fbpx

Studentski iftari kao višestruko dobro

“Potrebe mladih koji dolaze iz drugih općina mnogo su veće od potreba studenata koji žive u Mostaru. Oni, pored školarine, osnovnih životnih potreba, stambenog pitanja, moraju sebi osigurati i kvalitetnu ishranu. Iskoristili smo kontakte koje imamo s dobrim ljudima iz privrednog i društveno-političkog života i odlučili tim studentima svaki dan tokom ramazana osigurati iftar. Godine 2015. imali smo 50 postača, 2016. godine 80, 2017. godine 100, 2018. godine 125, dok ove godine imamo 140 studenata korisnika projekta”

 

Razgovarao: Senadin VOLODER

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru jedna je od rijetkih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini koja nema svoj studentski dom, što otežava svakodnevni život studentima. To nije spriječilo studente da 1998. godine pokrenu projekt organiziranog prikupljanja sredstava za studentske iftare. Godine 2012. Mostar dobija prvi studentski hotel u Bosni i Hercegovini koji je izgradio Medžlis Islamske zajednice Mostar. Ovim su projektom mostarski studenti napokon dobili ono što zaslužuju, ali, nažalost, kapaciteti nisu dovoljni da prime sve studente.

Od 2015. godine realizaciju projekta studentskih iftara preuzela je Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”. Ciljevi projekta jesu poboljšanje studentskog standarda i afirmacija posta i ramazanskih vrijednosti među mladima. Oni koji žele ovaj projekt mogu podržati uplatom na broj žiroračuna Studentskog hotela “Mostar” u BBI banci: 1415055320013898, svrha uplate: Studentski iftari. Ovim povodom razgovarali smo s Džanijem Pajićem, predsjednikom Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić”.

STAV: Kakve su reakcije studenata na ovaj projekt?

PAJIĆ: Riječ je o mladima koji žive i studiraju u našem gradu, žive van studentskog hotela, a dolaze iz drugih općina. Njihove potrebe mnogo su veće od potreba studenata koji žive u Mostaru. Oni, pored školarine, osnovnih životnih potreba, stambenog pitanja i svakodnevne egzistencije, moraju sebi osigurati i kvalitetnu ishranu. Mi u Uniji studenata iskoristili smo kontakte koje imamo s dobrim ljudima iz privrednog i društveno-političkog života i odlučili tim studentima svaki dan tokom ramazana osigurati iftar. Godine 2015. imali smo 50 postača, 2016. godine 80, 2017. godine 100, 2018. godine 125, dok ove godine imamo 140 studenata korisnika projekta. Zadovoljni smo onim što je realizirano sve ove godine, a krajnji cilj jeste u projekt uključiti svakog studenta koji se prijavi na javni poziv koji bude raspisan pred početak ramazana.

STAV: Kontinuirani rad uvijek daje rezultate, što se najbolje vidi kroz ovaj projekt koji traje već 20 godina. Ko je započeo ovaj projekt?

PAJIĆ: Za realizaciju ovog projekta imamo partnere koji nam iz godine u godinu iskazuju punu podršku. Svaki donator jednako zaslužuje spomen za svoje dobro djelo. Međutim, ima jedna osoba koja svake godine daje podršku. Taj je čovjek prije 21 godinu započeo projekt studentskih iftara, a to je imam u džematu Zalik Šefik ef. Čavčić. On kroz svoja poznanstva zadržava kontinuitet podrške donatora, što je u današnjem vremenu zaista impresivno. Najveći donatori jesu reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, Bakir Izetbegović, Adnan Terzić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović, muftija travnički Ahmed Adilović, gradonačelnici Mostara i Čapljine Ljubo Bešlić i Smiljan Vidić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, predsjedavajući Općinskog vijeća Prozor Esad Dželilović, načelnik Općine Gornji Vakuf Sead Čaušević, Katarski humanitarni fond, Udruženje “Helping Hearts of BiH” iz Chicaga, Džemat Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, premijer SBK Tahir Lendo, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić te brojni drugi. Sve se ovo održava uz podršku Islamske zajednice na čelu s muftijom mostarskim Salemom Dedovićem i predsjednikom Medžlisa IZ Mostar Džeferom Alićem.

STAV: Ovo nije jedini projekt Unije studenata?

PAJIĆ: Unija studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru jeste udruženje koje je u 20 godina postojanja realiziralo veliki broj projekata. Osim što smo krovno predstavničko tijelo studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, Unija studenata u svom planu i programu rada ima širok dijapazon aktivnosti, od poboljšanja studentskog standarda aktivnim zalaganjem predstavnika studenata u Senatu Univerziteta i nastavno-naučnim vijećima fakulteta i univerzitetskih studija, gdje utječu na donošenje odluka na Univerzitetu, organiziranje raznih kurseva, seminara i radionica… Posebno bih istakao ovogodišnje Prvo državno univerzitetsko debatno takmičenje, održano na našem Univerzitetu, na koje smo pozvali sve javne univerzitete u Bosni i Hercegovini, a na koje se odazvalo njih pet, iz oba bh. entiteta. Organiziranjem svečane akademije povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji s osnovnim i srednjim školama koje djeluju u krugu Kampusa, kviza znanja “Zemljo tisućljetna”, u koji uključujemo i učenike srednjih škola u HNK, i literarnog konkursa povodom Dana državnosti BiH nastojimo sačuvati sjećanje na bitne datume koji su obilježili kontinuitet državnosti naše domovine.

Ove smo godine u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke opremili čitaonicu Univerzitetske biblioteke dodatnim stručnim sadržajem, te nabavkom računara našim studentima olakšali interaktivno učenje i usvajanje novih znanja. Unija studenata godinama prigodnim aktivnostima obilježava međunarodne dane poezije, dijabetesa, raka dojke, borbe protiv korupcije i brojne druge značajne datume, i tako djeluje kao proaktivni dio društva. Od sportskih aktivnosti najvažnija je tradicionalna Univerzitetska liga, u kojoj učestvuje više od tri hiljade studenata. Ove smo godine u projekt uključili i srednjoškolce. Tu je i šahovski turnir, koji organiziramo povodom Dana Univerziteta, te brojne druge aktivnosti. Vrhunac svih aktivnosti koje se provode u našem mandatu bit će Osnivačka skupština Unije studenata FBiH i uključivanje naših studenata u rad Evropske unije studenata. Bosna i Hercegovina trenutno u Evropskoj uniji studenata ima dva predstavnika, nažalost, zbog nepostojanja državne, a ni federalne unije studenata, oba dolaze iz RS. Osnivanje Unije studenata FBiH i naše uključivanje u rad Evropske unije studenata dat će poseban elan našim studentskim udruženjima na dodatnom radu i zalaganju za bolji položaj studenata u društvu.

STAV: Koji su najveći izazovi za poboljšanje standarda studenata u Mostaru?

PAJIĆ: Za opće poboljšanje studentskog standarda potrebna je participacija svih nivoa društva. Mislim na uključivanje svih subjekata koji imaju direktan utjecaj, ali i odgovornost na kvalitet studiranja na našem Univerzitetu. Najniži nivo s najmanje utjecaja svakako jeste Unija studenata, koja kroz sve svoje aktivnosti nastoji pozitivno utjecati na razvijanje studentskog standarda. Tu su i profesori, koji se zbog kvaliteta nastavnog procesa moraju pridržavati pravila Univerziteta i pravila bolonjskog procesa. Studentska služba kao jedan od servisa Univerziteta vrlo je važan segment u ostvarivanju kvalitetnog studentskog standarda. Baš je u ovom periodu naš Univerzitet donio odluku o pokretanju platforme “E-University”, koja će studentima omogućiti lakši rad sa službama, online prijavljivanje ispita, a nastavnicima olakšati onaj dio koji se tiče prisustva studenata u nastavnom procesu. Finansije kojima raspolažu Univerzitet i Unija studenata predstavljaju vrh ledenog brijega iza kojeg stoji ključni izazov poboljšanja studentskog standarda u Mostaru. Kanton iz godine u godinu povećava tranšu Univerzitetu, koja, nažalost, uprkos najboljim namjerama ljudi koji proteklih godina vode Kanton i segment visokog obrazovanja, nije dovoljna. Država, odnosno Kanton mora izdvajati više novca za finansiranje Univerziteta, a Univerzitet mora dozvoliti veću autonomiju Predsjedništvu Unije studenata u raspolaganju namjenskim sredstvima Unije studenata koja služe za poboljšanje studentskog standarda. To su dvije formule za rješavanje izazova koji se zove poboljšanje studentskog standarda na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

STAV: Šta najviše privlači, a šta odbija mlade da odaberu Mostar za studiranje?

PAJIĆ: Mediteranska klima i mnogo sunca jedna su od prednosti koje mlade ljude privlače u Mostar. Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, unatoč mračnim agresorskim politikama koje su ga protjerale iz njegovog predratnog sjedišta, danas je univerzitet s moderno opremljenim Kampusom, unutar kojeg je izgrađeno sedam fakultetskih zgrada. U krugu Kampusa studenti i ostali zainteresirani građani mogu pronaći adekvatno mjesto za rekreaciju i brojne druge vannastavne aktivnosti. Kvalitet života i studiranja u Mostaru vrlo su važan segment koji studente privlači da studiraju baš na našem Univerzitetu. Tu je i mogućnost razmjene, putem projekata “Erasmus” i “Ceepus”, koju organizira Kancelarija za međunarodnu saradnju. Svi naši studenti danas imaju priliku otići na jednosemestralno ili dvosemestralno studiranje na univerzitete s kojima imamo potpisane sporazume. Kao i na drugim univerzitetima, i mi imamo profesore koji konstantno odbijaju primjenjivati Zakon o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta i Pravila studiranja na I i II ciklusu. Univerzitet, ali i Unija studenata, kao važan dio te visokoobrazovne ustanove, morat će se u budućnosti potruditi da riješe probleme koji opterećuju naš rad, kako bismo unaprijedili kvalitet nastave te povećali broj studenata.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI