fbpx

Mi jesmo protiv spomenika u formi tenka, ali podržavamo izgradnju spomenika specijalcima

Demanti Mreže za izgradnju mira na tekst sedmičnika “Stav” od 12. oktobra 2017. godine

www.mreza-mira.net, koje su korisne organizacijama i pojedinicama, školama i fakultetima i široj javnosti.

Ponosni smo na: 140 aktivnosti u 40 gradova za prošlogodišnji Dan ljudskih prava u organizaciji naših članica; novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” namijenjenu novinarkama i novinarima koji se zalažu za marginalizirane grupe; Mirovnu nagradu za istaknute mirotvorce i aktivne škole; brojna takmičenja koja organizujemo (preko 800 radova koje smo imali samo na zadnjem literarnom takmičenju za škole); nagrade koje dobijaju osobe koje nominiramo na svjetskim takmičenjima.

Ponosni smo na saradnju koju smo imali sa “La Benevolencijom”, “Napretkom”, “Preporodom” i “Prosvjetom”, kada smo dali podršku Siriji, protest “Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju”. Ponosni smo na brojna obilježavanja mjesta stradanja u BiH.

Ponosni smo što se borimo protiv svih poruka, vizuala koji pozivaju na rat.

Ponosni smo što je ovo zemlja sviju nas, Bosna i Hercegovina, država svih naroda i zalažemo se i učimo druge da vole, a ne mrze.

Navod: Pismo, naravno, baš poput svakog drugog pisanog isključivo za adrese ambasada s unosnim grantovima, završava ovako (…).

Pismo nikada nije bilo upućeno ambasadama ili donatorima. Niti je to bila njegova namjera. Nama ovo nije projekt, posao, nemamo se potrebe bilo kome pravdati sem organizacijama članicama i bh. javnosti. Ovo radimo iz osjećaja odgovornosti i poštovanja prema našim građanima i prema nama samima i želje da učinimo zemlju boljom za sviju nas, i u tome i uspijevamo. Prigovor na idejno rješenje za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije “Bosna” upućeno je na adresu Općine Centar Sarajevo, Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove, a Molba za preispitivanje odluke o podizanju spomenika bosanskim specijalcima, broj: 01-02-1223/16, od 27. jula 2016. godine na adresu Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Navod: Poslano je na njegovu privatnu adresu u kojem se skoro pa prijeti Nebojši Šeriću Šobi, tražeći od njega da odustane ili izmijeni svoju ideju spomenika specijalcima, ili će bauštelci koji grade mir poduzeti neke druge korake.

Korespodencija s autorom Nebojšom Šerićem Šobom putem e-maila bila je korektna, sa odsustvom i najmanje prijetnje i, naravno, možemo je podijeliti. Mi smo, prije svega, mirotvorci i mirotvorke, ne nasilnici. Iako je autor teksta očito namjeravao da nas uvrijedi riječima “bauštelci koji grade mir”, barem ovdje nije uspio, jer mi poštujemo te čestite radnike koji svojim rukama dostojanstveno obavljaju svoj težak posao, tako da je naziv “bauštelci” za nas jedan veliki kompliment. Vrijednost čovjeka ogleda se u odnosu prema drugim ljudima. I mi, prije svega, želimo biti ljudi od dijaloga koji se pomažu, želimo ovo društvo učiniti boljim, a tom idejom se rukovodimo i u svakodnevnoj komunikaciji.

Navod: Pokrenuli su i peticiju kojom se traži zabrana postavljanja tenka jer oni, kako kažu, znaju šta je rat (“Vikićevi specijalci”, eto, ne znaju) i protiv su “spomenika koji simbolišu retoriku rata”.

Peticija nije pokrenuta. U okviru obilježavanja Dana mira i nenasilja od 21. septembra 2017. do 2. oktobra 2017. Mreža za izgradnju mira je pokrenula kampanju “Zlo(upotreba) memorijalizacije u javnom prostoru”, koja ima za cilj podstaknuti bosanskohercegovačku javnost na važnost i izazove prezentacije memorijalizacije u javnom prostoru. Jasno, mi jesmo protiv spomenika u formi tenka, jer to jeste simbol rata, razaranja i stradanja, ali podržavamo izgradnju spomenika specijalcima.

Navod: Zanimljivo. Oni su, nekako u vrijeme dok je iznad Višegrada podizan krst posvećen ruskim dobrovoljcima, bili u posjeti pčelarima u ovom gradu. Ne traže uklanjanje tog spomenika, ali jesu protiv tenka kod sarajevske škole. Samo da tenka ne bude, traže, između ostalog, Rafting klub “Eko” iz Bratunca, Udruženje nezaposlenih iz Teslića, pa “Eko osmijeh” s Glasinca, planinari i sportaši iz tog mjesta, zatim “Odisej” iz Bratunca, čak i dobojsko Udruženje “Tolerancijom protiv različitosti”, redom udruge-članice Mreže za izgradnju mira.

I pored najbolje volje, ovo je teško iščitavati drugačije sem kao nacionalizam, prebrojavanje krvnih zrnaca, napad na članice Mreže za izgradnju mira koje dolaze iz Republike Srpske. Da, mi smo ponosni na sve naše članice, iz oba entiteta i Distrikta Brčko, gdje praktično sve rade na čitavom teritoriju BiH. To nije način na koji se mi dijelimo, to nije način na koji gledamo BiH. Ovo je država sviju nas koji živimo u njoj. U svom radu Mreža za izgradnju mira kontinuirano osuđuje proces politizacije i instrumentalizacije memorijalizacije kroz jednostran pogled na događaje u prošlosti. S tim je ciljem i pokrenuta gore navedena kampanja, gdje je kao primjer navedena i ploča sa imenom Radovana Karadžića na ulazu Studentskog doma u Palama. A reagirali smo više puta na brojne spomenike i memorijalizacije koje vrijeđaju bh. narode, za što smo proglašavani i neprijateljima entiteta ili stranaka.

Navod: Ono što u Mreži kriju jeste da je, prilikom pisanja saopćenja i pokretanja peticije, prekršena procedura djelovanja ove udruge. Naime, po pravilu, sva bi saopćenja trebala biti napisana nakon što se o njima slože sve članice udruge. Peticija je pokrenuta iako su za postavljanje tenka bili aktivisti udruge “Volonteri i prijatelji konjičke regije”.

Peticija nije pokrenuta, a procedure Mreže za izgradnju mira su u ovom slučaju u potpunosti ispoštovane. Pitanje je riješeno putem nadležnih tijela, Upravnog odbora i Skupštine Mreže za izgradnju mira zaključno sa majom/svibnjem 2017. godine. Za sve postoji odgovarajuća dokumentacija, i to je bilo lako za provjeriti. Vrlo bitno, novinarska profesija, novinarski kodeks, zahtijevaju da se u priču uključe dvije strane (iako mi nismo druga strana, nismo protiv specijalaca). Nažalost, to u ovom članku nije ispoštovano.

Uz uzajamno razumijevanje i poštivanje, nadamo se da će te uvažiti naš zahtjev za objavu demantija, a u cilju sprečavanja daljeg širenja netačnih informacija o naprijed navedenoj temi.

Srdačni mirovni pozdravi,

Mreža za izgradnju mira

Sarajevo / Banja Luka, 2. novembar/studeni 2017. godine

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI