fbpx

Obilježena 28. godišnjica formiranja: Prvi korpus Armije R BiH odbranio je Sarajevo

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači obilježena je 28. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA)

U sklopu obilježavanja današnjeg dana, veterani Armije i MUP-a Republike BiH i delegacije su posjetili Šehidsko mezarje Kovači, gdje je na prigodan način iskazana počast borcima palim za odbranu države Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je novinarima kazao kako se danas odaje počast i prisjeća svih pripadnika Prvog korpusa, kao i svih šehida i poginulih boraca koji su svoje živote ugradili u slobodu BiH.

“Svaki korpus Armije R BiH je jako važan, ali i svaki od njih ima svoja specifična obilježja i okolnosti u kojima su djelovali. Za Prvi korpus je neophodno kazati da je on branio glavni grad države Bosne i Hercegovine, jer da nije odbranjen glavni grad, pitanje je šta bi bilo i sa cijelom Bosnom i Hercegovinom“, kazao je Džaferović.

On je kazao kako je cijela odbrana BiH čudo bosanskog otpora, a kako je u svemu tome posebna uloga pripadala Prvom korpusu Armije RBiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je ukazao na značaj ovog datuma te je kazao kako, kao neko ko je bio direktni sudionik tih događaja, Prvi korpus Armije RBiH posmatra u dvije faze, i to prvu kada su korpus činili goloruki mladići u farmericama i tenisicima i kada je to postala respektabilna vojna snaga spremna da izvrši svaki zadatak koji joj se povjeri.

“Prvi korpus je branio glavni grad države koja je bila napadnuta, ugrožena. Uspio je da ga odbrani uz ogromne žrtve, Bilo je i grešaka, i to se mora priznati, ali te greške nisu nikad bile strateška, politička i vojna opredjeljenja političkog i vojnog vrha. Taj isti Prvi korpus i odrbrana Sarajeva je našla snage da se u tim najtežim okolnostima, kada je Sarajevo bilo najugroženije, obračuna sa svim tim nepravilnostima. E, to je veličina Prvog korpusa“, kazao je Komšić.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI