fbpx

PREPOROD OBILJEŽIO GODIŠNJICU: Nedžad Ibrišimović nikada nije otišao iz Žepča

U Žepču je obilježena deveta godišnjica smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika. “Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića” održano je 15. septembra u dvorištu kuće djetinjstva Nedžada Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču, mjestu u kojem je on proveo svoju mladost i dio radnog vijeka. Na književnoj večeri govorili su doc. dr. Dženan Kos, Filip Mursel Begović, generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini, Rašid Zorlak, general Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji i Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U cilju što veće popularizacije Ibrišimovićevog književnog djela među učenicima srednjih škola, BZK „Preporod“ Žepče raspiso je krajem maja mjeseca KONKURS za izbor najboljeg liteterarnog rada za učenike srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona.

Teme ovogodišnjeg konkursa za izbor najboljeg literarnog rada bile su: „Bilo jednom“ i „Da bih opstao u mojoj Bosni, moram postati div“.

Nakon što je konkurs zatvoren 1. septembra, Komisija BZK „Preporod“ Žepče u sastavu nastavnica bosanskog jezika Maličbegović Hatidža, član Upravnog odbora BZK „Preporod“ Žepče Semin Smajlović i žepački pjesnik Arif Odobašić izabrali su tri najbolja rada.

Treće mjesto i nagradu od 50 KM osvojila je Medina Šahinović, učenica Mješovite srednje škole „Hazim Šabanović“ iz Visokog. Drugo mjesto i nagradu od 150 KM osvojila je učenica Mješovite srednje škole iz Zenice Ajna Halilović..

Prvo mjesto za pjesmu „Bilo jednom“ i nagradu od 200 KM osvojio je Mahir Rešidović, učenik Gimnazije „Edhem Mulabdić“ iz Maglaja.


Biserje.ba

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI