fbpx

Šta američki turisti znaju o nama

Više hiljada turista zadnjih je desetak godina posjetilo Bosnu i Hercegovinu preko bosanskohercegovačkoj javnosti slabo poznatog tour operatera “Rick Steves”. Ovaj Amerikanac, čiji je cijeli život u znaku putovanja, i dalje popularizira Bosnu i Hercegovinu s ostalim evropskim destinacijama. Interesiranje za aktivnosti njegove agencije raste svake godine

 

Odavno je potvrđeno da ima nade za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini, što je vidljivo svakome ko šeta ulicama Mostara i Sarajeva prvenstveno, a sve više i ulicama drugih bosanskohercegovačkih gradova. Takve potvrde stižu i s drugog kontinenta, iz američke savezne države Washington. U gradiću Edmonds kod Seattlea već decenijama djeluje putnička agencija “Rick Steves’ Europe”.

Richard Steves Amerikanac je norveških korijena. Rođen je i odrastao u istom području gdje se nalazi i tour agencija “Rick Steves’ Europe”. Kao tinejdžer, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća sa svojim najboljim prijateljem odlučio je jeftino proputovati Evropu. Bilo je to hladnoratovsko razdoblje, pa je Evropa djelovala egzotično prosječnom mladom Amerikancu kojeg je zanimalo kako se to živi u socijalističkom dijelu Evrope, šta znači odrastati pod komunizmom te kako turistički putovati ondje. Zanimala ga je i Zapadna Evropa, pa je s prijateljem posjetio mnogo evropskih zemalja i gradova. Nekad su spavali u vrećama za spavanje na otvorenom, nekad u privatnim objektima za iznajmljivanje. Ipak, nisu uspjeli proputovati kroz komunistički blok Evrope. Kao alternativu, otkrili su Jugoslaviju. Putovali su od Makedonije pa sjevernije preko Jadrana, posjetivši neke veće gradove. Nakon povratka u SAD, Rick je objavio svojevrsni vodič za jeftino i alternativno putovanje kroz Evropu, što mu je donijelo zaradu, druge saputnike i sponzore.

POLITIČKA KOREKTNOST KAO “SMETNJA”

Rick Steves odlučio je ponovo proći kroz Evropu s nekoliko prijatelja. Potom su počeli organizirati ture po Evropi za manje grupe zainteresiranih Amerikanaca i Kanađana, vozeći ih iznajmljenim kombijem. Sve je to donijelo još popularnosti i zarade. Putovanja su nastavljena, u Edmondsu se otvara već spomenuta agencija pod imenom “Evropa kroz stražnja vrata”.

Nekoliko decenija kasnije, Rick Steves postaje brend. Hiljade vodiča na engleskom jeziku o alternativnom putovanju kroz svaku evropsku regiju prodaje se širom SAD-a i Kanade pod “markicom” Ricka Stevesa. Danas u sjedištu njegove kompanije ima više od 130 uposlenih. Agencija organizira grupna putovanja širom Evrope, najviše američkim i kanadskim penzionerima. Sada Rick Steves putuje i po drugim krajevima svijeta sa svojom filmskom ekipom snimajući promotivne dokumentarce koji se poslije prodaju. Obilazi i američke gradove držeći predavanja o korisnosti putovanja, o svojim iskustvima i doživljajima, ohrabrujući Amerikance da “napuste zonu komfora” i krenu upoznavati svijet. Ogroman broj američkih i kanadskih putnika kupuje vodiče turističke agencije “Rick Steves”. Stevesove ture nisu zasnovane samo na hedonizmu, tj. sunčanju, plivanju i izležavanju po baštama skupih hotela. Ture njegove agencije turistima nude višestruko informiranje o lokacijama koje se posjećuju. Ima i vremena za opuštanje, ali je to izjednačeno s učenjem.

Richard Steves želi da se putnici otvoreno raspituju o političkim, socijalnim, vjerskim, kulturološkim i historijskim temama gradova i država kroz koje prolaze, zato je pri njegovoj agenciji angažirano više od 160 vodiča iz skoro svih krajeva Evrope. Naprimjer, u obilasku Praga poželjno je naći živog svjedoka čuvenog “Praškog proljeća” koji ne mora biti profesionalni vodič niti govoriti engleski. Samo da se čuje lično iskustvo koje prevodi službeni turistički vodič.

Dvije zasebne ture ove agencije djelimično pokrivaju područje bivše Jugoslavije. Jedna se zove “Istočna Evropa”, a druga “Adriatic”. Za 13 dana, koliko traje “Adriatic”, turisti iz Sjeverne Amerike posjete Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ova tura grupama putnika nudi detaljno učenje o Balkanu, bivšoj Jugoslaviji, te trima državama pojedinačno.

Za Bosnu i Hercegovinu je Rick Steves znao još od vremena kada je bio u Jugoslaviji, ali se još više počeo zanimati kada je HVO 1993. godine srušio mostarski Stari most. Ovaj most pojavljuje se u nekoliko Stevesovih knjiga, a postoji i video o Mostaru, kojeg je Rick posjetio prije desetak godina.

BOSANSKI LJILJANI NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI

Svakog januara u Edmondsu se organiziraju susreti vodiča koji sarađuju s agencijom “Rick Steves’ Europe”. Italijanima je na ovom skupu dopušteno da imaju italijansku državnu zastavu, ili grb Sicilije ako hoće. Vodiči iz Velike Britanije, naprimjer, mogu nositi britansku državnu zastavu na akreditaciji, a mogu i oznake Škotske ili Sjeverne Irske. Gostima iz Bosne i Hercegovine dozvoljeno je da nose izvorni grb s ljiljanima, kao i trenutnu državnu zastavu. Dva su gosta iz Bosne i Hercegovine i svaki je nosio po jednu državnu oznaku na akreditacijama.

Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju Steves je u više navrata predstavljao i preporučivao na svom slušanom programu na radiju. Rick više ne piše vodičke knjige sam. Za to angažira stručnjake za pojedine dijelove Evrope. Autor vodiča agencije “Rick Steves’ Europe” kojim se pokriva i Bosna i Hercegovina jeste Cameron Hewitt iz Seattlea, koji je obišao skoro cijeli Balkan. Poglavlje o Bosni i Hercegovini sadrži iscrpna predstavljanja Sarajeva, Mostara, Stoca, Trebinja, Međugorja i nešto ruralnih krajeva. Druga knjiga u kojoj se ovo izdavaštvo djelimično bavi Bosnom i Hercegovinom na engleskom jeziku (najviše Hercegovinom, kojom je Rick proputovao) nije klasični vodič, a zove se Putovanje kao politički čin. Njen je autor Rick Steves, a kroz nju se objašnjava kako neko može promijeniti političke svjetonazore putovanjima. U toj je knjizi Rick objavio fotografiju ostataka srušene džamije iz Nevesinja, uz koju je pojasnio kako je posljedica “sektaškog nasilja” iz ratova tokom 1990-ih godina. Samo tumačenje i pozadinu jugoslavenskih ratova prepustio je Cameronu Hewittu.

Rick Steves za sebe kaže da je skloniji evropskom liberalizmu nego američkom konzervatizmu, ali bez isključivosti. S takvim stavovima javno je na svom blogu podržao Hilary Clinton kao kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima. Nije se vulgarno obrušio na podržavatelje Donalda Trumpa, nego je pojasnio zbog čega daje podršku Hilary.

Još u rano vrijeme Obamine administracije Rick Steves je s grupom snimatelja otputovao u Iran. Prijetnje mogućim napadom na Iran nastavljene su, i to je Stevesa nadahnulo da posjeti ovu državu. Rezultat posjete uspješni je dokumentarac sniman na ulicama Teherana, Isfahana, Tabriza… Rick je tada ironično rekao: “Ako ćemo već bombardirati još neku zemlju, onda barem da znamo koga i šta bombardiramo.”

“EGZOTIČNI ‘ADRIATIC'”

Bosnu i Hercegovinu uključio je u svoje ture prije petnaestak godina. Do sada je kroz ture “Adriatic” u Bosni i Hercegovini boravilo više hiljada Amerikanaca i Kanađana.

“Pokušavam prosječne Amerikance nagovoriti da napuste svoju zonu komfora, da ostave strahove kod kuće. Strah je za one koji ne putuju. Kod nas se dosta spominje taj ‘američki san’. Putujući, shvatio sam da postoji i ‘norveški san’, i ‘bugarski san’, i ‘evropski san'… Kada sam počinjao svoja samostalna putovanja kao mladić, roditelji su mi postavili dva uvjeta, da ne putujem sam i da ne idem u Tursku. Oni su valjda imali tada neke svoje predrasude i dezinformacije. Međutim, mene je baš privlačila Turska. Ispunio sam njihov prvi zahtjev, nisam putovao sam nego s dobrim prijateljem, a Tursku sam zamijenio Marokom. Bilo mi je drago kada je obnovljen mostarski most, čije me razaranje nekako pogodilo iznutra. Bosna je vrlo zanimljiva za posjetu. Nisam baš najbolje shvatio te podjele, ali bez obzira na to, zemlja i svi ljudi koje sam ondje upoznao ostavili su pozitivne impresije na mene. Želim da je posjeti što više putnika”, kaže Rick Steves.

Rickov saradnik i autor vodiča Cameron Hewitt impresioniran je historijom Sarajeva. “Sarajevo ima tako fascinantnu prošlost, punu intriga i događaja koji se prepliću. Rijetko koje mjesto me tako fasciniralo svojim spletom historijskih događaja, istovremeno zamršenih i zanimljivih i uzbudljivih kroz cijelo 20. stoljeće. Žao mi je što nismo uspjeli da ga uključimo vremenski u ture ‘Adriatic’, ali mislim da trebamo za ubuduće pronaći način da šaljemo organizirane grupe i u Sarajevo. Mostar, Stolac i Blagaj ostaju svakako u turama”, rekao je Hewitt.

Za 2019. godinu očekuje se 30. tura “Adriatic”. Interesiranje za Balkan i Istočnu Evropu u porastu je među putnicima iz Sjeverne Amerike, od Meksika do Kanade. Što se tiče Turske, Rick je ondje odlazio bezbroj puta i snimio je dokumentarac. Ture kroz Tursku razdvojene su na istanbulske i na azijski dio Turske.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI