fbpx

40. godina Klinike za ortopediju i traumatologiju: “Sretni smo i ponosni da imamo tako dobre doktore”

Prof. dr. Džemil Omerović, šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, rekao je da je veoma sretan i ponosan zbog jubileja. “Treba napomenuti da je Klinika za ortopediju i traumatologiju proizišla iz Hirurške klinike u Sarajevu, koja je formirana odmah poslije Drugog svjetskog rata. Godine 1959. formiran je traumatološki odjel, koji je preteča traumatološke klinike, koju je osnovao dr. Ivo Marinović, a ujedinjenje Klinike za ortopediju i Klinike za traumatologiju uslijedilo je odlukom menadžmenta 1995. godine”

 

Piše: Edib KADIĆ

 

Fotografije: Velija HASANBEGOVIĆ

Obilježena je 40. godišnjica Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a i 70. godišnjica postojanja ortopedije i traumatologije u Bosni i Hercegovini. Svečanoj ceremoniji na kojoj su dodijeljene zahvalnice prisustvovali su Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, uposlenici Klinike za ortopediju i traumatologiju, kao i nekadašnji uposlenici Klinike, doktori u mirovini koji su, prema riječima organizatora, svoje živote i radni vijek ugradili u ovu ustanovu.

Sebija Izetbegović rekla je za Stav da je ovo krasna prilika da se svi doktori sretnu u divnoj i relaksiranoj atmosferi, što itekako doprinosi poboljšanju kontakata među ljudima i međuljudskim odnosima. “Generalno nisam osoba koja mnogo izlazi i ima osobite društvene kontakte, ali večeras jednostavno nisam mogla da ne dođem i da s njima ne podijelim ovu proslavu 40 godina postojanja. Mislim da je ovo divan gest i pričinjava mi veliko zadovoljstvo što su večeras pozvane i naše kolege koje su danas u mirovini i to je, također, jedan od razloga što sam večeras tu s njima. Kada osoblje vidim u ovoj atmosferi, prosto ne mogu da ih prepoznam bez uniforme. Mi smo navikli da se susrećemo uniformirani, a sada se u ovom ambijentu istinski može vidjeti kako su to lijepi i dragi ljudi”, naglašava Izetbegović, te dodaje da se rad Klinike za ortopediju i traumatologiju posebno ističe u zimskim mjesecima kada ima mnogo snijega i leda.

“Nažalost, tada imaju puno pacijenata. Kao njihova direktorica, s ponosom mogu reći da oni izvrsno rade svoj posao, rade najsloženije operacije i u vanrednim, kao i u onim redovnim situacijama. Vrlo smo sretni s njima i nadamo se da će ova generacija sadašnjih izvrsnih specijalista uspješno podučavati mlađe doktore koji su ušli i ulaze u KCUS, te da ćemo stalno imati tako dobre doktore.”

Prof. dr. Džemil Omerović, šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, rekao je da je veoma sretan i ponosan zbog jubileja. “Treba napomenuti da je Klinika za ortopediju i traumatologiju proizišla iz Hirurške klinike u Sarajevu, koja je formirana odmah poslije Drugog svjetskog rata. Godine 1959. formiran je traumatološki odjel, koji je preteča traumatološke klinike, koju je osnovao dr. Ivo Marinović, a ujedinjenje Klinike za ortopediju i Klinike za traumatologiju uslijedilo je odlukom menadžmenta 1995. godine”, pojašnjava Omerović.

Klinika za ortopediju i traumatologiju najveća je klinika u Bosni i Hercegovini. Trenutno zapošljava 16 specijalista i pet specijalizanata sa šest odjeljenja. Tu su: prijemna ambulanta, odjel operacionih sala, intenzivna njega, odjel za spinalnu hirurgiju, odjel za endoprotektiku, septični odjel na kojem se rješavaju infekcije u ortopediji i traumatologiji, kao i odjel za maligna oboljenja. Omerović naglašava da Klinika zadovoljava kompletan asortiman iz područja ortopedije. “Mislim da imamo dovoljno doktora specijalista, ali bez obzira, mi već sada ulažemo sredstva u kreiranje novih kadrova. U ovoj godini primili smo trojicu novih specijalizanata, a ovih je dana raspisan konkurs za još jednog specijalistu. Sljedeće godine bit će ih i više, a sve kako bismo na vrijeme zamijenili one koji odlaze, a i više se oslanjali na vlastite snage, na vlastiti kadar koji ćemo mi iškolovati. Tu su, naravno, i materijalno-tehnička sredstva koja su neophodna kako bismo što bolje i profesionalnije radili svoj posao.”

Dnevno kroz ambulante Klinike za ortopediju i traumatologiju prođe između 250 i 300 pacijenata, operira se između šest i 10 pacijenata. “Tu je i podatak da je samo jedan odjel do 1. oktobra 2018. godine imao protok pacijenata od 780, da je definitivno zbrinuto negdje oko 720 pacijenata, a svega 14 pacijenata smo vratili kući. Onda vam to govori o obimu naših aktivnosti kao i kvalitetu usluge koju pružamo. Moram naglasiti da se, kako u cijelom KCUS-u, tako i u Klinici za ortopediju i traumatologiju, odnedavno sve odvija na osnovu već dobro razrađenih planova i strategija. Već smo počeli pripreme za sljedeću godinu. Baš večeras očekujemo da nam se pridruži kolega koji dolazi s AKH Univerzitetske klinike u Beču. Ne moram vam govoriti šta to znači za naše mlade kolege koje imaju edukaciju na tako značajnoj klinici. U prvi red stavljamo ljudski faktor, mlade kadrove i njihovu edukaciju. Tu je fokus. Stvaramo vlastiti kadar koji će odgovarati svim zadacima”, zaključuje Omerović.

Organizatori obilježavanja ovog jubileja poručuju da je jubilej sam po sebi uspjeh, te da su se potrudili da sve njihove kolege budu tu, kako doktori, tako i srednje medicinsko osoblje, spremačice i ostali radnici. “Oko 200 naših kolega je večeras tu, nismo nikoga izostavili jer smatramo da smo svi dio naše klinike i čast nam je što smo svi zajedno večeras tu”, istaknuto je na početku ceremonije.

Jubileju je prisustvovala i Almedina Alihodžić, glavna sestra Klinike za ortopediju i traumatologiju, koja već 17 godina radi na Klinici. “Glavna sam sestra već petnaestak godina, a na mjesto glavne sestre Klinike za ortopediju i traumatologiju došla sam prije dva mjeseca. Moram istaći napredak na Klinici u posljednje dvije godine, a pogotovo kada je riječ o zadovoljstvu pacijenata. Ovo potvrđuju svakodnevne pohvale koje nam pacijenti upućuju, a to nam dođe kao dodatna motivacija da još bolje radimo svoj posao”, ponosno je ustvrdila Alihodžić.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a: BORBA SE NASTAVLJA

Na KCUS-u je trenutno aktuelan konkurs od 46 mjesta za specijalizante. Profesorica Sebija Izetbegović ističe da je KCUS i prošle godine raspisao sličan konkurs. “To je nešto s čim smo veoma ponosni. Na taj način mi zapravo otvaramo svoja vrata i pokazujemo mladim doktorima i mladim ljudima da se isplati studirati medicinu i da za njih postoji perspektiva u Bosni i Hercegovini”, poručuje Izetbegović, te dodaje da je u planu dalji razvoj KCUS-a, kao i kontinuirano zanavljanje opreme. “U stalnom smo procesu zanavljanja. U 2018. godini napravili smo ekstremne iskorake, a ono što nam je bilo primarno jeste da se finansijski stabiliziramo, što smo i uspjeli. Također, s ponosom ističem da smo u prošloj godini svim uposlenicima uspjeli malo popraviti plaće, a nadam se da ćemo u idućoj godini ispuniti naše planove nabavki te da ćemo ponovo zanavljati sve klinike na kojima je to potrebno, te da ćemo uspjeti pronaći sredstva za centralni medicinski blok. I eto, borba se nastavlja”, konstatirala je Izetbegović.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI