fbpx

JAVNI KONKURS: Književna nagrada “25. novembar” za mlade pisce

Ponosni partner projekta nagrade “25. novembar” za mlade pisce jeste BBI banka, a suorganizatori su BZK “Preporod” i Izdavačka kuća “Dobra knjiga”.

 

Književnu nagradu “25. novembar” utemeljio je prije četiri godine sedmični časopis Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH i partnerstvo BBI banke, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su književnici Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018) i Tvrtko Kulenović (2019).

Stručni žiri, u sastavu prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Dijana Hadžizukić, doc. dr. Nehrudin Rebihić, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Sead Šemsović, te glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović, od 2019. godine širi nagradni fond te kategorije za koje se nagrade dodjeljuju.

Stručni žiri odlučio je da se od 2019. godine književna nagrada “25. novembar” dodjeljuje i u kategorijama za knjigu godine te mladi pisci.

U 2019. godini književna nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću (Nestorov pehar, “Buybook”, 2019).

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini širi nagradu “25. novembar” s kategorijom “mladi pisci” te raspisuje javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku.

Konkurs za mlade pisce otvoren je od 29. januara 2020. do 15. februara 2020, a stručni žiri, kojim u kategoriji mladi pisci predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovim činom sedmičnik Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

Sedmičnik Stav poziva mlade pisce da pošalju svoje rukopise (poezija, proza, drama) do 15. februara 2020. na adresu redakcije Stav: Zmaja od Bosne 88, na dva načina:

  • u printanom obliku, s naznakom Književna nagrada “25. novembar”,
  • u elektronskom obliku na e-mail [email protected], s naznakom Književna nagrada “25. novembar”.

Natječaj nije anoniman te je obavezno da se uz rukopis dostavi puno ime i prezime te kontakt (adresa, broj telefona, e-mail).

Pravo učešća imaju svi državljani Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke dijaspore starosne dobi do 30 godina.

Najbolji rukopis bit će nagrađen objavom knjige u nakladi od 1.000 primjeraka u roku od 3 mjeseca nakon dodjele nagrade.

Ponosni partner projekta nagrade “25. novembar” za mlade pisce jeste BBI banka, a suorganizatori su BZK “Preporod” i Izdavačka kuća “Dobra knjiga”.

PROČITAJTE I...

Zasnovana na magmi nacionalnog bića, na buntovnoj i polivalentnoj leksičkoj podlozi, na vreloj maštovitosti i gotovo sentimentalnoj zagrcnutosti narodnog rapsoda, poezija Ćamila Sijarića traga za suštinskim mirom, u jednoj univerzalno oblikovanoj formi, osvjetljava čovjekovu sudbinu kroz najintimniju vizuru, svoj san o mogućem spokojstvu projektuje na historijsko platno vječito živih ožiljaka stradalništva i bola kao univerzalnih i odveć ponovljivih kategorija.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI