fbpx

Turista ima, a možda se i piramida ukaže

Prošle je godine lokalitet za koji se tvrdi da je visočka piramida posjetilo 40.000 turista iz pedesetak zemalja. To je za oko 1.000 osoba manje nego što iznosi ukupna populacija općine Visoko, što je broj koji je za naše uvjete itekako respektabilan

 

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Fotografije: Velija HASANBEGOVIĆ

Pitate li u Visokom ima li piramida ispod onih brda za koje Semir Osmanagić tvrdi da su piramide, jedni će vam reći da ima, drugi se, pak, s time neće složiti. U drugim dijelovima Bosne i Hercegovine vjerovatno će se samo nasmijati i odmahnuti rukom – kakve piramide. Ali, koga za to briga, u Visoko dolaze turista. Naime, prošle je godine lokalitet za koji se tvrdi da je visočka piramida posjetilo 40.000 turista iz pedesetak zemalja. To je za oko 1.000 osoba manje nego što iznosi ukupna populacija općine Visoko – broj koji je za naše uvjete itekako respektabilan jer Bosna i Hercegovina, izuzmemo li Kosovo, ima najmanji broj turista po glavi stanovnika (0,37) u zemljama bivše Jugoslavije, dok je Visoko u rangu jedne Albanije, i to zahvaljujući piramidama. Dakle, u Visokom na jednog stanovnika dolazi jedan turist. Međutim, ne dolaze turisti samo zato što možda ima, a možda i nema piramida, nego zato što imaju i kvalitetan turistički sadržaj.

U Visokom se svakodnevno radi na tome da se uredi turistička infrastruktura, da se urede ceste i rasvjeta kako bi turistima boravak u ovom mjestu bio što ugodniji. Na samom ulazu u općinu Visoko putnike namjernike dočeka bilbord s porukom “2018. – godina turizma”.

Kako se približava lokalitetu piramide, sve je više onih koji prodaju suvenire. Već na ulazu u Arheološki park “Ravne 2” posjetioce dočekuju ljubazni prodavači i nude pomoć oko parkiranja vozila. Najzanimljivije u njihovoj ponudi jesu kristali. Od kamenčića do kamenih gromada, od marku pa nadalje. Prodavač nam odmah pokazuje koliko su to posebni minerali, polijeva kamen vodom, a on mijenja boju. Za turiste su pripremili i kamenje izbrušeno u obliku piramide. Ipak, vodič zaposlen u Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Ismar Delić tvrdi da su pravi kristali, koji sigurno potječu iz tunela ispod piramide, oni koji se prodaju u zvaničnoj suvenirnici Fondacije.

ENERGETSKE TAČKE

U posljednje dvije godine Fondacija je zaista napravila respektabilan projekt. Kupljeno je zemljište u podnožju piramide koje je bilo obična šikara, a na kojem je sad izgrađen park. Teško je povjerovati da u Bosni i Hercegovini može biti tako čist i uređen park, u kojem svako može sasvim slobodno i besplatno doći i uživati u ljepoti prirode. Park je uređen tako da su, takoreći, na svakom koraku obilježene posebne “energetske tačke”, gdje možete stati i upijati “kosmičku energiju”. Naravno, ako vjerujete u to. Takva mjesta obilježena su kamenim krugovima i drvenim platformama. Postavljene su klupe za zaljubljene, panoi s biljnim vrstama koje možete pronaći u parku, platforme za ples, ali i neizostavni parkovski inventar kao što su ljuljačke, tobogani, klupe… Zanimljivo je da je dio tog inventara donacija od ljudi iz raznih dijelova svijeta. Sve u svemu, lijep park za ugodnu šetnju u prirodi, takoreći – antistres-terapija.

Delić nam je ispričao da već imaju najavljene grupe turista spiritualista iz raznih zemalja koji žele doći u Arheološki park “Ravne 2” kako bi tu gledali izlazak sunca, a park je postao privlačan i za organiziranje vjenčanja.

Čitav koncept turističke ponude “Bosanske piramide Sunca” zasnovan je ne samo na tvrdnji da tu postoji piramida nego i na tvrdnji, potkrepljenoj određenim dokazima, da tu postoji “energija piramida koja liječi”. Boravak je u tunelima ispod piramide, kako tvrde u Fondaciji, ljekovit. Međutim, ističu da je samo mali dio mreže tunela ispod piramide otkopan, a godišnje se očisti barem 100-200 metara. Zbog nedostatka sredstava, otkopava se samo tunel koji vodi ravno do piramide. Termalna ispitivanja pokazala su da se ispod piramide nalazi mreža tunela duga trideset kilometara.

Vodič nam objašnjava da će u junu biti organizirana i volonterska akcija čišćenja tunela, doći će 700-800 volontera iz cijelog svijeta, a vjerovatno i poneki volonter iz Bosne i Hercegovine. Naime, volonteri koji dolaze u Visoko da čiste tunele ispod piramide i otkopaju kamene blokove piramide dolaze o svom trošku.

Pitali smo Delića kakvo je raspoloženje kod građana Visokog prema piramidama i cijelom projektu Arheološkog parka, a on odgovara: “Imate ljude koji će vam pomoći, a imate i one koji vam neće ni put pokazati. Međutim, sve je manje tog negativnog raspoloženja, novac mijenja ljude. Sada svi vide da od ovog mogu imati koristi.”

Delić ističe da bi najlakše bilo dokazati postojanje piramide tako da se vrh otkopa, ali tu je problem to što je na vrhu kraljevski grad Visoki, koji je pod zaštitom države i tu se ništa ne smije raditi, ali se u Fondaciji nadaju da će uskoro dobiti dozvolu za otkopavanje.

U šetnji parkom sreli smo Elmu s dvojicom sinova. Ona je iz Visokog i svake sedmice više puta dolazi s djecom u Arheološki park “Ravne 2”. Kaže da se tu lijepo osjeća, “kao da sav pritisak padne s ramena, prava antistres-terapija”, objašnjava nam.

Ističe da, budući da često dolazi, primijeti dosta turista, dolaze brojne ture iz raznih djelova svijeta. Ispričala nam je da njen stariji sin, dječak od jedanaest godina, ima alergijski bronhitis.

LIJEČENJE U TUNELU

“Apotekarica mi je jednom rekla da dođem ovdje u tunele. Kaže: nemaš šta izgubiti, a ako pomogne, dobro je. Prvi put kada smo došli na ulaz u tunel bilo me je strah, htjela sam se vratiti, ali smo ipak ušli. Kada smo došli do onog velikog okruglog kamena, za koji kažu da ima neku posebnu energiju, vodič nam je rekao da na njega stavimo ruke. Primijetila sam da se mom djetetu ruke tresu – pitam ga je li dobro, kaže da jeste, super. Nakon toga smo primijetili da se bolje osjeća. Otkako dolazimo ovdje, u tunele, zaista su se smanjili simptomi. Izbacujemo postepeno lijekove, a simptoma je sve manje”, priča Elma.

S obzirom na to da se bliži kraj školske godine, u Arheološkom parku dosta je učenika koji su došli na izlet. Osnovna škola “Skender Kulenović” iz Zenice dovela je 250 učenika.

Nastavnica Alma kaže da je djeci dala zadatak kada su krenuli u Visoko da izračunaju površinu i zapreminu piramide. Ali ne ove visočke jer još se nije uvjerila da piramida zaista postoji. Međutim, ono u što su se i ona i djeca uvjerili jeste lijep prirodni ambijent i čist zrak. U šali dodaje: kakav god je zrak, čistiji je od zeničkog.

“Pokušala sam zamisliti kako je ovo prije izgledalo. Obična šikara. Vidite, svugdje se može nešto ovako lijepo napraviti uz malo volje i domišljatosti”, kaže nastavnica Alma. Njena kolegica učiteljica kaže da je vidjela tunele i da joj je to fascinantno, neobično iskustvo: “Kao u nekoj bajci da su patuljci nešto iskopali.”

Ona ističe da vjeruje stručnjacima. Ako oni kažu da su to piramide, onda jesu, a i vidi, kaže, da nešto otkopavaju, vide se kameni blokovi. “Ko zna, možda ova djeca dočekaju da vide te piramide”, veli učiteljica.

Ervin Gunjević, također nastavnik, u šali kaže da, dok ne vidi faraona, ne vjeruje u piramide, a onda u ozbiljnijem tonu kaže da nešto jeste tu, a jesu li piramide, to ne zna. Činjenica jeste da je tu grad Visoki, a šta je bilo prije, to niko ne zna. U svakom slučaju, dobro je da dolaze turisti, a valjda će neko jednom, makar i za stotinu godina, moći dokazati šta je to što zovemo visočkim piramidama.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI