fbpx

Turska u modernizaciju učionica uložila 180.000 eura

Učenici koji su naučili turski jezik u osnovnim i srednjim školama imat će prednost za dobivanje državne stipendije Republike Turske “Türkiye Bursları”. Kako bi se studenti uključili u program “Türkiye Bursları”, na početku programa moraju prihvatiti pravilo koje govori da se studenti nakon svog obrazovanja moraju vratiti i raditi za svoju domovinu. Tako da odabrani studenti Bosne i Hercegovine neće služiti nekoj drugoj zemlji, nego svojoj

 

Učenje stranih jezika pomaže kod razvoja kreativnosti, kritičkog razmišljanja kod djece, boljeg razumijevanja vlastite kulture, a kasnije im to znanje omogućava studiranje u inostranstvu, čitanje strane literature i bolje prilike za zaposlenje. Ovo su samo neke od mnogobrojnih prednosti koje nam donosi poznavanje stranih jezika, a kaže se da čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori.

 UČENICI SE RADUJU POSJETI TURSKOJ

U Bosni i Hercegovini postoji kultura učenja stranih jezika, pa je tako, pored obaveznog engleskog, u mnoge škole kao drugi izborni strani jezik uveden i turski. Jedna od tih škola jeste i OŠ “Fatima Gunić” iz Sarajeva, koju smo ovom prilikom posjetili i obišli obnovljeni kabinet za učenje turskog jezika.

Učenici šestog razreda, Muhamed, Selma i Aldijana, počeli su učiti turski jezik od ove školske godine. Kažu nam da su do sada naučili turski alfabet i nekoliko riječi te kako im se čini da nije težak. “Kabinet mi se posebno sviđa, kao i slike kojima je ukrašen. Ovdje mi je draže da učim”, kaže Aldijana.

Za razliku od njih, Davud, učenik sedmog razreda iste škole, već je naučio osnove za sporazumijevanje na turskom jeziku. Priča nam kako se raduje što će posjetiti bratsku školu u Turskoj, družiti se sa svojim vršnjacima i imati priliku upotrijebiti sve ono što je do sada naučio na ovom satu.

Otkako je uveden turski jezik u OŠ “Fatima Gunić” prije dvije godine, broj učenika koji ga izučava povećao se na 50. Prema riječima direktora škole Hajrudina Ćuprije, trenutno je u petim razredima osam, u šestim 25 i u sedmim razredima ukupno 17 učenika koji izučavaju turski jezik.

Priča da je saradnja s Turskim kulturnim institutom “Yunus Emre” počela prije dvije godine, gdje se na osnovu ankete upućene prema roditeljima pokazalo da postoji zainteresiranost za izučavanje ovog jezika. U sklopu te saradnje, njihova škola bratimila se s dvjema školama u Istanbulu, u općinama Umraniye i Yalova. Krajem ovom mjeseca planirano je da svi učenici koji uče turski posjete bratsku školu u Yalovi, a nakon toga da Turci uzvrate posjetu.

“Odlazak u Tursku podrazumijeva boravak učenika i nastavnika do 10 dana u toj zemlji. Jezik se najbolje uči kada se ode na to govorno područje. Tako se kod učenika proširuju vidici, upoznaje drugačija tradicija itd. To su topli ljudi, vole našu zemlju i naš narod. Trude se da nas lijepo dočekaju, usluže, da se potrude oko naše djece. I mi se trudimo kada nam uzvrate posjetu da osvjetlamo obraz”, kaže direktor Ćuprija.

Uvođenjem turskog jezika, Institut “Yunus Emre” osigurao je učenicima besplatne udžbenike, a svake godine im se osiguraju i ruksaci sa školskim priborom, kaže direktor.

“Ušli smo u projekt izgradnje jednog kabineta koji će biti namijenjen za izučavanje turskog jezika. To finansira Savez općina turskog svijeta (TDBB). Taj projekt koštao je 15.000 eura. Uradio se jedan savremeni kabinet turskog jezika s dosta informatičke opreme, od pametne table, projektora, laptopa i svega onoga što je neophodno”, pojašnjava Ćuprija i dodaje da smatra kako će, nakon uspostavljanja potpune saradnje, zainteresiranost za učenjem ovog jezika rasti.

Naš sagovornik pojašnjava da je stav menadžmenta ove škole pozitivan prema ovakvim projektima i sporazumima ove vrste.

“Vrijediš onoliko koliko jezika znaš. Znamo da su jezici bitni u ovo savremenom dobu. Pored engleskog, koji se podrazumijeva, mi nudimo i njemački i ima nekoliko inicijativa da se ponudi kao kursna nastava i arapski jezik”, kaže Ćuprija.

OBNOVLJENO 19 KABINETA

Broj škola u kojima se izučava turski jezik u 2017/18. školskoj godini povećao se sa 140 na 150, a ukupan broj učenika koji ga izučavaju na 8.500. Kako bi se djeci osigurali bolji uvjeti za efektivnije učenje ovog jezika, ukazala se potreba za boljim kabinetima za nastavu. Tako je nastao projekt “Kabinet turskog jezika”, u sklopu kojeg je do sada obnovljeno 19 kabineta.

Kako nam kažu iz Instituta “Yunus Emre”, ciljevi ovog projekta jesu jačati historijske i kulturološke veze između dviju prijateljskih zemalja, Turske i Bosne i Hercegovine, podrška obrazovanju u BiH, podsticati izučavanje turskog jezika u BiH i stvoriti pozitivnu sliku Turske kod djece koja su budućnost BiH.

“Uz podršku Saveza općina turskog svijeta (TDBB), modernizirali smo 19 kabineta ukupne vrijednosti 180.000 eura. Kabineti su opremljeni pametnim tablama, projekcionim platnima i projektorima, računarima, klupama, stolicama i drugom potrebnom opremom”, kažu iz Instituta “Yunus Emre”.

Prema njihovim riječima, kabineti se mogu koristiti i za druge predmete kada se ne odvija nastava turskog, tako da su ove učionice obnovljene za svu djecu u školama.

“U školama u kojima se turski jezik uči i koje podržavaju turski jezik, koliko budemo imali mogućnosti, planiramo praviti kabinete. Učenici su sretni zato što će imati sve novo u učionicama i nastavnici turskog jezika su sretni zato što imaju tehnologiju i materijal koji je potreban za nastavu”, kažu iz ove turske institucije.

Pored obnavljanje kabineta, djeca 6, 7, 8. i 9. razreda dobivaju besplatno udžbenike Haydi Türkçe Öğrenelim (Hajde da učimo turski). Učenicima koji su izabrali turski kao strani jezik dijele ruksake i školski pribor koji sponzoriraju općine iz Turske. Pored nastave turskog jezika, Institut “Yunus Emre” za učenike organizira turnire nogometa i odbojke, takmičenje u poeziji, pjesmi i crtanju, takmičenje turskog jezika, prijateljske piknike, takmičenje u pisanju eseja.

“Na ova takmičenja prijavi se više od 5.000 učenika. Učenike koje su najuspješniji na ovim takmičenjima šaljemo u Tursku. Kako bi se djeca međusobno upoznala, organiziramo ‘Dan djece’. 150 škola o kojima govorimo imaju bratske škole u Turskoj. Učenici koji uče turski jezik imaju priliku da idu u Tursku i posjete društvo iz bratskih škola. Samo prošle godine 2.500 učenika je posjetilo svoje bratske škole”, kažu iz Instituta.

Aktivnosti koji se realiziraju u okviru nastave turskog jezika kao izbornog predmeta jesu organiziranje različitih seminara za nastavnike turskog jezika s ciljem da nastava turskog jezika bude što kvalitetnija, organiziraju se turniri odbojke i fudbala s ciljem bolje socijalizacije među učenicima i poboljšanja njihovog zdravlja, takmičenja u pjevanju, u fotografiranju, crtanju itd. kako bi se otkrili talentirani učenici. Pored učenja turskog jezika, a s ciljem povećanja motivacije naših učenika, te kako bi im ostavili lijepe uspomene tokom školovanja, organiziraju se dječiji festivali uz učešće popularnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Osim toga, učenici koji su naučili turski jezik u osnovnim i srednjim školama imat će prednost za dobivanje državne stipendije Republike Turske “Türkiye Bursları”. Kako bi se studenti uključili programu “Türkiye Bursları”, na početku programa moraju prihvatiti pravilo koje govori da se studenti nakon svog obrazovanja moraju vratiti i raditi za svoju domovinu. Tako da odabrani studenti Bosne i Hercegovine neće služiti nekoj drugoj zemlji, nego svojoj.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI