fbpx

Novi Pazar: U BNV obilježen 28. septembar, Dan Bošnjaka

U vrijeme održavanja Prvog svebošnjačkog sabora, Bošnjaci u Sandžaku su prolazili kroz različite torture i patnje, vršene od strane tadašnjeg državnog režima, rekla je predsjednica BNV Jasmina Curić

 

Prijemom i otvaranjem izložbe slika nastalih tokom četvrte po redu likovne kolonije „Sjenica 2020“, u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru obilježen  je 28. septembar, Dan Bošnjaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Na prijemu koji je upriličen u BNV podsjetili su da su na Saboru održanom u Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine ispisane najznačajnije stranice historije Bošnjaka. Na Prvom svebošnjačkom saboru koji je održan usred ratnih zbivanja, donijeta je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva Musliman. Time, ali i odbacivanjem Ženevskog mirovnog sporazuma je, smatraju u BNV, potvrđena nacionalna zrelost Bošnjaka kao politički suverenog i kulturno posebnog naroda sa osnovnim pravcem, očuvanje principa nedjeljivosti jedinstva.

“Stojeći na ivici ponora, ovakvim hrabrim odlukama Bošnjaci su poručili da neće nestati. Bošnjaci su time objavili svoj povratak na evropsku i svjetsku historijsku pozornicu. U vrijeme održavanja Prvog svebošnjačkog sabora, Bošnjaci u Sandžaku su prolazili kroz različite torture i patnje, vršene od strane tadašnjeg državnog režima. Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je i tada sa punim legitimitetom branilo i zastupalo interese i prava Bošnjaka. BNV i danas sa punim legitimitetom brani i zastupa prava Bošnjaka i zalaže se za rješavanje statusa bošnjačkog naroda i statusa regije Sandžak”, rekla je između ostalog u svom obraćanju predsjednica BNV Jasmina Curić.

Prijemu u BNV prisustvovali su narodni poslanici u Skupštini Srbije, gradonačelnici i predsjednici opština Sandžaka, predsjednici Skupština, predstavnici Albanskog nacionalnog vijeća, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori te predstavnici Bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor” iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, BNV je donijelo  na jednom od zasjedanja u prošloj godini odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji. Takva odluka, kako je ranije obrazloženo, donijeta je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

BNV uputilo je tada zahtjev Vladi Srbije da Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije potvrdi njihovu odluku o proglašenju 28. septembra danom Bošnjaka. Državni organi ni godinu dana nakon upućenog zahtjeva nisu potvrdili odluku BNV.

Pored Dana Bošnjaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. juli Dan sjećanja.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI