fbpx

Turistički biseri Bosne i Hercegovine (2): Hercegovina – lijepa k'o Emina

Kako spasiti domaći turizam? Možda nije dovoljno za spas, ali vrijeme je da svi pokažemo dozu solidarnosti prema turističkim radnicima u Bosni i Hercegovini i da ove godine odmore provodimo u vlastitoj zemlji. Imamo kvalitetnih turističkih destinacija, ljepota od kojih zastaje dah, mnogo toga što smo trebali posjetiti i vidjeti, a još nismo. Vrijeme je da to učinimo. U narednih nekoliko brojeva Stava predstavit ćemo vam turističke bisere naše zemlje. Nakon Bosanske krajine, nastavljamo s Hercegovinom

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Ako postoji regija koja može u turističkom smislu ponuditi gotovo sve, onda je to Hercegovina. Volite sunce i more – Neum, uživate u hladovini pored čiste hladne rijeke – Neretva, Radobolja, Bregava, Buna…, možda više volite jezera – Blidinje, Ramsko jezero, Boračko, Jablaničko, ili pak volite planine – Kupres, Čvrsnica, Vran, Velež, Prenj… Ako više volite učiti o kulturi i historiji, Hercegovina obiluje kulturno-historijskim spomenicima poput Starog mosta, konjičke čaršije, čarobnog Stoca, Počitelja, Trebinja. Za one koji vole vjerski turizam Hercegovina nudi mnogo sadržaja – zikr u Tekiji na Buni, jedno od najvećih marijanskih svetišta Međugorje i pregršt samostana. A možete odabrati i avanturističke ture koje mogu uključivati rafting, paraglajding itd. Želite uživati u prirodi, flori i fauni, pa Hercegovina i tu mnogo nudi; od traganja za divljim konjima, posmatranja ptica do posjete impresivnim pećinama i visokim planinskim vrhovima. Hercegovina može ponuditi sve i, što je najvažnije, ima razvijenu turističku infrastrukturu, značajne smještajne kapacitete i kvalitetne restorane.

Kupres

Naselje na najvišoj nadmorskoj visini, 1.200 metara, u sjevernoj Hercegovini. Kupres je prekriven snijegom barem pet mjeseci u toku godine. Dugačko i široko Kupreško polje stvara oštre zimske uvjete, ali istovremeno čini Kupres glavnim zimskim rekreacijskim centrom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kupres je idealno mjesto za odmor kako tokom sezone skijanja, tako i u ljetnim mjesecima. Kupreška visoravan sa svih je strana okružena visokim planinama i, kao takva, idealna je za ljubitelje avanturizma koji će zadovoljstvo pronaći u zmajarenju, paraglajdingu, planinarenju, lovu ili relaksirajućim izletima u prirodu.

Mnogi tradicionalni običaji koji su u drugim dijelovima zemlje sada samo dio folklornih priredbi ovdje su još dio svakodnevice. Stoga je svakako vrijedno i zanimljivo posjetiti Etnografsku izložbu kupreškoga kraja. Stare poljoprivredne metode slave se svake prve nedjelje u julu kada se održava takmičenje Strljanica. Velika polja prekrivena visokom travom kose se tradicionalnim metodama da bi se vidjelo ko je najbrži i najvještiji kosac. Za ovo natjecanje, pored vještine, treba posjedovati i snagu. Trke konja i gotovo zaboravljeni narodni običaji održavaju se na poljima oko Kupresa svake godine. Često se začuju tradicionalna ganga i bećarac kako odjekuju poljima.

Livno

Livno i livanjski kraj poznati su po lijepim krajolicima, a u posljednje vrijeme i po divljim konjima koji se nesmetano šetaju prostranstvima podno Cincara i Krug planine. Već nekoliko godina organiziraju se turističke ture posjeta krdima divljih konja.

Sam grad Livno zanimljiva je mješavina dalmatinske, turske i socijalističke arhitekture. Kao i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, i u okolici Livna arheološka iskopavanja otkrila su ostatke ljudskih naseobina stare više od 4.000 godina. Mnoga od ovih nalazišta locirana su u Dumanu, velikoj kraškoj pećini iz koje izvire rijeka Bistrica. Izvor mnogo nalikuje onom u Blagaju, iz kojeg izvire Buna. Livno je poznato, između ostalog, i po dugogodišnjoj tradiciji pravljenja livanjskog sira, odnedavno zaštićenog oznakom geografskog porijekla.

Ramsko jezero

Jedan od bisera Bosne i Hercegovine zasigurno je Ramsko jezero, smješteno u općini Prozor‑Rama. Jezero je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine. Ramsko jezero danas je kao stvoreno za odmor, rekreaciju i uživanje. Ramsko jezero svrstava se u jedno od najljepših jezera u Evropi, svojom čistoćom i ljepotom idealno je za izletnike, a u vruće ljetne dane i za kupanje. Iako još nije postalo popularno turističko odredište, poznato je po ribolovnom turizmu. Posebnu, nestvarnu ljepotu Ramskom jezeru daju ostrva i poluostva, među kojima je najpoznatije poluostrvo Šćit, na kojem se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit. Jezero i područje godišnje posjeti od 10 do 15 hiljada posjetilaca, turista, ribolovaca, sportista. Prije dvije godine ovdje su na pripremama boravili veslači iz Australije.

Blidinje

Park prirode Blidinje jedna je od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine. Prostire se na području od 358 kvadratnih kilometara na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških osobina, bogatstva flore i faune te krasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života. Na ovom jedinstvenom području do sada je evidentirano više od 200 endemskih, reliktnih i subendemskih biljnih vrsta. Park prirode Blidinje poznat je i kao najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike.

Legendarna planina Vran i zadivljujuća Čvrsnica odnjegovale su u svojim njedrima na 1.200 metara nadmorske visine plodnu udolinu Polja i u njoj Blidinjsko jezero kao krasno plavo oko u glavi planinskih ljepotica. Ovo jezero najveće je prirodno jezero u Bosni i Hercegovini. Svojom nestvarnom prirodnom ljepotom, Blidinjsko jezero savršeno upotpunjuje krajolik Parka prirode Blidinje.

Čvrsnica sa svojim najvišim vrhom Pločno – 2.228 metara nadmorske visine predstavlja najvišu planinu središnjih Dinarida. Masiv Čvrsnice zaštićen je u sklopu Parka prirode Blidinje, a njegov posebni prirodni fenomen – Hajdučka vrata – zaštićen je kao spomenik prirode od 1985. godine. Smještena na istočnom dijelu planine Čvrsnica, predstavljaju prirodni fenomen stvaran stoljećima. To je zapravo karakteristični prsten u stijeni, a nalazi se na rubu kanjona Dive Grabovice. Planina koja oduzima dah, divlja i moćna, nestvarne ljepote – privlači veliki broj izletnika i planinara tokom svih godišnjih doba i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vran – još jedna zadivljujuća planina Hercegovine koja čini okosnicu Parka prirode Blidinje.

Na području Parka prirode Blidinje na dvije velike nekropole i još nekoliko različitih lokacija nalaze se kameni spavači srednjovjekovlja – nadgrobni spomenici iz razdoblja od 12. do 14. stoljeća, stećci, koji svojom ljepotom i poviješću prkose zubu vremena i svjedoče nam o nekim drugim minulim stoljećima. Nekropola Dugo polje nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene svjetskom baštinom UNESCO-a. Nekropola se sastoji od 150 stećaka, od kojih su veći broj ploče i sanduci, a jedan je dio stećaka i ukrašen.

Konjic

Konjic je atraktivan zbog bogate prirode koja u potpunosti okružuje grad. Rijeka Neretva teče kroz sam centar, dok planina Prenj lebdi u pozadini grada. Stari grad veoma je lijep za šetnju, kao i centar grada iz kojeg se u svakom pravcu pruža interesantan vidik na okolnu prirodu. Glavna ulica često je zatvorena za motorni saobraćaj i tada je prepuna ljudi koji šetaju, sjede u kafićima ili jednostavno prodaju svoju robu na pijaci uz rijeku. Dok ste u Konjicu, obavezno prošetajte obnovljenom Kamenom ćuprijom. Ćuprija je sagrađena 1682. godine, ali je srušena 1945. godine pri povlačenju njemačke vojske. Ponovno je obnovljena 2009. godine.

Središte turističke ponude Konjica zasigurno je Boračko jezero i dolina oko Glavatičeva. Oko ovog djelomično glečerskog jezera nalaze se bungalovi, hotel i kamp. Većina aktivnosti u prirodi kreće odavde: planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski biciklizam pa čak i paraglajding. Boračko jezero smjestilo se između planina Prenj, Visočica i Bjelašnica. Od Konjica je udaljeno 20 kilometara, s dobro označenim putokazima. Boračko jezero prirodno je planinsko jezero, prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju. Raj za lovce i ribolovce.

Jablanica

Smještena na platou ispod zastrašujućih vrhova Čvrsnice i Prenja, Jablanica se njiše između mediteranske i kontinentalne klime. Rijeka Neretva usjekla je svoj put kroz centar, razdvajajući planinske masive. Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, koji se nalazi kod mosta, kroz izložene fotografije priča priču o ovom poznatom povijesnom događaju. Stari njemački bunker koji se nalazi na istočnoj strani rijeke sada je restoran i kafić.

Jablanica je, naravno, poznata i po pečenoj janjetini. Tradicionalni način spremanja janjetine na ražnju donio je slavu nizu restorana koji se nalaze na magistralnom putu M-17 južno od Jablanice.

Jablaničko jezero jedno je od najvećih vještačkih riječnih jezera u ovom dijelu Evrope. Prostire se od brane kod Jablanice do Konjica, uz magistralni put M-17. Dugo je 31 kilometar. Privlači ribolovce i kupače. Pogodno je za sport na vodi, posebno jedriličarstvo. Dužinom cijelog jezera nalaze se pansioni, hoteli, privatne sobe i kampovi. Svi ljubitelji ribe svježu ribu mogu kupiti kod lokalnih stanovnika.

Mostar

Rick Steves, najprodavanijih autor turističkih vodiča u Americi i voditelj turističkih serijala na Američkoj javnoj televiziji (ABC), u svom najnovijem televizijskom projektu uvrstio je Mostar među 12 skrivenih mjesta u Evropi. Steves kaže da je putovanje Evropom uzbudljivo upravo zbog raznih spojeva različitih kultura, a ta kulturna raznolikost najviše je vidljiva u Bosni i Hercegovinu, a osobito u Mostaru. Iz tih razloga preporučuje Amerikancima da ga svakako posjete. Ovaj grad ga je fascinirao jer je to, navodi, mjesto iz čije prošlosti generacije mogu naučiti brojne lekcije.

Stari grad, koji potječe još iz turskog vakta, oduvijek je bio glavna atrakcija u Mostaru. Izgrađen poput zbijene jezgre, ovaj dio grada idealan je za šetnju. Stari most srce je Mostara, vjerovatno najljepšeg grada u Bosni i Hercegovini. Jula 2005. godine Most je uvršten na Listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

Jednodnevni obilazak dovoljan je da se posjeti većina turističkih znamenitosti ovog grada. Mostar ima veliki broj kafića u kojima možete pronaći malo hladovine nakon šetnje pod vrelim hercegovačkim suncem. Primamljivi šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, zarobi vas na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u pogledu i upijate zvukove. Za razliku od drugih svjetskih gradova, ovdje vas niko neće zamoliti da odete čak i ako već satima tu sjedite i pijete bosansku kahvu. Obnova starog grada skoro je u potpunosti završena, a u njemu još vrijedno rade bezbrojni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica.

Osim Starog mosta, obavezno treba posjetiti i najstariji lučni most u Mostaru – Krivu ćupriju na rijeci Radobolji, najstariju džamiju u Mostaru – Ćejvan-ćehajinu džamiju, stari bazar, Kujundžiluk, koji je dobio naziv prema tradicionalnim zlatarima koji su pravili i prodavali svoje rukotvorine na ulici, a ujedno je i mjesto na kojem možete pronaći autentične slike i bakrene ili brončane ugravirane slike Starog mosta, narove (prirodni simbol Hercegovine) ili stećke. Također, vrijedni su posjete i Koski Mehmed-pašina džamija, jedina džamija u Mostaru u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova, Biščevića kuća, Kajtazova kuća, Karađoz-begova džamija, najmonumentalnija islamska građevina u Hercegovini, pa zatim nacionalni spomenik “Muslibegovića kuća”, sinagoga u kojoj je danas smješteno Lutkarsko pozorište, Stara pravoslavna crkva – Crkva rođenja Bogorodičina, Španski trg, na kojem se nalazi zgrada stare Gimnazije sagrađene 1898. godine u pseudomaurskom stilu, Trg hrvatskih velikana poznatiji kao Rondo, izgrađen u austrougarsko doba, Partizansko groblje, monumentalni spomenik borbi protiv fašizma… Vrijedan je posjete i Manastir Žitomislići, koji se nalazi južno od Mostara u istoimenom selu, na lijevoj obali Neretve, uz magistralni put M-17 od Mostara prema Čapljini.

Blagaj

Samo 12 kilometara od Mostara nalazi se čuveno Vrelo rijeke Bune, najjači kraški izvor na teritoriji Evrope. Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 metara, a u blizini samog izvora sagrađena je i derviška tekija, koja s okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu cjelinu. Voda izvire iz pećine široke 15-ak metara. Voda je izuzetno hladna i čista i predstavlja stanište endemske vrste potočne pastrmke.

Tvrđava hercega Stjepana Kosače, Bona, Stjepan-grad, Šćepan-grad, Stari grad Blagaj – sve su to nazivi objekta ili, bolje rečeno, njegovih ostataka smještenih na vrhu visokog brda iznad Blagaja, do kojeg se može doći jedino pješice krivudavim puteljkom.

Iako se mora uložiti znatan napor da se dođe do ove tvrđave, opasane tvrdim bedemima, s nazubljenim vrhovima, koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, ipak, veliki broj domaćih i stranih turista pohodi ovo mjesto, koje privlači poput magneta. S njega se pruža fascinantan pogled na Blagaj, rijeku Bunu i dolinu Neretve.

Hutovo blato

Patke, guske, čaplje, rode, sove i mnoge druge ptice zaštićene su u ovom parku čekajući vrijeme migracija prema sjevernoj i južnoj Africi, a i mnoge riblje vrste koje dolaze iz Jadranskog mora borave ovdje jedan period i ponovno se vraćaju u more. Močvarno područje stvaraju 6 jezera i rijeka Krupa, koja odvodi sve vode parka u Neretvu. Umjerena klima pogoduje rastu mnogih i raznovrsnih biljaka. Posmatrači ptica ne smiju zaobići ovaj prirodni dragulj, a turisti se mogu odvesti na fotosafari u čamcima i odsjesti u motelu “Karaotok”, smještenom na samom ulazu u park.

Vodopad Kravice

U najinteresantnije prirodne znamenitosti regije sigurno spada vodopad Kravice, udaljen oko 40 kilometara od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu razuđuje se i pada s visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara. U ljeto vodopad obično posjećuju ljubitelji raftinga i lokalno stanovništvo, idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu s konstantnim šumom vode u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijevog karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u čamcu kanu koje organiziraju lokalni operateri.

Neum

Pravi odmor podrazumijeva prijatna i gostoprimljiva primorska mjesta kao što je Neum, koji se nalazi na jadranskoj obali, 75 kilometara udaljen od Mostara. Ovaj gradić jedini je izlaz na more Bosne i Hercegovine i najposjećenije je turističko mjesto regije. Hoteli, moteli, pansioni, apartmani i sobe za iznajmljivanje u privatnom smještaju na raspolaganju su posjetiocima, privučenim bistrim morem i lijepim plažama. Serija kulturnih događanja tokom ljeta (kao što je poznati Festival etnomuzike) upotpunjuju turističku ponudu ovog gradića.

Međugorje

Međugorje je postalo jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika od kada je grupa adolescenata, po vlastitim tvrdnjama, bila svjedocima pojavljivanja Djevice Marije 24. juna 1981. godine u blizini sela Podbrdo, na mjestu koje je nakon toga nazvano Brdo Ukazanja. “Čudo iz Međugorja” radikalno je promijenilo ovo mjesto u, na neki način, “globalni gradić” koji konstantno posjećuju katolici iz cijelog svijeta. Periodi najmasovnijih posjeta vjernika u vrijeme su Uskrsa, kada se slavi godišnjica prvog ukazanja kroz procesiju pod nazivom “Šetnja mira”, zatim za blagdan Velike Gospe (15. august) i za Rođenje Djevice (prva nedjelja nakon 8. septembra). Hoteli, restorani i veoma dobro opremljene suvenirnice prihvataju veliki broj vjernika tokom čitave godine.

Stolac

Južno od Mostara nalazi se grad-muzej, veoma stari lokalitet (različita nalazišta datiraju još iz prethistorijskog perioda) koji presijeca rijeke Bregava, koja se ulijeva u Neretvu. Stolac je hercegovački grad s najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturno-historijskih spomenika. Turci su zaposjeli grad 1466. godine i to objašnjava otomanski stil u arhitekturi. Neki od najvažnijih objekata koji su preživjeli Agresiju na Bosnu i Hercegovinu iz devedesetih jesu Inat ćuprija, Podgradska ćuprija, Begovska ćuprija i Crkva Svetog Petra i Pavla. Historijsku srž Stoca čini srednjovjekovni Vidoški grad iz 15. stoljeća. Ilirski grad Daorson, nedaleko od Stoca, formiran je u 13. stoljeću p. n. e. Grad zadivljuje posjetioce svojim zidinama, a predstavlja arheološki lokalitet. Nekropola Radimlja, udaljena dva kilometra od Stoca, jedno je od najzagonetnijih i najzanimljivijih nalazišta u ovoj zoni. Tu se nalazi nekoliko desetaka stećaka. Neki od tih spomenika dekorirani su crtežima i gravurama u kamenu koji predstavljaju figure iz lova, stilizirane jahače i konje, oružja itd. Ova nekropola jedno je od najvažnijih nalazišta tog tipa u cijeloj državi zbog svoje veličine i vrijednosti stećaka u njoj. Ljubitelji otomanske arhitekture ne zaobilaze Sultan Selimovu, odnosno Carevu džamiju, džamiju u Uzunovićima i na Ćupriji. Također je interesantan kompleks orijentalno-stambene arhitekture poznat pod imenom Begovina.

Počitelj

“Grad od kamena”. Počitelj je prelijepi otomanski srednjovjekovni gradić smješten na lijevoj obali Neretve. Na ovom mjestu Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine koju su Turci osvojili 1471. godine, što se vidi iz brojnih spomenika osmanskog perioda kao što su: Hadži‑Alijina džamija, Šišman Ibrahim-pašina medresa, hamam i javna kuhinja (imaret), restoran (han) i Sahat-kula, izgrađena na vrhu brda uz koje se grad uzdiže. Počitelj je pravi muzej na otvorenom i mjesto u koje posebno vole doći brojni umjetnici, kojima magija cijelog krajolika pomaže u traženju inspiracije za njihova djela. Šetnja kroz uličice Počitelja nezaboravan je doživljaj.

Trebinje

Trebinje, jedan od najljepših hercegovačkih gradova, urbani je centar koji se nalazi u najjužnijem “ćošku” Bosne i Hercegovine. Razvijao se pod utjecajem Bizanta, Otomanskog carstva i Austro-Ugarske. Historijsko jezgro rađa se na obalama Trebišnjice. Među najvažnije gradske spomenike ubrajaju se Manastir Tvrdoš, Arslanagića most, izgrađen 1574. za vrijeme Otomanskog carstva kao bitna komunikacija za trgovinu soli, Džamija Osman-paše i novi pravoslavni manastir poznat i kao “Hercegovačka Gračanica”, smješten na brežuljku u južnom dijelu grada. U ovom manastiru nalaze se djela pjesnika i diplomate Jovana Dučića. Mjesto na kojem se stanovnici Trebinja okupljaju jeste Trg Jovana Dučića, koji u jutarnjim satima postaje živahna tržnica.

Vjetrenica

Živopisna dolina Popovo polje u jugoistočnom dijelu zemlje ugošćava najveći sistem pećina u zemlji – Vjetrenicu, koja se nalazi u blizini mjesta Ravno. Jak i svjež vjetar koji konstantno puše na ulazu u pećinu, a po kojem je i dobila ime, predstavlja i prirodan rashlađivač u najtoplijim mjesecima u godini. Vjetrenica je cijeli sistem kanala koji se proteže više od 6 km u dužinu, od kojih je centralni posebno spektakularan, dužine od 2,5 km. Unutar pećina pronađeni su brojni arheološki nalazi, između kojih i ostaci kostiju medvjeda i leoparda, kao i crteži stari oko 10.000 godina. Mala i velika jezera, vodopadi i potoci karakteristika su ovog jedinstvenog mjesta, jedinstvenog po biološkoj raznolikosti i po rijetkim i endemskim vrstama koje naseljavaju vode Vjetrenice.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI