fbpx

120 godina od slučaja Fate Omanović: Otmica i pokrštavanje koji su pokrenuli bošnjačko političko organiziranje

Agresivna Stadlerova prozelitska politika pospješivala je osjećaj nesigurnosti muslimanskog stanovništva. Nisu bile rijetke pojave otmica muslimanske djece i djevojaka koje su sklanjana po crkvama, pokrštavane i udavane za katolike. Historija je zabilježila više takvih slučajeva, međutim, najpoznatiji od njih ostat će slučaj otmice i pokrštavanje Fate Omanović

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • vlahomlat 02.01.2020.

    Dobar clanak. Jogobalije godinama velicaju Austro-Ugarsku vlast u Bosni kao nesto dobro ili cak velicanstveno u poredjenju sa Osmanskom vlascu. Zaboravljaju jugobalije koliko je njihovih sunarodnika moralo da iseli u Tursku, i to ne zbog ekonomskih uslova, nego zbog ugnjetavanja i ponizavanja. Nekada mislim da je vecina koja je znala za ponos i cast i otisla u Tursku a ostolo je ono sto nema casti i sto ce jednom postati fenomenom jugobalije. Jugobalija = prodana dusa, spreman na svaku izdaju, sebičnjak bez casti, morala, ponosa, istorije, porijekla, bez samopostovanja i bez ljubavi za svoju zemlju i svoj narod.

    Odgovori