fbpx

Majstor Mehmet već 60 godina pravi vrhunske sazove

razgovoru za Anadolu Agency, ističe da je kod prijatelja radio devet mjeseci besplatno kako bi naučio prve tehnike pravljenja saza koje nisu nimalo jednostavne

Mehmet Kacar iz grada Adana u Turskoj, majstor koji već 60 godina izrađuje vrhunske sazove, ističe kako i sada s istom ljubavlju i posvečenošću pristupa poslu, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas već 80-godišnji Kacar prve tehnike izrade saza naučio je od prijatelja iz vojske u Kilisu, a potom se 1970. godine doselio u Adanu gdje je otvorio svoju malu radnju od 15 kvadratnih metara.

Ističe kako ne obraća pažnju na godine i kako svaki dan s istom ljubavlju i zadovoljstvom uživa u svome poslu.

Također, dodaje da je tokom bogate karijere pravio sazove za brojne poznate turske umjetnike kao što su Ferdi Tayfur i Muslum Gurses, ali i za one manje poznate i obične građane.

Iako nema muzičko obrazovanje, fascinira sve one koji ga slušaju dok svira instrument koji je sam napravio.

U razgovoru za Anadolu Agency, ističe da je kod prijatelja radio devet mjeseci besplatno kako bi naučio prve tehnike pravljenja saza koje nisu nimalo jednostavne.

Dodaje kako se od tada zaljubio u ovaj posao koji obavlja već dugih 60 godina i, kako kaže, ne razmišlja uopšte da prestane dok ga zdravlje služi.

Napominje da više i ne zna koliko je sazova napravio do danas, dodajući kako je najvažnije da svako voli posao koji obavlja i da uživa u tome.

“Volim svoj posao kojim zarađujem za život. Ja i danas mogu sebi zaraditi iako imam 80 godina. Počeo sam s ovim 1960. godine, i evo već 60 godina se bavim ovim poslom”, kazao je ovaj majstor saza

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI