fbpx

TEKNOFEST 2020. u Turskoj: Najveći festival avijacije, svemirskih istraživanja i tehnologije u svijetu

U gradu Gaziantepu u Turskoj između 22. i 27. septembra održava se Festival avijacije, svemirskih istraživanja i tehnologije TEKNOFEST 2020., najveći festival ove vrste u svijetu


Ovogodišnji festival je kao i prethodnih godina privukao veliku pažnju takmičara, studenata i posjetilaca iz cijelog svijeta.

Učenica srednje škole Elif Sude Keskin, koja se takmiči u kategoriji “Životna sredina i energetske tehnologije”, istakla je da su ovakvi festivali odlična prilika za mlade ljude koji žele da prezentiraju svoje ideje i projekte.

“Atmosfera na festivalu je odlična. TEKNOFEST je veoma važan festival za nas mlade. Ovo je takmičenje koje može pomoći našoj zemlji da ide naprijed u oblastima kao što su tehnologija, okoliš i energetika. Sretna sam što sam ovdje”, rekla je Keskin.

Njena prijateljica Ilgin Kirte iz iste ekipe rekla je da je TEKNOFEST odlična prilika za prezentaciju ideja mladih ljudi koji žele da se bave naukom i da u budućnosti budu vrhunski inžinjeri.

Student Enes Fevzi Cicekli sa Univerziteta Pamukkale takmiči se u kategoriji “Poljoprivredne tehnologije”, a festival vidi kao jedinstvenu priliku da pokažu svoje znanje i nove ideje te sklope nova poznanstva sa mladim naučnicima.

Srednjoškolac Mustafa Ali Sahin sa svojim timom učestvuje u takmičenju “Dizajn letećih automobila”.

“Želimo pokazati šta znamo u ovoj oblasti. Jako smo sretni što smo ovdje. Vidimo da ima takmičara iz cijelog svijeta”, dodao je Sahin.

U okviru festivala, održat će se takmičenja u 21 kategoriji, a od 100 hiljada prijavljenih takmičara u finalu će se naći oko pet hiljada.

Ove godine na festivalu učestvuje 20.197 timova i preko 100.000 mladih iz 84 zemlje, što je rekordan broj.

Festival organizuje Fondacija Tehnološki tim Turske u partnerstvu s Ministarstvom industrije i tehnologije Republike Turske u cilju pružanja podrške mladima u okviru tehnologija budućnosti i poticanja mladih inovatora na izradu i razvoj domaćih tehnologija.

Takmičenja se održavaju u kategorijama rakete, bespilotne letjelice, projektovanje letećih automobila, projektovanje helikoptera, dizajniranje autonomnog putničkog vozila – robotaksi, dizajniranje efikasnog električnog vozila, poljoprivredne tehnologije, biotehnološke inovacije, robotika, edukacijske tehnologije, projektovanje mlaznog motora, dizajniranje pametnog gradskog prevoza, tehnološki napredak čovječanstva, razvoj ekološke i energetske tehnologije, pravljenje modela satelita, simulacija upravljanja bespilotnim letjelicama i bespilotni podvodni sistemi.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI