fbpx

Šampionska priča iz Srebrenice

“Želja Ipon” najuspješniji je sportski kolektiv u Srebrenici, a takmičari ovog kluba dobili su nadimak “nepobjedivi”. O uspješnosti kluba svjedoči i podatak da je Kristina Milošević 2015. godine proglašena za najboljeg trenera općine Srebrenica, a takmičarka iz kluba Merjema Peštalić iste je godine izabrana za najbolju sportistkinju. Naredne, 2016. godine, najbolji sportista općine Srebrenica bio je Ajdin Tabaković, koji je također član Karate-kluba “Želja Ipon”

Piše: Adem MEHMEDOVIĆ

Karate-klub “Želja Ipon” u Srebrenici postoji nešto više od četiri godine, a osvojene medalje već su odavno prestali brojati. Imaju ih možda i hiljadu jer je to klub čiji se takmičari od osnivanja kluba nikada nisu vratili s nekog takmičenja bez osvojene medalje. Trener, učiteljica, drugarica i uzor im je dvadesetpetogodišnja djevojka, 14 godina uzastopno prvakinja Bosne i Hercegovine, evropska i svjetska šampionka Kristina Milošević.

Ljubav prema karateu dovela je Kristinu na ideju da u Srebrenici, “gdje ništa ne uspijeva”, pokrene klub. I uspjela je. “Ipon” je pobjeda (pobjednički poen) u borilačkom sportu i otud i ime kluba “Želja Ipon”. Članovi su uzrasta od šest do 20 godina, ima ih pedesetak.

I s Državnog prvenstva u Jajcu članovi ovog kluba vratili su se zadovoljni, šest takmičara Karate-kluba “Želja Ipon” uspjelo je ući u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a samim tim osigurati plasman na 23. Balkansko prvenstvo, koje je održano u Beogradu. Na ovom prvenstvu također su takmičari Karate-kluba “Želja Ipon” ostvarili zapažen rezultat. Kata-tim (Merjema Peštalić, Andrea Janković i Kristina Stanojević) osvojio je zlatnu medalju i postao prvak Balkana.

ŠAMPIONKE BiH I BALKANA

Šampionke Bosne i Hercegovine i Balkana iz Srebrenice. To su ove djevojčice. “Mi smo na Državnom prvenstvu u Jajcu, na kojem je nastupilo oko 110 klubova i više od 900 takmičara, ostvarili dobre rezultate i plasirali se na Balkansko prvenstvo, koje je održano u Beogradu. U finalnoj borbi u Jajcu međusobno su se borile Kristina i Merjema. To dovoljno govori da su vrijedne i uspješne”, kaže Kristina Milošević.

Kristina Stanojević i Merjema Peštalić sastale su se na Državnom takmičenju u Jajcu u finalnoj borbi. Kristina je pobijedila i osvojila zlatnu medalju, a Merjema srebrenu. Uspješna na takmičenju u Jajcu bila je i Andrea Janković.

“Mi smo bile u finalu i nije nam bilo bitno na kraju ko će pobijediti od nas dvije. Nama je bitno da smo mi zajedno u klubu, da naš klub osvaja medalje i da je naša trenerica ponosna na nas”, kaže Kristina o finalnoj borbi s Merjemom, a Merjema dodaje: “Koja god da je pobijedila, mi smo prijateljice. Mi smo bile pobjednice prije borbe.” Obje su, i Kristina i Merjema, s Andreom Janković, koja je također bila uspješna na takmičenju u Jajcu, članice reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon Državnog prvenstva, uslijedilo je 23. Balkansko prvenstvo u karateu za djecu. Karate-klub “Želja Ipon” je nastupio sa šest takmičara, i to Merjema Peštalić, Andrea Janković, Kristina Stanojević, Sara i Sanja Stojanović te Ajdin Tabaković.

Merjema, Kristina i Andrea osvojile su zlatnu medalju u Beogradu i osvojile su prvo mjesto u katama ekipno.

Ponos Srebrenice

“Spremali smo se za Državno prvenstvo, a samim tim i Balkansko. Učestvovao je veliki broj takmičara iz velikog broja država. Moje su djevojke uspjele i postale su prvakinje Balkana. Ogromna je to količina sreće i ponosa. One su zasluženo na vrhu”, kaže trenerica Kristina nakon takmičenja u Beogradu, koja se osvrnula na same početke kada je osnovan Karate-klub “Želja Ipon”.

“Malo je bilo onih što su vjerovali u nas kada smo tek počinjali. Bilo je mišljenje, a možda i još ima takvih ‘da se ne može to uspjeti i da nema od toga ništa’. Možda i iz tog razloga smo se mi trudili da ih razuvjerimo. I uspjeli smo. Ove smo godine bili uspješni, a i prošle, kada smo u Turskoj osvojili dvije medalje na Balkanskom prvenstvu. Svi nekako vole isticati to da je ovo multietnički klub, da zajedno treniraju Merjema i Kristina, Ajdin i Pavle. Mi smo jedna velika porodica, uvijek se lijepo družimo. Prenijela sam im ono što sam ja imala svih ovih godina i ono što je mene dovelo do uspjeha, a to je sportski duh, želju i potrebu za pobjedama i dokazivanjima. Treniraju mnogo, rade mnogo, ali treniraju iz ljubavi. Na svakom takmičenju oni navijaju jedni za druge. Bitno im je da pobjeđuju, osvajaju medalje. Oni se znaju i dogovarati, znaju timski igrati, i ja sam zaista ponosna na njih”, kaže Kristina, koja razgovor zaključuje rečenicom: “Mi smo pozitivna priča iz Srebrenice.”

“Želja Ipon” najuspješniji je sportski kolektiv u Srebrenici, a takmičari ovog kluba dobili su nadimak “nepobjedivi”. O uspješnosti kluba svjedoči i podatak da je Kristina Milošević 2015. godine proglašena za najboljeg trenera općine Srebrenica, a takmičarka iz kluba Merjema Peštalić iste je godine izabrana za najbolju sportistkinju. Naredne, 2016. godine, najbolji sportista općine Srebrenica bio je Ajdin Tabaković, koji je također član Karate-kluba “Želja Ipon”.

Važnije od sjaja medalja koje redovno osvajaju jeste da Merjema, Kristina i Andrea dijele zajedno pobjedničko postolje.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI