fbpx

Erdogan posjetio područje pogođeno zemljotresom: Ispod ruševina spašene 103 osobe

- Do sada je poginulo 37 ljudi, a 885 je povrijeđeno, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je područje pogođeno razornim zemljotresom u Izmiru gdje još uvijek traju akcije traženja i spašavanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je posjetio i područje Bayrakli koje je najgore pogođeno zemljotresom.

Turski predsjednik je u subotu objavio da su 103 osobe spašene ispod ruševina nakon što je u petak zemljotres pogodio turske egejske provincije.

Obišao je područja pogođena zemljotresom, a iz Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) informisali su predsjednika o radu obavljenom nakon zemljotresa.

Turski predsjednik je rekao da je do sada u područje pogođeno zemljotresom poslana bespovratna pomoć od 24 miliona turskih lira (preko 2,87 miliona dolara), a zavisno od potrebe bit će još ovakve vrste pomoći.

Naglasio je da je 35 mobilnih baznih stanica isporučeno u regiju, s 25 već instaliranih, dodajući da će nakon uklanjanja otpada, početi građevinski radovi na izgradnji kuća za one čiji su domovi urušeni.

Dodao je da je nakon katastrofe 88 zemalja prenijelo svoje poruke solidarnosti i želje za brzim oporavkom.

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) ranije večeras je saopćila kako je nakon razornog zemljotresa registrovano još 615 podrhtavanja tla. Čak 40 je bilo oko četiri stepena.

Potrage i spašavanja i dalje se nastavljaju u devet zgrada u Izmiru.

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopćila je kako je u zemljotresu koji je pogodio Izmir, poginulo najmanje 39 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz AFAD-a su naveli da je nakon razornog zemljotresa registrovano još 658 podrhtavanja tla. Čak 40 je bilo oko četiri stepena.

Potvrdili su da je poginulo najmanje 39 osoba, a povrijeđeno 885. Potrage i spašavanja i dalje se nastavljaju u devet zgrada u Izmiru.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI