fbpx

Gradonačelnik Burse Alinur Aktas u posjeti Sarajevu

Delegacija turskog pobratimskog grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktaš boravi u posjeti Sarajevu

 

Delegacija turskog pobratimskog grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktaš boravi u posjeti Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacije Sarajeva i Burse su danas u bh prijestolnici održale službeni sastanak, nakon čega su se gradonačelnici dvaju gradova obratili medijima.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je na početku svog obraćanja poželio dobrodošlicu delgaciji Burse.

“Ovo je samo nastavak jedne dobre saradnje između Grada Burse i Grada Sarajeva. Ovo je nastavak dobre saradnje između Turske i BiH. I, u konačnici, ovo je nastavak dobrih odnosa dvaju naroda“, kazao je Skaka.

On je napomenuo da grad Bursa spade u jedan od najstarijih pobratimskih gradova Sarajeva, te da su dva grada već 41 godinu bratski gradovi.

“Grad Bursa je jedan od najvećih donatora kada je u pitanju obnova starih građevina u Sarajevu. Najveće njihovo ulaganje je u Starom Gradu, posebno na predjelu Baščaršije. S druge strane, grad Sarajevo je izgradio repliku Sebilja u Bursi. Imali smo niz aktivnosti kada je u pitanju razmjena kulturnih i pojedinaca i projekata i programa. Dani grada Sarajeva u Bursi i dani grada Burse u Sarajevu trebali su biti organizovani u maju i junu, međutim, to se nije desilo zbog pandemije koronavirusa“, istakao je Skaka.

On je poručio da će grad Sarajevo nastaviti s međunarodnim aktivnostima te da će administaracija Sarajeva nastaviti s jačanjem veza s pobratimskim gradovima, s fokusom na gradovima u Turskoj, posebno s gradom Bursa.

Aktas je, nakon sastanka s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, u Vijećnici izjavio da je veoma sretan što ima priliku boraviti u Sarajevu.

Napomenuo je da je i prošle godine imao susret s gradonačelnikom Skakom te je dodao da su tokom susreta u februaru potpisani protokoli o budućoj saradnji, na koju je negativno utjecala pandemija.

“Kada nešto napuni 40 godina mi u Turskoj kažemo 41 put mašallah, naši odnosi su napunili 41 godinu. Kažemo 41 put mašallah i nastavljamo jačati vezu između ova dva grada“, rekao je Aktas.

Gradonačelnik Aktas je kazao da je Bursa s oko 3 miliona stanovnika, drugi grad po obimu izvoza u Turskoj.

“Autoindustrija, industrija tekstila i drvna industrija su prioriteti Burse. U tom gradu imamo industrijske gigante koji rade i izvoze. Naša je želja da sastavimo privrednike iz našeg bratskog grada Sarajeva s privrednicima iz Burse i da kroz kulturnu interakciju ojačamo poslovnu infrastrukturu”, kazao je Aktas.

On je istakao da je Bursa malo veće izdanje Sarajeva, kako po geografskim osobinama tako i po osobinama ljudi koji žive u tom gradu.

“Imat ćemo neke projekte na polju umjetnosti i profesionalnog usavršavanja. Planiramo organizirati edukacije prije svega za žene na koje ćemo poslati edukatore iz Turske”, rekao je Aktas.

On je gradonačelniku Skaki izrazio podršku na predstojećim izborima, dodavši da niko ne treba sumnjati u dostojanstveno obnašanje funkcije koja je povjerena od strane naroda.

Aktas je poručio da se u Turskoj intenzivno radi na razvijanju vakcine protiv COVID-19.

“Nadam se da ćemo u što kraćem roku eliminisati ovo zlo i olakšati putovanja“, zaključio je Aktas.

Aktas će u okviru posjete u pratnji gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake obići Firuz-begov hamam, Crvenu tabiju te mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju na Kovačima.

Delegacija turskog grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktas, posjetila je Sarač Alijinu (Vrbanjuša) džamiju te džamiju na Sedreniku gdje su polaznicima mektepske nastave uručeni mushafi.

Gradonačelnik Aktas je izjavio da je veoma sretan što je imao priliku vidjeti kako se odvija mektepska nastavu u sarajevskim džamijama.

“Djeca, pored nastave u školama, svojevoljno dolaze i na mekteb, to nas je učinilo jako sretnima. Vidjeli smo da se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine zalaže kako bi djecu podučila islamskim vrijednostima. A njihov trud podržava i fondacija ‘Hayrat’. Zahvaljujem se svima koji imaju udjela u tome“, kazao je Aktas.

Pomoćnik glavnoga imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Malik ef. Šljivo je istakao da je zahvalan gradonačelniku Burse zbog posjete.

“Mi smo gradonačelniku predstavili rad mektepske nastave i upoznali smo ga s informacijom o broju mekteba na području Sarajeva te kakav je princip i metoda rada koji je možda specifičan u svijetu“, rekao je Šljivo.

Aktas se u sklopu posjete družio sa mekteblijama te im je, zajedno s pomoćnikom glavnoga imama Medžlisa IZ Sarajevo, Malik ef. Šljivom i Fondacijom “Hayrat“, uručio mushafe.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI