fbpx

Turski program vojne obuke za libijsku vojsku dao prve diplomce

Pripadnici Komanda libijske radne grupe turskih oružanih snaga proteklih osam sedmica obučavali su libijske vojnike kako bi libijska vojska postigla međunarodne standarde, u okviru Memoranduma o razumijevanju o vojnoj i sigurnosnoj saradnji koji su prošle godine potpisale vlade Turske i Libije

Prve diplomce dao je program vojne obuke za libijsku vojsku koji su u toj zemlji realizovale Oružane snage Republike Turske (TSK) u okviru Memoranduma o razumijevanju o vojnoj i sigurnosnoj saradnji koji su prošle godine potpisale vlade Turske i Libije, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici Komanda libijske radne grupe turskih oružanih snaga proteklih osam sedmica obučavali su libijske vojnike kako bi libijska vojska postigla međunarodne standarde.

Završetkom programa obuke upriličeno je otvorenje Zajedničkog centra za obuku “Omer Muhtar” u Tripoliju te ceremonija dodjele diploma polaznicima vojne obuke.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik premijera Libije Ahmed Maiteeq, ambasador Turske u Libiji Serhat Aksen, libijski ministar odbrane Selahaddin Nemrush, načelnik Generalštaba Libije Muhammed el-Haddad te brojne zvanice i gosti.

Ceremonija je počela učenjem odlomaka iz Kur'ana i intoniranjem državnih himni dvije zemlje.

“Kako bismo Libiju doveli do mira i blagostanja, preuzeli smo tu svetu dužnost s najdubljim osjećajima. Od trenutka kad smo se prije tačno dva mjeseca pridružili ovom centru za obuku, naši su nas libijski i turski komandanti jako dobro obučili. Prihvatili su nas kao majka i otac te nas uvježbali i opremili da budemo snažni”, kazao je jedan od polaznika obuke na ceremoniji.

– Prvi plod libijsko-turske vojne suradnje u oblasti obuke –

Libijski ministar obrane Selahaddin Nemrush izjavio je da je otvoreni Centar za kopnenu obuku “Omer Muhtar” ima za cilj pripremiti libijske vojne kadrove i razviti ih psihološki, fizički i profesionalno u skladu s najvišim standardima.

Naveo je da su ovim svečanim činom ubrani prvi plodovi libijsko-turske vojne saradnje na području vojne obuke.

“Ta saradnja nije slučajnost, to je saradnja koja se temelji na dubokim povijesnim vezama”, poručio je Nemrush.

– Kununu: Saradnja će biti nastavljena-

“Ovaj centar predstavlja jedan od hrabrih koraka poduzetih u okviru legitimnih sporazuma između libijske i turske vlade, u skladu s lokalnim i međunarodnim zakonima, kazao je glasnogovornik libijske vojske pukovnik Muhammed Kununu za AA.

Naglasio je da će se aktivnosti iz oblasti vojne obuke između dviju zemalja nastaviti.

“Nastavit ćemo svojim putem na temelju profesionalnosti i legitimiteta. Cilj nam je zaštititi revoluciju od 17. februara (2011.) i razumijevanje građanske, ustavne države. Turska vlada također je s nama u okviru međunarodnih sporazuma”, rekao je Kanunu.

U okviru svečanosti libijski vojnici su imali priliku pokazati stečene vještine u okviru obuke, gađanje, snajpersko gađanje, pojedinačna borba, borba protiv komandosa, borba u naseljenim područjima, uništavanje improvizovanog eksploziva, mina, pružanje prve pomoći, kartografija, planinski uslovi borbe, obezbjeđenje.

Vojnici su također, pokazali metode spuštanja iz helikoptera i brojne druge vještine, a nakon što su im uručene plakete, pročitali su zakletvu libijske vojske.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI