fbpx

Kćerka ratnog zločinca: Tabla s imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

 

 

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, danas je izjavila da tabla s imenom njenog oca sa studentskog doma na Palama treba biti skinuta.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla je da je ova tabla obesmišljena i ukaljana i kao takva treba biti uklonjena.

“Ako ne može da postoji i stoji tamo gdje stoji danas iz poštovanja, onda sigurno ne treba ni iz običnog inata”, rekla je Karadžić-Jovičević.

Istakla je da se nada da će sa uklanjanjem table biti stavljena tačka na dalje dnevno-političke obračune, zloupotrebu imena Radovana Karadžića, prije svega za pritiske na njega lično i za članove njegove porodice.

– Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Prmarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljedice trpi mali krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodice, pa i narod u RS-u.

Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS, iako je davno izbacila Radovana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja tabla dobija takvu težinu, kakvu nije ni kad je postavljena – rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajednice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su onda sve godine izloženi uvredama.

– Dušebrižnici i dalje šute na kršenje ljudskih prava mog oca i moje porodice. Bolesna potreba i ambicija da ga neko brani od mene ili člana porodice nije zaobišla ni neke medije i fanove – rekla je ona.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje, niti “srpski narod od toga treba da osjeća poniženje”.

– Naivno je vjerovanje da je ta tabla stvarni i jedini razlog, ona je sredstvo zakulisnih radnji i time je obesmišljena i ukaljana i treba biti uklonjena – rekla je.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine. Tablu sa imenom Karadžića otkriliu su Milorad Dodik, danas član Predsjedništva BiH i supruga i kćerka Radovana Karadžića.

Na pitanja novinara da li na ovaj način spašava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, rekla je da se ovako bilo ko može spasiti tako bi i prije 25 godina spašavala svog oca i svoju porodicu, navodeći da se ovo može posmatrati i kao spašavanje OHR-a.

Prethodno je visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako će Dodiku zabraniti putovanja po Evropi ukoliko uskoro ne ukloni ploču s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama. Tabla je postavljena u martu 2016. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.  /anadolija, faktor/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI