fbpx

Naša stranka i njene strukture provode nedopustive debate o agresiji na BiH

Posebno zabrinjava što im stranke iz Sarajeva, koje se predstavljaju kao probosanske i crpe mandate iz bošnjačkih glasova, daju legitimitet i učestvuju u koaliciji s Našom strankom u Kantonu Sarajevo.

Povodom radionice “Veterani i mladi”, održane u organizaciji sarajevske Fondacije “Boris Divković” nazvane po bivšem predsjedniku Naše stranke i koja djeluje kao dio Naše stranke, dužni smo da upozorimo javnost da su nedopustive debate u kojima se promoviše relativistički diskurs o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a koji provode Naša stranka i njihove strukture, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

Navedeni program je osmišljen u Srbiji, od “Centra za ratnu traumu” iz Novog Sada, a Udruženje “Pravi požar” i Fondacija “Boris Divković” ga realizuju na području Bosne i Hercegovine kroz dijalog “Veterani i mladi”. Udruženje radi na navodnom pomirenju, po njihovoj interpretaciji “tri zaraćene strane u BiH”, bez jasne distinkcije i pravljenja razlike između oslobodilačke i antifašističke borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i genocidne Vojske Republike Srpske s druge, te Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je presuđen u Hagu za Udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, stoji dalje u saopćenju SDA.

Na sličnom skupu koji je organizovao “Centar za nenasilnu akciju” u Sarajevu gostovao je Walter Manoschek – sadašnji član Dodikove komisije za Srebrenicu. Za bilo koju vrstu razgovora o pomirenju u BiH potrebno je da se ostvari osnovni i jedini preduvjet – pravda tj. hapšenje i presuda svih ratnih zločinaca iz snaga koje su radile na pokušaju uništenja Bosne i Hercegovine, te da se posljedično ukinu svi recidivi genocida u Bosni i Heregovini.

Postavljamo jednostavno pitanje: Da li je zamislivo da su pomirenje u Evropskoj uniji gradili oni koji nisu priznavali holokaust ili sam karakter Drugog svjetskog rata? Da li bi pomirenje u Evropskoj uniji bilo moguće da se negirao holokaust, agresija nacista na druge zemlje i zločini nad njihovim građanima? Nažalost, Naša stranka i njeni dužnosnici i fondacije već duži period u javnom prostoru promovišu relativistički diskurs o karakteru ratnih dešavanja u BiH koje se oslikavaju u izjavama predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića o traženju “najmanjeg zajedničkog imenitelja” o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te revizionističkim stavom Fortine Vlade što je kulminiralo prikazivanjem filma o negiranju genocida u Srebrenici na TVSA na godišnjicu genocida 11. jula.

Posebno zabrinjava što im stranke iz Sarajeva, koje se predstavljaju kao probosanske i crpe mandate iz bošnjačkih glasova, daju legitimitet i učestvuju u koaliciji s Našom strankom u Kantonu Sarajevo.

Stoga, pozivamo Fondaciju “Boris Divković” i Našu stranku da prije ovakvih skupova naprave skup o genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a Udruženje “Pravi požar” da prvo prizna genocid te radi na osudi svih ratnih zločinaca, a onda je dobrodošlo da prave skupove na temu pomirenja.

Pozivamo javnost u Sarajevu, akademsku i medijsku zajednicu, relevantna udruženja i same građane Sarajeva da s pažnjom prate ovakve pojave i pristupaju im na jedini ispravan način – da je samo jedna i vrlo jasna istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da razgovora o činjenicama i presudama međunarodnih sudova i traženja “najmanjeg zajedničkog imenitelja” ne može i ne smije biti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI