fbpx

Azerbejdžanska vojska uništila tenkove i raketne sisteme armenskih snaga

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je njihova vojska tokom cijele noći nastavila s operacijama u pravcima Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrut, Jabrail, Gubadli i Zangilan

Azerbejdžanska vojska nastavlja provoditi operacije koje je pokrenula u cilju oslobađanja svog teritorija od armenskih okupatorskih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da je njihova vojska tokom cijele noći nastavila s operacijama u pravcima Agdere, Agdam, Fuzuli, Hadrut, Jabrail, Gubadli i Zangilan.

Još se navodi da su armenske jedinice topovima i minobacačima otvorile vatru na odbrambenu liniju azerbejdžanske vojske koja je uništila dva tenka T-72, četiri raketna sistema “Grad”, jednu haubicu D-30 i pet vozila koja su pripadala armenskim snagama.

Dodaje se da je u operacijama neutraliziran veliki broj armenskih vojnika te da azerbejdžanske vojske drže pod kontrolom situaciju na frontu.

U napadima koje je do 19. oktobra Armenija izvela na naselja u Azerbejdžanu, poginuo je 61, a ranjena su 282 civila. U armenskim napadima uništeno je 1.846 kuća, 90 zgrada i 341 javna ustanova.

Azerbejdžanska vojska je 27. septembra, nakon što je armenska vojska izvela napad na naselja, pokrenula protunapad. Armenska vojska koja je izgubila položaje, nastavila je granatirati i napadati naselja u Azerbejdžanu.

Na sastanku u Moskvi, Armenija i Azerbejdžan su dogovorili humanitarno primirje koje je na snagu stupilo 10. oktobra u 12 sati, a kako bi bila razmijenjena tijela i zarobljenici u Nagorno-Karabahu.

U napadu koje je armenska vojska izvela na Ganju, u Azerbejdžanu, nepuna 24 sata od primirja, poginulo je 10 osoba, a 35 je ranjeno. U napadu na Tartar, 15. oktobra, čija su meta bili civili tokom ukopa ubijenih, poginule su četiri, ranjene četiri osobe. U subotu je izveden napad na Ganju, u kojem je poginulo 13 civila.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI