fbpx

Azerbejdžanski predsjednik Aliyev: Države koje traže prekid vatre Armeniji šalju oružje

Aliyev je rekao da je azerbejdžanska vojska od 27. septembra uništila 252 i zaplijenila 53 armenska tenka, uništila i šest sistema S-300, te upitao "odakle dolazi tako skupo oružje iz zemlje s tako lošom ekonomijom?"

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je kako države koje traže prekid vatre u Nagorno – Karabahu šalju oružje Armeniji, te kako ima listu tih zemalja, Anadolu Agency (AA).

Alijev se obratio naciji u vezi s operacijom spašavanja Nagorno-Karabaha od armenske invazije, koju je pokrenula azerbejdžanska vojska.

“Pristali smo na prekid vatre radi razmjene zatvorenika i tijela poginulih. Armenija ga je prekinula kroz samo nekoliko minuta”, rekao je Aliyev.

Dodao je da su, otkako je azerbejdžanska vojska pokrenula operaciju 27. septembra, uništena 252 i zaplijenjena 53 armenska tenka, uništeno i šest sistema S-300.

“Odakle dolazi tako skupo oružje iz zemlje s tako lošom ekonomijom? Pitam, odakle im novac za to?”, naveo je Aliyev.

Istakao je kako ima listu zemalja koje šalju naoružanje Armenicma.

“Oni koji žele prekid vatre, šalju oružje Armeniji. Imam njihovu listu. Zašto neko ko želi prekid vatre šalje oružje? Pristašama Armenije poručujem. Ako želite spasiti armensku državu, kažite im da napuste naš teritoriju. Izaći će s jednom vašom rječju”, poručio je Aliyev.

Aliyev je sinoć na Twitter profilu objavio da je azerbejdžanska vojska oslobodila centar grada Gubadlija koji je bio okupiran 27 godina.

Aliyev je također, objavio da su oslobođena i neka sela oko Gubadlija kao i sela u provincijama Zangilan i Jabrail.

Grad Gubadli, smješten na armenskoj granici, okupiran je 31. augusta 1993. godine.

U operaciji koja je pokrenuta u Nagorno-Karabahu 27. septembra, azerbejdžanska vojska oslobodila je od armenske okupacije tri grada, tri kasabe i više od 150 sela i strateški značajnih tački.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI