fbpx

Izložba fotografija „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba pod nazivom „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ kojom JU Muzej „Alija Izetbegović“ simbolično obilježava 95. godišnjicu od rođenja prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine.

Otvaranju su prisustvovali članovi porodice rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH, odnosno sve troje njegove djece, sin Bakir Izetbegović, član Kolegija Doma naroda PS Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA i kćerke Lejla i Sabina, što je rijetko u javnosti.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželio načelnik Semir Efendić istakavši da Općina Novi Grad ima dugogodišnju saradnju sa JU Muzej „Alija Izetbegović“.

„Naziv izložbe  „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ odmah me asocira na njegovu knjigu „Islam između Istoka i Zapada“. Ne znam da li je neka knjiga u mom životu, na mene ostavila toliki utisak, to slaganje pojmova koje čovjek na vrijeme posloži u životu veoma je važno. Posebno njegova razmatranja odnosa između kulture i civilizacije koje se često u interpretacijama izjednačavaju, ili njegovi pogledi na islamsku filozofiju života u poređenju sa drugim religijama, nešto su što nikada neću zaboraviti“, rekao je načelnik Efendić.

Izložba na 40 hronološki poredanih panela prikazuje politički i privatni život Alije Izetbegovića, njegov lik, djelo i ideje za koje se zalagao i borio tokom svog života.

„Smatram da je izložba jako značajna iz razloga što će posjetitelji po prvi put imati priliku da vide neke fotografije koje su pronađene u porodičnoj arhivi. Znamo da je Alija Izetbegović imao turbulentan život, živio je u jednom vremenskom periodu koji je bio izuzetno izazovan i specifičan. Posjetioci će imati priliku da kroz ovu izložbu upoznaju jednu sasvim drugu stranu našeg prvog predsjednika, kroz njegove porodične fotografije, ali i fotografije njegovog političkog i diplomatskog života“, istakla je unuka rahmetli Alije Izetbegovića i direktorica Muzeja “Alija Izetbegović” Nađa Berberović – Dizdarević.

Dodala je da se danas i sutra u Muzeju „Alija Izetbegović“ održavaju dani otvorenih vrata, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Na izloženim fotografijama, osim porodičnog i diplomatskog života rahmetli predsjednika, predstavljen je i njegov vjerski aktivizam i sve ono što opisuje njegov život. Prikazane su fotografije iz mladosti, zatim velika posjeta Kataru 1998. godine kada je u Dohi dobio Orden nezavisnosti države Katar, što je jedna od najznačajnijih nagrada. Zanimljivo je da se mogu vidjeti i fotografije koje prezentiraju i njegov lični život, poput njegove prve lične karte, indexa, članske kartice raznih društava i sl.

Izložba se možete pogledati radnim danima do 21. augusta, u periodu od 10:00 do 16:00 sati.

Ulaz je slobodan.

PRESS OPĆINE NOVI GRAD

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI