fbpx

Šehidski mevlud u dolini Neretvice

Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dr. Mehmed Jahić začetnik je i glavni sponzor ideje da se svake prve subote u augustu u džamijskom prostoru u Parsovićima prouči mevlud u znak sjećanja na šehide. Profesor Jahić rodio se u ovom džematu (selo Kale) i svoj angažman na ovom memorijalnom dešavanju vidi kao skromni doprinos kulturi sjećanja na rodni zavičaj. Mevlud je s vremenom prerastao u tradiciju

 

 

Piše: Bajro PERVA

 

Već šest godina u Parsovićima kod Konjica održava se tradicionalni šehidski mevlud, koji od njegovog pokretanja sponzorira dr. Mehmed Jahić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Svoju ideju organiziranja mevludske svečanosti kao sjećanja na šehide džemata Parsovića, doline Neretvice, konjičke općine i Bosne i Hercegovine profesor Jahić povjerio je Džematskom odboru Parsovići, koji ju je svesrdno prihvatio i uključio u kalendar godišnjih mevluda u konjičkoj općini, te je donesena odluka da se mevlud održava prve subote u augustu.

Inače, Parsovići se ubrajaju među najstarija naselja u dolini rijeke Neretvice (sjeverozapadni dio konjičke općine), o čemu svjedoče i stećci u blizini sela nastali za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Parsovići i gornji dio Neretvice leže ne velikim količinama nemetalne rude pirofilit, s najvećim rezervama ove rude u Evropi. Istraživanja su pokazala da je parsovićki pirofilit vrlo kvalitetan i da ga ima i na dubinama većim od 150 metara, što će u dogledno vrijeme zahtijevati i jamsku eksploataciju. Ovo, kao i druga sela Neretvice, poput Buturović Polja, Gorana, Oteležana, imaju i odlične uvjete za uzgajanje voća i povrća, a paradajz, luk i paprika predstavljaju njihov poljoprivredni brend.

Džamija je jedini sakralni objekt u mjestu. Prvobitno je sagrađena 1892. godine, a njen vakif bio je Mustafa Sarajlić. Zub vremena učinio je da se moralo krenuti u izgradnje nove džamije. Akcija za njenu gradnju pokrenuta je 2005. godine, a džamija je svečano otvorena 2. augusta 2008. godine. Prije desetak godina u dvorištu džamije urađena je spomen-česma za deset šehida džemata Parsovići, u koji ulaze i sela Kale, Prijeslop i Bušćak. Spomen-obilježje podignuto je šehidima: Sakibu Aliću, Džaferu Alibegoviću, Almiru Biliću, Halisu Jahiću, Almiru Mujali, Muharemu Mustafiću, Ibrahimu Sarajliću, Ismetu Sarajliću, Namiku Smajilhodžiću i Huseinu Rizviću.

Ovogodišnji, šesti po redu, šehidski mevlud desio se 3. augusta 2019. godine. Mevludski program izveli su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, a prigodna predavanja održali su Salih ef. Mujala, bivši glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, i Salih ef. Nefer, imam Tekijske džamije u Konjicu. Poslije oficijelnog programa, u džamiji je klanjan podne-namaz, a potom je, u mektepskim prostorijama, priređen zajednički ručak za sve goste.

Prvi šehidski mevlud održan je 2. augusta 2014. godine poklopivši se s datumom svečanog otvorenja nove džamije u Parsovićima. Mevlud su proučili učenici medresa s područja Neretvice i imami Medžlisa IZ Konjic. Na početku programa okupljenim džematlijama obratio se imam džemata Parsovići Amir ef. Cernica, a govorili su još Esad ef. Bajić, imam, književnik i publicista, te direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek. Bajić je tom prilikom podsjetio na to da šehidi nisu mrtvi, da se njihov život održava i kroz naše sjećanje, čuvanje uspomene na njihov šehadet i žrtvu koju su dali na putu naše slobode.

Naredne, 2015. godine gost-predavač bio je muftija mostarski dr. Salem ef. Dedović, koji je tada, između ostalog, kazao: “Mevlud je velika tradicija. On je i kulturna tradicija, njegova tradicija prenosi nam važne elemente naše duhovne i kulturne posebnosti kroz vrijeme, kroz historiju, kroz postojanje, kroz naše trajanje na ovim prostorima. Ovo je historijski kraj koji je kroz svoju historiju znao sačuvati svoju duhovnost. Ovaj je kraj trajno bio na liniji čuvanja i življenja vjere, potvrđujući to svojim odnosom prema vjeri, džamiji, mektebu i prema ukupnom duhovnom životu i postojanju našeg naroda. Želim da vam na tome iskažem čestitku.”

Treći po redu šehidski mevlud desio se 6. augusta 2016. godine, a ostat će upamćen po ilahijama dr. Dženana Jahića, poznatog kantautora i prvaka Evrope i svijeta u latinoameričkim plesovima, te predavanju dr. Mustafe ef. Prljače, glavnog urednika izdavačke kuće Rijaseta IZ “El-Kalem”.

Četvrti šehidski mevlud u Parsovićima, održan 5. augusta 2017. godine, obilježilo je gostovanje Mustafe ef. Spahića Mujkija, čija su predavanja pravi magnet za slušaoce. Ovaj put u fokus svog obraćanja stavio je kulturu pamćenja.

Peti mevlud održan je 4. augusta 2018. godine. Mevludski spjev učili su Senahid ef. Zukan, Salih ef. Nefer i Ferid Perva, a uz imama džemata Parsovići Amira ef. Cernicu, okupljenim vjernicima predavanje je održao glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI