fbpx

Naučna besputica Senahida Halilovića

U tragičnoj su zabludi intelektualci koji smatraju da je inkluzivnost novog pravopisa ispravan put u borbi za bosanski jezik. Borba za bosanski nije lingvistička, već politička. Ne može se lingvističkim mehanizmima rješavati pitanje nominacije bosanskog jezika. Stvaranje standardnog jezika, što je pisao i sam Halilović 1995. godine, tokom svoje druge razvojne faze, uvijek je politički čin

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Edo 12.06.2018.

    Svaka tacka dodira Bosne sa Srbijom i Hrvatskom je koplje agresije na BIH. Vuk Karadzic je uzeo istocnu varijantu bosanskog jezika i od njega napravio knjizevni srpski jezik a od Vuka su Hrati napravili svoj knjizevni jezik koji spajanjem postaje SH jezik i naravno bosanski jezik je onda izbacen kao nepostojeci. Tako “Rokeri sa Moravu” i “za kaj bom rekel” jezici dobijaju i padeze i smisleni kjnizevni jezik. Ako par stecaka predje granice danasnje Bosne onda su to S-H steci, ako je povelja Kulina Bana pisana Bosancicom onda je ona pisana nekom nepostojecom vrstom srpske cirilice (iako su i cirilicu uveli Bugari Kirilo i Metodije a ne Srbi) i td i td. Treba plagijatore S-H kulture drzati daleko od Bosne, nista NIJE ZAJEDNICKO, i treba ih pustati u Bosnu samo sa vizom i to na turisticka putovanja a ne nikakve konferencije o jeziku.

    Odgovori