fbpx

Na današnji dan: Godišnjica pobune 13. SS Handžar divizije

Ferid Džanić imao je dva plana po kojima bi divizija pod njegovim zapovjedništvom ratovala u Sjevernoj Africi ili u Hrvatskoj, ovisno o situaciji u Francuskoj u danima poslije pobune. Džanić je stupio u kontakt s članovima francuskog Pokreta otpora. Kada mu je potvrđeno da će dobiti pomoć od Britanaca i Francuza, odlučio se za akciju. Pomoć nikada nije stigla

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

 • Zvonimi Bernwald 26.09.2016.

  Mene cudi da jos dandanas jedne novine u Bosni ovako djelo-micno lazno pricaju o Handzar-diviziji. Prva neistina je, da osim knjiga o diviziji od Redzica ( 100 postotni komunist), Sulejmanpasica i Dr. Grmeka nema nikakove literature: Ima je i to prvo od amerikanca George Lepre-a (engleski) i od Zvonimira Bernwald-a, koji je bio clan Handzara 1 i pol godine. Ja sam dozivio rodjenje diivizije u Berlinu, bio tumac na tecaju za Imame u Potsdamu, i kasnije u redakciji casopisa Handzar.
  Dzanis je lagao i prevario svoje bosnjake sa bajkom od pomoci engleza ! Kako ce on u vrijeme manje od 6 sedmica uzeti vezu sa englezima, napraviti plan ustanka u cjeloj diviziji, koja je bila pretrana oko 60 kilometara u raznim mjestima, bez da to njemcima upadne? On je morao i da vjezba sa vojnicima, kao sto su to Vukelic i Matutinovic pravili! I jedno zadnje pitanje na autora tog clanka: Kako ce Dzanic sa divizijom ili do Marseille, ili do Hrvatske doci, bez da ga njemci ubijaju? Do Hrvatske su 1000 zracne linije!!! Tko ce im dati hranu, vozila, benzin itd., itd. I sta bi njemci sa njima napravili? Sigurne ne njima zeliti do Vidjenja! I Kako bi Hitler reagirao na vjest, da u Francuskoj u jednom gradicu Titovi banditi (tako je on uvjek o partizanima govorio) prave urotu u diviziji Waffen-SS i ubijaju njemacke oficiire i podoficire? 10 Stubabomber i od Villefranche-a nema nista vise. To oni zahvaljuju prvoj pobuni u Waffen-SS!
  Ja se nadam da ce uskoro izaci na bosnjackom jeziku moja knjiga > Bosnjacka SS-divizija HANDZAR<. Onda mozemo da diskutiramo malo bolje o problemi te divizije.
  Selam autoru, nek mi on oprosti moju izvjernost.
  Zvonimir Bernwald, D-87484 Nesselwang

  Odgovori