fbpx

Srebrenica i Vukovar: Zajednički koraci mira

Učesnici Marša mira prešli su put duži od 300 kilometara, a sve s ciljem odavanja počasti žrtvama zločina u Vukovaru i žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici. Poruka koju nose sa sobom jeste da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari (Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine) 11. novembra je oko 30 učesnika krenulo na Marš mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Učesnici Marša mira prešli su put duži od 300 kilometara, a sve s ciljem odavanja počasti žrtvama zločina u Vukovaru i žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici. Poruka koju nose sa sobom jeste da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Za razliku od prvog Marša mira od Srebrenice do Vukovara 2017. godine, koji je trajao 12 dana, ovogodišnji Marš mira traje sedam dana. Organizatori su Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjeli učesnici “marša smrti” iz jula 1995. godine iz Srebrenice, te Udruga “Koraci mira” iz Odžaka. Nakon uspješnog prvog Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici kao “sigurnoj zoni UN-a” donio je odluku da ovaj marš bude aktivnost zvaničnog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“U Maršu mira učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod traje sedam dana. Simbolički smo iz Potočara krenuli 11. novembra zbog Srebrenice, a stižemo u Vukovar 18. novembra, gdje učestvujemo  u mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara. Naša je moralna obaveza da mi koji smo preživjeli genocid odamo počast žrtvama Vukovara. Svake se godine nizom aktivnosti u Hrvatskoj obilježi godišnjica genocida u Srebrenici. Pored toga, imamo biciklistički maraton, maratonci dolaze u Potočare. Ove godine na Organizacionom odboru za obilježavanje 23. godišnjice genocida usvojen je zaključak kojim je ovaj Marš mira uvršten u zvaničnu aktivnost u okviru obilježavanja godišnjice genocida”, rekao je Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar.

Rešid Dervišević uspio je u julu 1995. godine preći put smrti od Srebrenice do Nezuka. Svake je godine učesnik Marša mira od Nezuka do Potočara, a ovo je prvi put da ide u Vukovar.

“Prvi put učestvujem u Maršu mira Srebrenica – Odžak – Vukovar. Poruka je da se nikad više nikome ne desi ni Srebrenica ni Vukovar. Ova dva grada spajaju najveće tragedije koje su se desile u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Kada idemo u marševe mira, imam osjećaj kao da su se ti događaji dešavali prije nekoliko dana, a ne prije više od dvadeset godina. Mi moramo opominjati zbog budućnosti naše djece”, kaže Dervišević.

Rešid Horić prošao je devet puta Marš mira od Teočaka do Srebrenice, a Hadžaga Mehić isti je put prešao deset puta. Prvi put im je da idu iz Srebrenice u Vukovar.

“Ovo se ne smije zaboraviti”, istakao je Horić.

“Srebrenica i Vukovar dijele sličnu sudbinu. Poruka je da se nikada i nikome ne ponove ni Srebrenica ni Vukovar”, dodao je Mehić.

Jedan od učesnika Marša mira jeste i Nihad Alić iz Odžaka: “Na ovom putu mi predstavljamo sebe, naše mjesto, našu domovinu. Odajemo počast žrtvama koje ne smiju biti zaboravljene.”

Vehid Dedić također je preživio genocid u Srebrenici, a sa svojim prijateljima prelazi put od Srebrenice do Vukovara kako bi odali počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

“Mi koji smo preživjeli genocid u Srebrenici želimo da poručimo da se više to nigdje ne smije i ne treba dešavati. Zbog toga idemo u Vukovar. Mi najbolje znamo šta je stradanje, šta je genocid, jer smo to prošli u ratu nakon pada Srebrenice. Želimo da našim koracima od Srebrenice do Vukovara poručimo da se genocid, Srebrenica i Vukovar nikad i nikome više ne ponove”, rekao je Dedić.

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava u spomen na 18. novembra 1991. godine, kada je, nakon gotovo tromjesečne odbrane od žestokih napada srpskih paravojnih jedinica i bivše JNA, slomljena odbrana grada Vukovara. Prema podacima Opšte bolnice Vukovar, do sloma odbrane grada poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su potom ubijeni na Ovčari u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je do sada 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak. U koncentracione logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branilaca i civila, a iz grada je protjerano oko 22.000 ljudi.

Učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, kao i građani Srebrenice, te bošnjački predstavnici u vlasti smatraju da je izuzetno bitno da se Vukovar i Srebrenica povežu s obzirom na tešku i tragičnu prošlost, te da cijeli svijet može izvući pouku iz stradanja ova dva grada i njihovih stanovnika.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI