fbpx

Slučaj ef. Nuhića ujedinio Bošnjake u manjem entitetu

Vrijedni efendija Emir Nuhić, imam u džematu Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, vjerovatno niti u najgorim snovima nije mogao zamisliti kakve će se poruke moći pročitati na stranici na Facebooku koju je pokrenuo s ciljem informiranja džematlija o džematskim aktivnostima. Zastrašujuće prijetnje smrću imamu džemata u Blagaju i članovima njegove porodice spadaju u dosad nezabilježen govor mržnje, bolesnih gadosti i prijetnji, u vokabular za koji smo mislili da je prestao nakon rata devedesetih godina 20. stoljeća

 

Piše: Ismet ISAKOVIĆ

Slučaj imama Emira Nuhića praktično je tačka na “i” zabrinjavajućih događaja koji su obilježili mart 2019. godine u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Postrojavanje pripadnika paravojnog Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, fizički napad na povratnika Azrina Hodžića iz Kozarca kod Prijedora, te napad na džamijske prostorije u Prijedoru, kada su ispisani nacionalistički grafiti, kao da su bili inspiracija za četničko barbarsko divljanje i junačenje putem Facebooka. Svi ovi događaji, ali i oni u Srebrenici, Vlasenici i Fazlagića Kuli, duboko su uznemirili građane Bosne i Hercegovine, a naročito Bošnjake-povratnike na svoja ognjišta na teritoriju entiteta RS.

U porukama poslanim 3. marta na stranici na Facebooku “Džemat Blagaj Emir Nuhić” Danel Rajković (1981) iz Gacka nazvao je blagajskog imama Emira Nuhića “balijom”, te mu, uz pogrdne riječi i psovke na račun Allaha Uzvišenog, poslanika Muhammeda, a. s., i islama, poručio i sljedeće: “Vas balije je trebalo u ratu pola poklat, a pola protjerat za Tursku. Trebalo vam je i djecu i starce ubijat, a žene silovat jer ste se poturčili i izdali Isusa Hrista.” Odmah nakon tih riječi uslijedila je lična prijetnja imamu Nuhiću i članovima njegove obitelji: “Silovao bih ti ćerku i ženu u džamiji, a ti kao pas zavezan da gledaš. Onda bih te zaklao i zapalio džamiju.”

Sutradan, 4. marta, Rajković je nastavio s prijetnjama, pritom spominjući i ruskog predsjednika Vladimira Putina, za kojeg je poželio da “poludi i počne ubijati muslimane kao Hitler Jevreje, da počne bacati nuklearne bombe po svim većim muslimanskim gradovima, kao što su Teheran, Istambul, Bagdad, Kairo…” U svojoj poruci jasno je dao do znanja što misli o muslimanima i islamu: “Trebalo bi bar prepoloviti broj muslimana u svijetu, jer islam je zlo. Treba vam izmisliti neku bolest kao što je HIV u Africi, pa da krepajete i djeca da vam crkavaju.” Odmah nakon toga, u maniri iskrenog sljedbenika i poštovaoca zločinačkih četničkih djela po tri puta, podsjetio je na zločin na sarajevskoj tržnici Markale i genocid u Srebrenici: “Pala je na Markale!!!” i  “Nož, žica, Srebrenica!!!”

Desetak dana kasnije, 16. marta, stigla je i treća poruka. Naglašavajući kako se obraća “muslimanskom narodu kao što se Osama bin Laden obraćao preko Al Džazire”, Danel Rajković u sljedećoj poruci detaljnije razrađuje svoj repertoar želja i prijetnji, u kojem posebno mjesto zauzima “ljubav” prema Turcima: “Čvrsto stojim iza prethodno izgovorenih da islamske gradove treba gađati nuklearnim bombama i djecu im zaraziti nekom boleštinom kao što je HIV. Treba ih ubiti jer kad narastu biće Turci. Što se mene tiče ja ću se Turcima napiti krvi lično. Treba mi samo automat s četiri okvira i nekoliko bombi. Samo, pored mene nema muslimana. Sve četnici. Ali smislit ću nešto. Treba mi gomila Turaka da pucam po njima i bacim bombe.“ Na kraju završava sa sljedećim riječima: “Jebaću vam majku lično. Pala je na Markale.”

U svemu ovome važno je naglasiti tri stvari: prvo, imam Emir Nuhić niti jednim statusom na džematskoj stranici na Facebooku nije omalovažavao ili vrijeđao bilo koga na vjerskoj i/ili nacionalnoj osnovi; drugo, niti na jednu od Rajkovićevih poruka nije odgovarao; i treće, Danela Rajkovića nikad nije vidio niti za njega čuo.

Nakon ovakvih zastrašujućih poruka i prijetnji smrću, nimalo nije bilo lahko peteročlanoj obitelji blagajskog imama. “Prve riječi nisam shvatao ozbiljno, mislio sam da je neko pogriješio. Međutim, kada je poslao drugu poruku sa sadržajem da bi silovao moju kćerku i ženu, a mene zavezao, nije mi bilo svejedno. Sve sam prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, konsultovao se s nadležnim institucijama u Islamskoj zajednici i poduzeo određene mjere. Porodica je u pitanju, žena, djeca, ali i svi muslimani”, rekao je efendija Nuhić.

On, njegova supruga, dvije kćerkice i sin nekoliko noći nisu smjeli oka sklopiti. Napetost i strah dodatno su potencirali nemili događaji širom bh. entiteta RS usmjereni protiv Bošnjaka povratnika, ali i masakr na Novom Zelandu, koji je bio direktno inspiriran četničkom ideologijom. “U zadnje vrijeme učestali su problemi. Ne možeš ostati miran nakon takvih poruka, naročito nakon grafita i napada na našeg Azrina u Prijedoru, pa i Novog Zelanda. Prije nekoliko dana, nakon podne-namaza, imali smo mevlud u džamiji. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. U jednom trenutku sam se upitao šta ako zaista dođe u džamiju s puškom i sve nas pobije”, kazao je imam Nuhić, koji je u povratničkom džematu Blagaj Japra zaposlen 8 godina. Radi se o najvećem i najaktivnijem džematu, s najviše povratnika i najviše mektepske djece (njih 50-tak) na nivou Medžlisa IZ Bosanski Novi.

Napetost i strah znatno su umanjeni nakon što je o svemu obaviješten Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, visokopozicionirani član SDA. Bratić je i sam povratnik, od 2000. godine s obitelji živi u Bosanskom Novom. Potpredsjednik Bratić obavio je niz sastanaka s čelnim ljudima policije i općina Bosanski Novi i Prijedor, kao i entiteta RS. Između ostalog, imamu Nuhiću osigurana je i policijska zaštita u obimu za koji je smatrao da je potrebna njemu, njegovoj porodici i blagajskim džematlijama. Posebno značajan bio je Bratićev sastanak s Draganom Davidovićem, direktorom Sekretarijata za vjere RS-a, nakon kojeg je izdano saopćenje. U njemu je istaknuto kako je “neophodno da nadležni organi svaki put pravovremeno reaguju na sve napade, uvrede i incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, kako bi počinioci ovih krivičnih djela bili adekvatno sankcionisani, a eventualni napadi bili spriječeni”. Bratić i Davidović pozvali su i predstavnike političkih partija da “svojim izjavama, ponašanjem i potezima djeluju u pravcu smirivanja situacije i da ne zloupotrebljavaju incidente na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi u političke svrhe”.

Istog dana u Banjoj Luci održan je sastanak bošnjačkih predstavnika u entitetu RS, nakon kojeg je usvojena zajednička izjava u kojoj se, između ostalog, “očekuje od Tužilaštva da se napadi na Bošnjake u ovom entitetu tretiraju i kvalificiraju kao krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, te da se svi dosadašnji slučajevi što hitnije riješe”.

Nakon zastrašujućih poruka, efendija Nuhić dobio je podršku sa svih strana – od Bošnjaka i imama iz BiH i dijaspore, ali i komšija Srba. Posebno ga je obradovao telefonski poziv reisul‑uleme Huseina ef. Kavazovića. “Pitao me kako sam, kako zdravlje, šta još trebaju poduzeti. Rekao je da će sve uraditi da se taj slučaj do kraja istraži i izađe na vidjelo”, kaže imam Nuhić.

U srijedu, 20. marta, u Blagaj je došla grupa od 17 sarajevskih imama koji su pružili materijalnu i moralnu podršku ovom vrijednom imamu, njegovoj porodici i njegovim džematlijama. Pritom su najoštrije osudili kontinuirane prijetnje i napade kojima su izloženi Emir ef. Nuhić i njegova porodica.

Nekoliko dana kasnije, u subotu, 23. marta, gotovo svi imami Medžlisa IZ Bosanska Krupa došli su u Blagaj Japru s jednim, kako kažu, ciljem: da kažu “dosta je” i “uz tebe smo”. “Ako neko može javno i nesankcionisano uputiti onakve morbidne prijetnje, onda je naše pravo i obaveza doći, pružiti podršku. I reći da se to više ne može raditi i da ovaj vrijedni imam i njegova porodica, džematlije i kolege zaslužuju i imaju pravo biti mirni i sigurni… Bože, čuvaj nam din i domovinu. A ti, Emire, izdrži, osaburi, jer ovaj vakat i ova zemlja trebaju ljude poput tebe”, riječi su imama iz Bosanske Krupe.

Sigurno najznačajnija ljudska podrška blagajskom imamu zbila se u petak, 22. marta, kada su vjernici muslimani iz nekoliko bosanskohercegovačkih i hrvatskih gradova došli na centralnu sedmičnu molitvu, na džumu. Pred dvjestotinjak vjernika imam Nuhić je govorio o značaju dobrih djela, poručivši kako trebamo biti od onih koji čine hajr, dobro. Od onih koji svojim riječima, ali i svojim djelima rade i promoviraju dobro.

“Podrška džematlija iz cijele BiH je vrlo jasna poruka svima da niko ne podržava izazivanje mržnje i tenzija. Podrška meni, mojoj porodici i džematlijama je jako bitna i važna, da se nikad nikome ne desi nešto slično. Svi znaju kroz šta sam prošao u proteklih 20 dana: sikirancija, neprospavane noći, bojeći se za sebe i svoje džematlije da im se ne desi ništa loše. Kao i svaki građanin, prijavio sam policiji i institucijama Islamske zajednice. Reis je odmah reagovao i preko medija uputio poruku da se pronađe onaj koji prijeti imamu u Bosanskom Novom. Poruke mržnje, prijetnje da će pobiti svu moju porodicu, silovati dijete, suprugu u džamiji, mene zavezati kao psa, kasnije zaklati i zapaliti… To su poruke pune mržnje i alarm za mene da ih prijavim, što sam i uradio. Hvala Bogu pa su našli ko stoji iza ovih poruka, a policija i Tužilaštvo će dalje preuzeti potrebne radnje da se kazni i sankcioniše počinitelj ili pošiljalac ovih poruka. Povratnici u RS-u sa svim poteškoćama kroz koja prolaze opet se trude da žive mirno, da šire mir, rade na suživotu i toleranciji. Ja, kao imam, trudim se da odgajamo generacije koje će biti čestiti i uzoriti građani našeg grada, moleći Boga da nas pomogne na tom putu”, izjavio je za Stav blagajski imam Emir ef. Nuhić.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, proteklog petka bio je prisutan na džumi u džematu Blagaj Japra. U svojoj prvoj izjavi za medije, nakon što je slučaj izbio u javnost, pohvalio je atmosferu koja je vladala u i oko džamije u Blagaju. “Okupljanje bilo maksimalno primjereno, osjećao se mir i velika ljudska podrška. Prisutni vjernici bili su odgovorni i ozbiljni, na nivou samog čina podrške imamu Nuhiću. Ambijent, raspoloženje i hutba imama bili su primjereni i na nivou. Mislim da je prisutnim vjernicima poslana pozitivna poruka”, naglasio je Bratić.

Govoreći o povratničkom životu u RS-u, posebno je istaknuo odgovornost političara: “Treba daleko više raditi. Svaki naš komentar mora biti s ciljem da ljudima povratnicima, koje predstavljamo, bude bolje. Ja se ne bih mijenjao ni s jednim svojim kolegom koji radi na prostoru Federacije BiH – ni ovaj život povratnika, niti nekoga ko predstavlja Bošnjake na prostoru entiteta Republika Srpska.”

Na kraju izjave za Stav potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda osvrnuo se i na slučaj imama Nuhića. “Od prvog dana sam upoznat s problemom i odmah sam rekao našem imamu da računa na moju punu podršku. Naglasio sam da neću izlaziti s nekim izjavama u javnost, nego ću aktivno raditi kako bi se sve ovo moglo što prije razotkriti i procesuirati, da se slučaj dovede do kraja. Stvarno nemam prigovora na ponašanje ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Apsolutno su se korektno postavili i odradili su sve radnje iz domene njihove nadležnosti. Imali smo koordinaciju i kontakte, razmjenjivali smo informacije. Kamo sreće da se svi predmeti na ovako brz i efikasan način rješavaju, da se dovedu do Tužilaštva i Suda”, rekao je Bratić.

U međuvremenu, iz Policijske uprave Prijedor potvrdili su da su, u saradnji s kolegama iz Gacka, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, identificirali i ispitali lice inicijala R. D. (1981) iz Gacka zbog postojanja sumnje da je izvršilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu vjerskog službenika iz Novog Grada / Bosanskog Novog. “Osumnjičeni se tereti da je 3. i 16. marta 2019. godine, putem društvenih mreža Facebook i Messenger, uputio prijetnje po život vjerskog službenika iz Novog Grada / Bosanskog Novog i članova njegove porodice”, navedeno je u saopćenju. Nakon dokumentiranja i kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor će protiv R. D. biti dostavljen izvještaj za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI