fbpx

Ambasador Turske u BiH obišao radove na banjalučkoj Arnaudiji

Veliki dio posla je obavljen. Očekujemo da će u predstojećem periodu biti završeni radovi i na Arnaudiji, kazao je Koc

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc obišao je radove na banjalučkoj džamiji Arnaudiji, čiju izgradnju finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija Arnaudija je jedna od 15 banjalučkih džamija, izgrađena u 16. vijeku. Srušena je zajedno s turbetom u maju 1993. godine, iste noći kada i džamija Ferhadija.

Koc je tokom službene posjete Banjoj Luci izjavio da su bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i grad Banja Luka, između ostalog, bitni i zato što su domaćini zajedničke kulturne baštine.

On je istakao da su turske institucije poput Generalne direkcije vakufa i Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) podržale mnoge projekte obnove u BiH.

Napomenuo je da je jedan od tih projekata podrazumijevao obnovu džamije Ferhadije, koja je završena 2016. godine.

“Veliki dio posla je obavljen. Očekujemo da će u predstojećem periodu biti završeni radovi i na Arnaudiji”, kazao je Koc.

On je poručio da su projekti obnove i ponovne izgradnje koje finansira Turska realizirani širom BiH, što je pokazatelj politike koja nije ograničena etničkim zajednicama.

“Projekti poput obnove ćuprije Mehmed Paša Sokolović su faktori koji spajaju naše narode”, rekao je Koc.

Koc je istakao da će sahat kula u Banjoj Luci, čija će obnova biti finansirana također od strane Generalne direkcije vakufa, biti jedan od lijepih projekata koji su realizirani u ovom dijelu BiH.

Koc se tokom službene posjete Banjoj Luci sastao s predsjednicom bh. entiteta Republika Srpska (RS) Željkom Cvijanović, premijerom RS-a Radovanom Viškovićem, presjedavajućim Narodne skupštine RS a Nedeljkom Čubrilovićem, predsjedavajućim Privredne komore RS-a Borkom Đurićem, potpredsjednikom RS-a Ramizom Salkićem, muftijom banjalučkim Nusretom ef. Abdibegovićem te poslanikom u Narodnoj skupštini RS-a Senadom Bratićem.

Ambasador Koc je posjetio i medresu “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”, koja je nedavno otvorena.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI