fbpx

Srebrenička heroina u bijelom

Znam da u Srebrenici ima mnogo trudnica i žena koje imaju ginekološke probleme, a Srebrenica nema ginekologa. Zbog toga sam se javila dobrovoljno da dolazim bar jednom mjesečno, iako to nije optimalno, kaže Dautbašić-Klempić

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Svake posljednje nedjelje u mjesecu u srebreničkom Domu zdravlja vrše se besplatni ginekološki pregledi za žene s područja općine Srebrenica. Ova praksa traje već nekoliko godina, što mnogo znači ženama u Srebrenici. Žene besplatno pregleda primarijus, specijalista ginekologije i akušerstva Fatima Dautbašić-Klempić, šefica ginekološkog odjeljenja Plave poliklinike u Tuzli, uz podršku Opštine Srebrenica, Doma zdravlja Srebrenica i Udruženja “Sjaj”. Veliki broj žena koristi ovu priliku za besplatne preglede jer Srebrenica nema ginekologa koji stalno radi u Domu zdravlja.

“Po tome koliko mene žene zovu i traže, mogu zaključiti da ovim ženama pregledi znače mnogo. Ali i meni to znači mnogo jer je to neka vrsta povratka mom gradu. Srebrenica je u mom srcu, to je grad koji je obilježio moj život. I meni i ovim ženama sve to jako mnogo znači. Nije mi teško. Dokle god bude potrebe, ja ću dolaziti”, kaže dr. Fatima Dautbašić-Klempić, koju žene odmila zovu “heroina u bijelom”.

“Meni je drago to čuti. Znam da ima ovdje dosta trudnica i žena koje imaju ginekološke probleme, a Srebrenica nema ginekologa. Zbog toga sam se javila dobrovoljno da dolazim bar jednom mjesečno, iako to nije optimalno. Najbolje bi bilo da ovdje stalno radi ginekolog, da žene redovno mogu vršiti preglede. Sve dok ne bude tako i sve dok bude potrebe, ja ću dolaziti. Neće mi biti teško. Dokle god moje zdravlje služi i dokle god ima potrebe, ja sam tu za ove žene. Svaka žena treba bar jednom godišnje doći ginekologu i ako nema zdravstvenih problema. Nikad ne znamo šta može biti, jer, obično, kad se otkrije, bude kasno. Svaka žena treba redovno obavljati preglede. Moja preporuka i poruka im je da brinu o svom zdravlju, da ga čuvaju i redovno obavljaju preglede”, poručuje dr. Fatima Dautbašić‑Klempić, koja je mnoge ranjenike liječila u Srebrenici tokom rata.

Krajem 2016. godine dr. Fatima Dautbašić-Klempić za svoj humani rad i pomoć pruženu ženama Srebrenice dobila je nagradu “Lokalna heroina”: “Ja sam i u ratu bila, prije svega, ljekar. Ljekar sam za sve ljude bez obzira na to kako se oni zvali. Željela sam uraditi nešto korisno i dati svoj doprinos. Svi trebamo dati svoj doprinos onoliko koliko možemo, da gradimo Srebrenicu, da joj vratimo sjaj koji je imala. Moje je da pomognem koliko mogu.”

Većina medicinskog osoblja napustila je Srebrenicu na samom početku rata u Bosni i Hercegovini. Od prvobitnih 45 ljekara, farmakologa i zubara, na kraju ih je u ovom gradu ostalo samo petero. Doktorica Klempić-Dautbašić bila je jedna od njih. Diplomirala je u februaru 1990. godine na Medicinskom fakultetu u Tuzli i kao ljekar je od jula iste godine radila u Domu zdravlja u Bratuncu. Nekoliko mjeseci nakon početka agresije prešla je u bolnicu u Srebrenici, u kojoj je radilo šest ljekara.

Međutim, u ljeto 1992. godine u timu je ostalo pet doktora jer je dr. Nijaz Džanić poginuo tokom avionskog granatiranja Srebrenice. U augustu 1992. srebrenički ljekari dobili su prijeko potrebnu pomoć: ambiciozni mladi hirurg dr. Nedret Mujkanović stigao je u Srebrenicu iz Tuzle. Kako bi pomogao svojim opkoljenim kolegama, sedam dana pješice se probijao kroz minska polja i neprijateljske linije, noseći ruksak s osnovnom hirurškom opremom i medicinskim materijalom.

Dr. Mujkanović je vrlo brzo stekao status heroja. Prema nekim izvještajima, obavio je više od 1.300 operacija u samo osam mjeseci, koliko je proveo u Srebrenici. Kasnije je odlikovan i “Zlatnim ljiljanom”, najvećim priznanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Srebrenica je tokom rata proživljavala svoje najteže trenutke u historiji, a doktori koji su bili u Srebrenici vidjeli su svu patnju i bol naroda kojem su pokušali liječiti rane. Američka doktorica i novinarka, dobitnica Pulitzerove nagrade, 2003. godine je objavila knjigu Ratna bolnica: Istinita priča o hirurgiji i preživljavanju, u kojoj su opisani (ne)uvjeti i (ne)prilike s kojima su se susretali doktori u Srebrenici tokom rata.

Doktorica Fatima Dautbašić-Klempić svoju dužnost ljekara obavljala je u Srebrenici tokom najtežih trenutaka ovog grada. Nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, prošla je preko šume “put smrti” od Srebrenice do Tuzle.

Fatima Klempić-Dautbašić bila je jedan od ljekara koji su ranjenicima na putu smrti od Srebrenice do slobodne teritorije u Nezuku pomagali bez adekvatne medicinske opreme i s veoma malo lijekova. Nastojali su pomoći onoliko koliko su mogli u tim nenormalnim uvjetima.

Nakon rata je nesebično nastavila pomagati ljudima izbjeglim iz Srebrenice, a svoj humani rad nastavila je i po povratku Bošnjaka ponovo u Srebrenicu.

U javnosti se pojavila informacija da je dr. Fatima Dautbašić-Klempić nominirana za nagradu “Zlatno zmajevo srce”, koja se dodjeljuje za doprinos i rezultate ostvarene u određenim segmentima života. Iako dr. Fatima Dautbašić-Klempić kaže da njoj nisu potrebne nagrade i priznanja za rad, njeni sugrađani su ponosni na svoju “heroinu u bijelom”.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI