fbpx

#Mojsevdah u borbi za održanje pozitivnog kolektivnog duha

Provodite vrijeme u karantinu, osjećate zebnju, preplašeni ste za svoje i zdravlje svojih ukućana, a slušajući najave ekonomske krize, pitate se hoćete li ostati bez posla. Kašljete, preplašeno mjerite temperaturu, panično još jednom čitate popis simptoma, priviđa vam se intenzivna njega, gušenje... Žao nam je, nemamo puno riječi utjehe, svi smo u istom čamcu, u istom moru nevolja, ali BZK “Preporod” je u ovim teškim vremenima našao načina kako da podigne raspoloženje građanima

#Mojsevdah #Biserje. Odmah su počeli pristizati izvrsni snimci u kojima građani Bosne i Hercegovine, Sandžaka i naše dijaspore pjevaju sevdalinke i pjesme nastale po uzoru na sevdalinke. Izazov su prihvatili i prominentni estradni umjetnici poput Halida Bešlića, Hanke Paldum, Mesuta Kurtisa, Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Latifa Moćevića, Maida Hećimovića i drugih.

Njima treba pridodati i druge istaknute ličnosti bošnjačke i bosanskohercegovačke muzičke scene, čak i one koji su u široj javnosti prije svega poznati po interpretiranju duhovne muzike, kakvi su Burhan Šaban, Aziz Alili, Madžid Abaza, Mustafa Isaković, ali i đakon Branislav Rajković koji je otpjevao tursku ilahiju Ašika Junuza. Učestvovanjem u izazovu, oni su, uz tople riječi podrške, pozvali građane da ostanu u svojim kućama i drže se instrukcija nadležnih institucija. Uostalom, cilj ovog projekta i jeste da se pozove na otvorenost uma i srca, čak i onda kada su naše kuće i ulice zatvorene.

“Skloni smo povjerovati da je čovjek stvoren iz ljubavi te prema njoj gaji svoje najintimnije povjerenje. Slušajući i pjevajući sevdah, nalazimo se u odnosu dijeljenja ljubavi prema svojoj okolini koja može biti žena, muškarac, rodno mjesto, domovina ili jednostavno svaki slušatelj srodne profinjene emotivne građe iz koje izvire sama sevdalinka. Stoga, mi u BZK ‘Preporod’ i magazinu Biserje smatramo da je u ovom trenutku, kada govorimo o očuvanju mentalnog zdravlja naših ljudi, pjevanje o ljubavi, odnosno uzimanje ljubavi na jezike i srca naša, umjesto panike i očaja, dobar put da se održimo kao kolektiv. E sad, ponor beznađa i ljubavnog očajanja te osjećanje bezizlaznosti, uslijed neostvarene ili neuzvraćene ljubavi, vjerolomstva i iznevjerenog očekivanja, također su osjećanja koja možemo podijeliti slušajući sevdalinku, ali mi ovdje govorimo o pjesmi kao ventilatoru, katalizatoru i ispušnom ventilu”, kazao je o projektu glavni i odgovorni urednik Biserja i generalni projekt-menadžer BZK “Preporod” Filip Mursel Begović, na čiju je inicijativu i pokrenut ovaj projekt.

On ističe da je poziv #Mojsevdah usmjeren prema svim građanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Kako kaže, svima treba biti jasno da se sevdalinka prvenstveno označava kao gradska narodna pjesma Bošnjaka, te da su glazbeni izraz i tekstovni sadržaj pretežno islamsko-orijentalni te se ova pjesma prepoznaje kao odraz bošnjačke životne sredine i kulture, no sevdalinka se, baš kao i svaka ljubav, raširila i van bošnjačke nacionalne sredine, na bosanskohercegovački i cijeli južnoslavenski prostor.

Predsjednik BZK “Preporod” dr. Sanjin Kodrić kazao je da institucija na čijem je čelu ovim projektom nastoji sa svoje strane pomoći situaciju u kojoj se našlo naše cjelokupno društvo s pojavom epidemije virusa COVID-19. “Kako bi se spriječilo ubrzano širenje virusa, svi smo morali drastično promijeniti način života, te svi, htjeli – ne htjeli, živimo na neki drugi, nama dosad stran način, a mnogi su i nemalo uplašeni svime što se zbiva… No život i dalje mora teći, mora se sačuvati životna snaga i optimizam, i upravo se tu javlja kultura – kultura kao snaga i pokretač. Tako je, dakle, došlo do ideje da putem našeg portala za kulturu Biserje.ba pokrenemo izazov  #Mojsevdah. Ljude, naprosto, animiramo da u ovoj našoj prijetećoj svakodnevici pronađu zrnce ljepote i da ga podijele s drugima putem našeg portala”, kaže Kodrić, ističući da odabir sevdaha nije slučajan.

“S jedne strane, upravo je sevdah jedan od najprepoznatljivijih segmenata naše kulturne baštine, dok je s druge strane sevdah našeg čovjeka pratio, a i dalje prati, gotovo u svakom segmentu života – i onda kad je ushićen i kad se veseli, ali i onda kad ga, kako to kaže upravo narodna pjesma, tuga mori. A tako istovremeno afirmiramo i našu kulturnu baštinu, činimo je živom i životno prisutnom, ali, isto tako, pomažemo da pjesma ili kultura uopće nadvlada strah i druge izazove situacije koju, nažalost, trenutno živimo. Na prvi pogled, danas svi trebaju samo ono što će im pomoći da prežive ovu pošast koja se krije iza ‘šifre’ COVID-19. Međutim, interes koji je pokrenula naša inicijativa #Mojsevdah pokazuje i nešto drugo – to koliko ljudi trebaju i kulturu da bi preživjeli i živjeli kao ljudi, kao ljudska bića. To je i sasvim razumljivo jer nema pravog čovjekovog života, tj. života u njegovoj cjelovitosti i punini, bez onih ‘viših’ sadržaja koje nazivamo kulturom”, ističe Kodrić.

Predsjednik BZK “Preporod” poručuje da izazov #Mojsevdah nije jedini projekt kojim naša temeljna institucija kulture nastoji odgovoriti na našu trenutnu životnu situaciju. Tih projekata, kako kaže, ima još i uskoro će se početi realizirati. “Nastojimo i na ovaj način biti društveno odgovorni i društveno korisni, kako to Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ čini gotovo već 120 godina, još od 1903. pa nadalje. Primjereno situaciji, danas to radimo uglavnom online, ali istovremeno u tišini i izolaciji nastavili smo i rad na brojnim drugim našim ranije započetim kulturnim i naučnim projektima od šireg značaja, jer kad se, ako Bog da, sve ovo završi, i dalje će nam trebati sve ono na čemu radi Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ kao najstarija i temeljna ustanova kulture Bošnjaka. Tako, dok preko portala Biserje.ba pozivamo na sevdah i trenutke smiraja i nade u pjesmi, mi npr. istovremeno radimo i na nastavku edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga, radimo i na novom Pravopisu bosanskog jezika, na Enciklopediji Bošnjaka itd., odnosno na brojnim drugim projektima od kapitalne važnosti, a koje itekako trebamo, posebno onda kad se svi zajedno vratimo u normalni život”, poručuje Kodrić.

Snimajte se i pošaljite video porukom na stranicu na Facebooku magazina Biserje (https://www.facebook.com/biserjemagazin/) ili mail [email protected], a najbolje snimke bit će objavljene u nadi da će pridonijeti kolektivnom mentalnom i duhovnom zdravlju. “Snimajte sami sebe, svoje nane, dede, majke, očeve, djecu”, poručuju iz BZK “Preporod”. Video ne bi smio prelaziti 1 minutu, a uz snimak treba poslati ime i prezime izvođača te grad / državu iz koje dolazi.

Za najbolje izvedbe #Mojsevdah predviđene su nagrade:

  1. mjesto: Komplet 12. kola kapitalne Edicije “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” (ukupno 60 knjiga) u izdanju BZK “Preporod”;
  2. mjesto: U saradnji s izdavačkom kućom “Dobra knjiga” Sarajevo 15 knjiga kapitalne Edicije “Dobri Bošnjani”;
  3. mjesto: U saradnji sa sedmičnim listom Stav kolo kapitalne Edicije “Bošnjaci” i Mapa kulturnog naslijeđa Bošnjaka.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI