fbpx

Sebija Izetbegović: Molim vas, ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari, ostanite u kućama!

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović poručila je kako se nadala mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije, da bi to bila teška, ali efikasna odluka, a kako se ovako boji razbuktavanja pandemije.

“Molim vas da ne dozvolite da vas lijepo vrijeme prevari. Ostanite u kućama, bez socijalnih kontakata osim kad su neophodni. Tada obavezno nosite maske i rukavice. Nadala sam se mjerama potpune blokade kretanja u aprilu, u cilju zaustavljanja lanca infekcije. Svjesna sam da bi to bila teška i ozbiljna odluka, možda i teško provediva ali bi, sasvim sigurno, bila efikasna. Ovako se bojim razbuktavanja pandemije”, naglasila je Izetbegović.

Navela je kako je preostaje da pojedinačno apeluje. Istina je, dodaje Izetbegović, da samo izolacija prekida lanac infekcije. Istina je da maska itekako pomaže, kao i zaštitne rukavice.

“Ne obazirite se na priče o tome da su maske i rukavice nepotrebne. To naprosto nije tačno. Za one koji ne rade sa bolesnicima mogu i platnene, višeslojne maske, koje redovno operete. Dezinficijensi su dobri, a pranje ruku vodom i sapunom je neprikosnoveno. Perite ruke 100 puta češće nego prije”, poručila je Izetbegović.

Podvukla je kako “nema razloga za paniku ali znajte da je izuzetno ozbiljno stanje”.

“Teško je ostati zatvoren po ovako lijepom vremenu. Teže je biti bolestan ili izgubiti voljene osobe zbog nestrpljivosti. Hrabrite jedni druge putem velikog broja dostupnih sredstava komunikacije. Budite podrška svima do kojih možete doprijeti. Prozračite stanove i kuće, radite jednostavne vježbe u kućnim uslovima. Pomozite onima koji ne mogu sami nabaviti osnovne potrepštine. Junaci su svi koji budu sačuvali barem jedan život svojom disciplinom”, kazala je Izetbegović.

Ovo će biti teška borba, ali će i to proći, dodala je.

“Mi u KCUS-u se pripremamo kao da će biti najgori scenarij, a nadamo se najboljem i činimo sve da tako bude. Zato vas sve molim da, umjesto aplauza u 20 sati (koji jeste dirljiv), budete strpljivi, maksimalno reducirate kretanje, nosite zaštitnu opremu, poštujete ekstremne higijenske propise. Malo vašeg strpljenja za puno sačuvanih života onih koje poznajete i volite, ali i onih za koje nikada niste čuli. Svi su jednako važni. Volimo svoju zemlju i učinimo sve da sačuvamo svaki život”, piše u poruci direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

(AA / Stav)

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI