fbpx

THE ŠEŠELJ TIMES NASTAVLJA IZLAZITI U SARAJEVU

Mogli bi se doslovno do sutra nabrajati svi Latićevi šizofrenični medijski ispadi kojih se ne bi postidio niti Vojislav Šešelj iz svojih “najboljih dana”, no to je već odavno fenomen kojim bi se trebala baviti medicinska a ne novinarska struka.

Teško da na bosanskohercegovačkom prostoru postoji toksičniji portal od The Bosna Timesa Nedžada Latića. A konkurencija je zaista žestoka. Nakon što je potrošio sav kredibilitet kod pristojnog svijeta, a nakon toga čak i bilo kakvu upotrebnu vrijednost za paraobavještajno političko podzemlje, predstavljajući se kao nekakav insajder, tj. bivši pripadnik intimnog kruga rahmetli Alije Izetbegovića, Latić je otklizao u neku vrstu autošovinističkog ludila.

Doista nema druge riječi da se opiše ono što je radio i još radi putem svoga portala. Nije mu bilo dosta što je optuživao rahmetli Aliju Izetbegovića da je “šurovao sa UDBOM”, tvrdio da SDA i IZBiH nadziru i špijuniraju građane Sarajeva “sa munara sarajevskih džamija”, ponekad zagovarao revanšističku represiju a ponekad linč ulice nad političkim neistomišljenicima te izmišljao nekakve “odrede smrti” i političke atentate za koje je optuživao potpuno nevine ljude.

Nakon izbornog brodoloma njegovog vlasnika u utrci za člana Predsjedništva, Latić je osporavao rezultate izbora, trabunjao o “ubistvu demokratije” i pozivao narod na ulice, prijetio kako Šefika Džaferovića čeka optužnica za ratne zločine, a Bakira Izetbegovića otvorena raka, tj. mezar, pa se čak i otvoreno zalagao za političke pučeve u režiji “kritične mase” te “dozirano nasilje” spram političkih protivnika.

Mogli bi se doslovno do sutra nabrajati svi Latićevi šizofrenični medijski ispadi kojih se ne bi postidio niti Vojislav Šešelj iz svojih “najboljih dana”, no to je već odavno fenomen kojim bi se trebala baviti medicinska a ne novinarska struka.

Nervna rastrojstva na stranu, ipak je nedopustivo da nadležni organi i regulatorna tijela ne reagiraju na šovinističke naslovnice Latićevog portala kojima se brutalnim govorom mržnje vrijeđaju pripadnici bošnjačkog naroda. Latić, koji se ne izjašnjava Bošnjakom već Bosancem, već neko vrijeme i u najboljem velikosrpskom maniru, koristi šovinistički termin “balije” za bošnjačke neistomišljenike.

Tako, recimo, imamo naslove “BALIJSKA UDBA” – ŠTA JE TO?; BALIJSKI “PONY EXPRESS”; KAD BALIJA SUDI BALIJA(GIĆI)MA; NAKON 12 GODINA BALIJSKE POLITIKE I LATINLUKA; “BALIJSKA UDBA” UCJENJUJE SVOJE OPONENTE FALSIFICIRANIM DOSIJEIMA; ZAR NEBOŠNJACI BALIJAMA MORAJU SVAKI DAN DOKAZIVATI DA NISU ČETNICI?!; U KANDŽAMA “BALIJSKE UDBE”, i tako dalje i tako gore.

Možda se razlozi za ovaj nezapamćeni izljev najcrnjeg antibošnjačkog šovinizma i dehumanizacije mogu naći u Latićevim kompleksima i njegovoj namjeri da se rehabilitira u očima sarajevske “fine gradske raje”, literata i kafanskih piskarala koji su ga već davno žigosali kao “papka”?

Možda se Latić sada ovakvim šovinizmom reinventira, ako već ne kao punopravni pripadnik toga društva, onda barem kao preobraćenik, dopisni član iz provincije. Šta god da je u pitanju, relevantne regulatorne agencije, novinarska udruženja i nadležne institucije ne bi trebale uzimati u obzir duševna stanja onih koji promoviraju i šire ovakvu vrstu nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje, već bi konačno trebali reagirati! Krajnje je vrijeme. /M. D./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI