fbpx

Dan državnosti BiH u Münchenu i Frankfurtu: Dijaspora ponosna na ovaj projekat

U Münchenu (22.11. - džemat „Hidaje“ i džemat „Sabur“) te Frankfurtu a.M. (23.11. - BKC i džemat Frankfurt a.M.) svečano je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Manifestacija obilježavanja 25. novembra počela je emitiranjem dokumentarnog filma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izložbom fotografija „Predsjednik izbliza“ iz postavke Muzeja „Alija Izetbegović“, promocijom 1. kola Edicije „Bošnjaci i promocijom knjige „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“.

Predsjednik džemata „Hidaje“ u Münchenu, Fahrudin Bradarić, je u ime organizatora džemata „Hidaje“ zaželio dobrodošlicu gostima iz domovine te istakao da se ovakvim manifestacijama učvršćuju veze između građana Bosne i Hercegovine u dijaspori s domovinom. „Postoji velika potreba za našim uvezivanjem, a mi smo posebno sretni kada se to ostvaruje kroz sadržaje koji imaju kulturni značaj, ili onaj koji je od značaja za očuvanje identiteta Bošnjaka“, poručio je Bradarić.

Fikret ef. Arnaut, koordinator i imam Islamskog centra „Sabur“ u Münchenu goste je upoznao sa historijatom dolazaka Bošnjaka u ovaj dio Njemačke te je naglasio zadovoljstvo što su prezentirani upravo ovakvi sadržaji jer oni oplemenjuju naše građane u dijaspori patriotskim nabojem.

„Sa velikom radošću ćemo promovirati svaki projekat koji koji u sebi nosi snagu da unaprijedi naše znanje o historiji domovine Bosne i Hercegovine, a svakako i one koji čuvaju naš identitet, odnosno one projekte koji na naučnim osnovama utemeljeno govore o nama samima. Zahvalan sam Bošnjačkoj zajednici kulture ‘Preporod“ i Muzeju ‘Alija Izetbegović’ što su odvojili svoje vrijeme i orgnizirali turneju po dijaspori sa programom na koji svi možemo biti ponosni“, rekao je dr. Arnaut.

U ime Bosanskog kulturnog centra Frankfurt a.M. i džemata Frankfurt a.M obratio se njihov predsjednik, Said Cerić, te istakao kako su ovakva okupljanja povodom Dana državnosti od velikog značaja za Bošnjake.

„Nadam se da će ovakvi programi u budućnosti postati tradicija, a Bošnjaci Frankfurta i okoline sa zadovoljstvom će biti organizatori proslave državnih praznika. Činjenica je da u proteklom periodu nismo imali priliku da na ovom nivou obilježimo značajne datume za našu domovinu te je ovo prilika da mi kao domaćini damo doprinos podizanju svijestu dijaspore o svim elementima državnosti i nezavisnosti svoje domovine“, rekao je Cerić.

Adis Tanović, koordinator obilježavanja Dana državnosti u dijaspori, govorio je islamskom naslijeđu Evrope kroz prezentaciju svojeg izdavačkog poduhvata “Islamsko naslijeđe Evrope“ te je pritom iznio niz historijskih poveznica između onoga što je predstavljala islamska civilizacija Endelusa sa onime šta i dan-danas Evropa „ima u svojim njedrima, ali još uvijek ne prepoznaje kao bogatstvo i vrijednost“.

„Islamska arhitektonska baština u Bosni i Hercegovini je ujedno i evropska baština. Međutim, na nama je da tu vrijednost nametnemo Evropi. Niko te neće uraditi umjesto nas. Na nama je“, rekao je Tanović.

Jedno od tih vrijednosti je i život i djelo predsjednika Alije Izetbegovića o kojemu je govorio glavni urednik Edicije Bošnjaci i generalni projekt menadžer BZK Preporod, Filip Mursel Begović, na otvorenju izložbe slika „Predsjednik izbliza“.

„Izetbegovića pokušavaju osporiti upravo oni koji osporavaju državu Bosnu i Hercegovinu iako je on svojim političkim djelovanjem, ali i kao mudrac i filozof, u potpunosti shvatao da Bosne nema bez ostala dva naroda. Svojim djelovanjem je to i potvrđivao. U skladu s nalogom vremena mi smo dužni tu univerzalnu ideju aktivno nastavljati. Izetbegović se napada da se patrioti liše osjećaja ponosa i dostojanstva, jer njegov lik predstavlja simbol i gradivno tkivo istog tog ponosa i dostojanstva. Ako nam uspiju uništiti te osjećaje, koji jesu pokretač našeg patriotskog naboja, tada je Bosna i Hercegovina izgubljena“, rekao je Begović koji je govorio i o projektu Edicije „Bošnjaci“, prvih pet knjiga koje su izašle 2018. godine povodom 25. godina od vraćanja historijskog imena Bošnjak.

Organizatori svečanosti, koje se nastavljaju u Mainzu i Mannheimu, a zatim i u drugim gradovima Evrope, je BZK „Preporod“ i Muzej „Alija Izetbegović“.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI