fbpx

NEPOTIZAM IZ TEMELJA: NiP-ov sindikalac u KJKP “Park” zaposlio 11 članova porodice?!

Uvidom u Jedinstveni registar zaposlenih Kantona Sarajeva, može se zaključiti da u KJKP “Park” radi sedam osoba koje se prezivaju Tahirović, od kojih samo jedna nije familijarno vezana za predsjednika sindikata Fehima Tahirovića.

 

 U Javnom registru zaposlenih u Kantonu Sarajevo, među onima koji rade u firmi KJKP “Park”, možete zapaziti mnogo istih prezimena, među njima i dosta bračnih drugova uposlenih u ovom javnom preduzeću. A ima, vjerovali ili ne, da u miru i slozi, jedna pored druge, rade i bivša i nova supruga.

Takav je slučaj, recimo, s članom stranke Narod i Pravda, predsjednikom sindikata KJKP “Park” Fehimom Tahirovićem. Kud Fehim, tu i ostali Tahirovići. Prema nezvaničnim informacijama, svi pripadnici Fehimove jedanaestorke učlanili su se u Narod i Pravdu. A tu se sve “iz temelja” mijenja, pa više nije dovoljno “uhljebiti” jednog člana u javno preduzeće, nego cijelu fudbalsku ekipu, sve s bivšim i sadašnjim suprugama.

Uvidom u Jedinstveni registar zaposlenih Kantona Sarajeva, može se zaključiti da u KJKP “Park” radi sedam osoba koje se prezivaju Tahirović, od kojih samo jedna nije familijarno vezana za predsjednika sindikata Fehima Tahirovića.

“Lahko je pronaći vezu kad su u pitanju ista prezimena, ali kad nisu, onda se to krije, jer ti članovi porodice koriste se kao ‘krtice’ koje prikupljaju informacije o tome ko priča protiv glavnog sindikaliste. A stvari izgledaju ovako: Fehim Tahirović, predsjednik sindikata, zaposlen na poziciji poslovođe mehanizacije i lakih vozila; Suad Tahirović, sin predsjednika sindikata, zaposlen na mjestu šefa njege i zaštite stabala; Adlijana Tahirović, snaha Fehima Tahirovića, supuga njegovog sina Suada, zaposlena na blagajni; Sabira Tahirović, bivša supruga predsjednika sindikata zaposlena na blagajni; Muhić Senada, nevjenčana supruga predsjednika sindikata, zaposlena na mjestu rukovodioca RJ Inženjering; Elvis Tahirović, bratić predsjednika sindikata, zaposlen na poziciji referent za mehanizaciju i transport;

Fahrudin Tahirović, bratić predsjednika sindikata, zaposlen na mjestu vozača motornih vozila; Mubera Tarahija, snaha predsjednika sindikata, zaposlena na protokolu; Sejo Halilović, sestrić bivše supruge predsjednika sindikata zaposlen na mjestu obezbjeđenja. Ali tu nije kraj, predsjednik je uredno zaposlio i sestru nevjenčane supruge, pa i njenog supruga. Devetero gore pobrojanih i ovo dvoje, ukupno jedanaest zaposlenika iz jedne porodice.

Predsjednik sindikata, umjesto da je posvećen zaštiti uposlenika, terorizira radnike, prijeti svima koji nisu iz njegovog klana i koji mu nisu priklonjeni. I dok mnoge porodice u Bosni i Hercegovini imaju samo po jednog zaposlenog, i jedva sastavljaju kraj s krajem, dotle se za ovih jedanaest članova porodice predsjednika sindikata svake četiri godine iz budžeta Kantona Sarajevo za njihove plaće i doprinose izdvoji oko milion maraka”, navodi se u pismu koje je redakciji Stava poslala grupa nezadovoljnih radnika KJKP “Park”.

S obzirom na pozicije članova porodice, može se zaključiti da je predsjednik sindikata itekako imao utjecaja pri izradi sistematizacije, gdje je zloupotrijebio svoj položaj zarad ličnog interesa. Javna je tajna u firmi da veliki broj radnika stručnom spremom ne zadovoljava da bude na pozicijama na kojima se nalazi i da su neki imenovani na mjesta na kojima je potrebna visoka stručna sprema i prije nego su dobili odgovarajuće diplome. /R.S./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI