fbpx

“Zdrave” igračke sve popularnije zbog rizika od plastike

Dok se na svakom koraku prodaju raznorazne plastične igračke za čije porijeklo i kvalitet opravdano ne možemo biti sigurni, roditelji sve više i više tragaju za zdravijom i sigurnijom varijantom zabave za svoje dijete

 

Piše: Amina ŠEĆEROVIĆ KASLI

 

U jedan od glavnih problema odrastanja djece u današnje vrijeme spadaju nesigurne igračke. Od obične trafike do posebnih radnji, raznih vrsta igračaka ima na svakom koraku, a roditelji, u želji da usreće dijete, znaju zanemariti najbitniju stvar – sigurnost. Ne radi se samo o mogućim vidljivim opasnostima kao što su oštri rubovi na koje se dijete može povrijediti ili mali dijelovi koje može progutati. Tu su i one opasnosti koje ne vidimo okom, ali koje itekako mogu utjecati na zdravlje naše djece.

U 2018. godini Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je s tržišta određeni broj igračaka. Među njima su bile laserske igračke, pištolji i mačevi koji su, zbog izmjerene laserske snage snopa, predstavljali rizik od povrede oka i oštećenja vida. Zatim, tu su popularne igračke ljigavci, koje nose rizik zbog izmjerene previsoke vrijednosti migracija bora iz gela, razne lutke koje također imaju hemijski rizik, igračka “Pony”, kao i biciklistička kaciga, dječija hodalica, romobil, dječija ogradica i slično. Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH kažu da u saradnji s nadležnim inspekcijama entiteta i Brčko Distrikta provode kontinuirano nadzor igračaka i proizvoda za djecu.

“Prema rezultatima provedenog nadzora ovih proizvoda u 2018. godini, rizik od oštećenja vida i hemijski rizik bio je najčešći razlog povlačenja ovih proizvoda s tržišta. Plastika može da sadrži različite hemikalije kao što su ftalati, a koje mogu štetno djelovati na zdravlje djece. Upotreba šest najčešće korištenih ftalata u potrošačkim proizvodima ograničena je u igračkama i proizvodima za djecu sukladno Odluci o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Također, na tržištu se nalazi veliki broj igračaka s laserima kategorije iznad klase 2M koje predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače jer mogu izazvati povrede oka i oštećenje vida”, kažu iz Agencije, pojašnjavajući da se ove opasne igračke mogu naći i na tržištu Evropske unije, što je vidljivo iz “Rapex” sedmičnih izvještaja koje Agencija prevodi i objavljuje na svojoj internetskoj stranici.

Kako bi zaštitili zdravlje i sigurnost djeteta, iz Agencije ističu da je potrebno biti informiran i svjestan mogućih rizika. Roditeljima savjetuju da ne kupuju igračke koje nemaju deklaraciju, odnosno kojima je nepoznat proizvođač ili uvoznik, te da ne kupuju igračke koje imaju lasere koji su okarakterizirani iznad klase 2M ili nemaju nikakve oznake.

“Također, neophodno je pratiti oznake i upute da bi bili sigurni da je to igračka koja odgovara uzrastu djeteta, te vizualno provjeriti postoje li oštri rubovi, grube površine ili sitni odvojivi dijelovi koje bi mala djeca mogla progutati”, naglašavaju iz Agencije. Za proizvode za koje se utvrdi da predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača provode se mjere povlačenja s tržišta i uništavanja proizvoda.

Direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH Aleksandar Golijanin 2016. godine u izjavi za Faktor kazao je da je koncentracija pojedinih supstanci koje pronalaze u igračkama pet hiljada puta veća od dozvoljenih, te da te supstance utječu na reproduktivno zdravlje djece. “Bosna i Hercegovina je odlagalište smeća koje nam najčešće dolazi iz Kine i drugih zemalja, pa čak i pojedinih država EU. Ono što je zabranjeno prodavati u Evropi plasira se u BiH”, pojasnio je tada Golijanin.

Dok se na svakom koraku prodaju raznorazne plastične igračke za čije porijeklo i kvalitet ne možemo biti sigurni, roditelji sve više i više tragaju za zdravijom, odnosno sigurnijom varijantom zabave za svoje dijete. Tako se javljaju i nove ideje i novi proizvodi. Jedna od tih ideja jeste i mladi brend “Zlatne ruke”, koji je osnovala Kubra Vildić, rođena u turskom gradu Kütahyi. Inače, njena je porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pa je možda i zbog toga bila sudbina da se uda za Bosanca i prije tri godine doseli u Sarajevo. Danas ima dvoje djece koji su joj i inspiracija za njen rad.

“Bitno je napomenuti da su naši proizvodi prijatelji djeteta. Na njima se ne nalazi ništa što bi moglo ugroziti i urušiti zdravlje djeteta. To podrazumijeva korištenje najboljeg pamučnog konca i organskog mikrofibera. Detalji na igračkama se također rade i vežu od konca, ne koriste se dugmići koji mogu biti opasni jer ih djeca mogu progutati”, kaže Vildić.

Ideja projekta “Zlatne ruke” nastala je pitanjima kako uljepšati dan svojoj djeci, kako i čime ih zabaviti i obradovati. Odgovori su upravo igračke koje Vildić pravi. Za izradu jedne igračke potrebna su joj dva dana, dok za zahtjevnije proizvode izdvoji i do sedam dana. Iako je jako mladi brend, kaže da je interes za proizvodima veliki jer je kod roditelja sve veća prisutnost svijesti o zdravoj igrački.

“Pri izradi najviše pažnje obraćam na detalje jer oni ukrašavaju i čine vrijednim naš brend. Pazim na estetičnost i uskladnost boja koje koristim. Svjesna sam da će mnogim bebama i djeci naše igračke biti najdraži predmet, tako pokušavam da naše proizvode učinim što ljepšim. Radim mnogo na edukativnim setovima poput planeta, voća i povrća”, objašnjava ova mlada majka. Trenutno svoje proizvode kupcima nudi putem interneta, kao i na dvije lokacije u Sarajevu, a uskoro i u Zenici.

“Pored toga, naš projekt obuhvata i edukaciju, odnosno prijenos znanja na druge. Tako da ćemo u narednim mjesecima organizirati kurseve i radionice u nekoliko gradova kako bi i druge majke mogle svojim mališanima napraviti zanimljive amigurumi igračke”, ističe Vildić.

Ono što je u posljednje vrijeme također postalo popularno i sve više traženo jesu drvene igračke. Tako se na tržištu pojavljuju i razni proizvodi, a Almin Durmić iz Gračanice jedan je od onih koji su počeli s pravljenjem drvenih igračaka. Ideja je nastala tako što je želio svojoj djeci napraviti kvalitetnu igračku koja će istovremeno biti i edukativna. Nakon prve igračke, uz nagovor prijatelja, ponudio je istu na jednoj prodajnoj stranici na Facebooku, gdje je dobio veoma pozitivne reakcije i komentare. Tako su uslijedile i prve narudžbe, a i odluka da pokuša ponuditi nešto novo i kvalitetno.

“Sve više roditelja posvećuje pažnju izboru igračaka za svoje dijete. Problem je što na našem tržištu nije lahko pronaći drvene igračke u slobodnoj prodaji, pogotovo od domaćih proizvođača. Ja sam se uvjerio da dosta roditelja traži drvene igračke, ali imaju problem gdje ih pronaći, a da su kvalitetne i sigurne za njihovo dijete. Ima tu i onih koje su kineskog porijekla i jako sumnjivog kvaliteta”, kaže Durmić, dodajući da kod pojedinih još nije dovoljno razvijena svijest o ekološki prihvatljivim proizvodima. Smatra da će potražnja za drvenim igračkama sve više rasti kako bude rasla i razvijala se općenito ekološka svijest.

Danas svoje proizvode nudi pod brendom “Rainbow”, a ističe da roditelji prvenstveno traže igračke koje su sigurne i koje imaju edukativnu funkciju. “Kod mene su najtraženije one pomoću kojih djeca uče razlikovati boje, geometrijske oblike, slova, brojeve te istovremeno, sklapajući različite dijelove igračke, vježbaju koordinaciju pokreta i preciznosti. Vjerujem da drvene igračke definitivno nisu prolazni trend. U razvijenijim zemljama te igračke nemaju konkurenciju kada su u pitanju kvalitetne igračke. Bolje su i korisnije za razvoj djeteta čak i od jako skupih elektroničkih igračaka jer su rađene od prirodnog materijala, dugotrajne su, razvijaju dječiju maštu, mogu imati različite edukativne funkcije i slično”, pojašnjava Durmić.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI