fbpx

Ramazan je mjesec čišćenja naših duša

Lejla kaže da je njena životna misija pomoći ljudima da spoznaju ono što uistinu jesu i da ponude najbolje od sebe za dobrobit cijelog društva. Poziv kojim se trenutno bavi bio je pokretač velike pozitivne promjene u njenom životu, te je zbog toga motivacijsko govorništvo postalo dio njene svakodnevice

 

Lejla Tutić rođena je 4. septembra 1985. godine u Livnu. Profesorica je religijske pedagogije, motivacijski govornik i autorica knjige Život sa svrhom. Učesnica je brojnih edukacijskih seminara u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Posvećena je nauci o ličnom rastu i napredovanju.

Lejla Tutić posvetila se istraživanju načina kako pomoći ljudima da življenjem svrhovitog života dostignu svoj puni potencijal i djeluju kao najbolja verzija sebe. Ono što posebno treba istaknuti jeste njen kontinuirani angažman u smjeru animiranja ljudi ka otkrivanju načina kako prevazići vlastite prepreke koje nam stoje na putu prema konačnom uspjehu. Kako kaže, njena životna misija pomoći je ljudima da spoznaju ono što uistinu jesu i da ponude najbolje od sebe za dobrobit cijelog društva. Poziv kojim se trenutno bavi bio je pokretač velike pozitivne promjene u njenom životu, te je zbog toga motivacijsko govorništvo postalo dio njene svakodnevice.

MOTIVACIJSKO PREDAVANJE ZASLUŽUJE PUNU PAŽNJU

Iako možda ovaj poziv djeluje kao jednostavan, Tutić ističe da svako predavanje zaslužuje posebnu pripremu. Potrebno je izdvojiti mnogo vremena kako za vrijeme govora ne bi došlo do nekih iznenađujućih okolnosti. Kvalitetna i opsežna priprema je potrebna, bilo da je riječ o predavanju pred manjom ili većom skupinom, jer se tako, kako kaže, pokazuje profesionalan odnos, ali i poštovanje prema onima koji su se odlučili doći na ovakav vid edukacije.

“Trenutak koji je bio presudan da shvatim da je motivacijsko govorništvo moj poziv jeste onaj kada sam i sama prije više od osam godina krenula putem vlastite pozitivne transformacije. Kako sam radila na sebi i otkrivala dubine svog bića, tako sam otkrila i svoj dar i talent. Oduvijek sam znala transformirati neku rečenicu u inspiraciju ili neki vid motivacije i savjeta. Shvatila sam da je to moj dar. Motivacijsko govorništvo talent je koji sam, nakon spoznaje svog dara, maksimalno razvijala i odgajala, kao što to činim i danas. Svoj posao ne uzimam olahko. Ponekad se za jedno motivacijsko predavanje od sat pripremam i po sedam dana. Motivacijsko predavanje nešto je što zahtijeva posebnu pažnju i obradu jer su riječi alat. Motivacijskim predavanjem budimo one skrivene snage u srcima drugih i budimo ih na pozitivnu akciju. Putem ove vrste predavanja osnažujemo ono najbolje u drugima, kako bismo jednom riječju, jednim gestom ili intonacijom svog glasa dirnuli onu žicu koja je potrebna da najljepša melodija odjekne u dušama i srcima onih kojima se obraćamo. I zato, svako motivacijsko predavanje, bilo da ga držim pred deset ili pred dvije stotine ljudi, zaslužuje moju punu pažnju”, priča Tutić.

Nekoliko je godina živjela u Jemenu, koji je prije ratnih sukoba nudio veoma pristojne uvjete za život. Ipak, Lejla i njen suprug odlučili su se za povratak u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Iako je svjesna da je posao kojim se bavi više cijenjen izvan granica naše zemlje, nije pomišljala na ponovni odlazak jer je svjesna mogućnosti koje ovaj poziv nudi u skorijoj budućnosti i unutar granica Bosne i Hercegovine. Ističe da je najveća motivacija za govornika u njegovom poslu ostavljanje pozitivnog utiska na slušaoce te da je finansijski aspekt tek na drugom mjestu.

“Vjerujem, kada čovjek voli ono što radi, ma šta to bilo, i kada ulaže mnogo truda, vremena i energije, da će mu Uzvišeni dati obilje bereketa u tome šta radi. Motivacijsko govorništvo van granica Bosne i Hercegovine na mnogo je naprednijem nivou. U Bosni i Hercegovini motivacijsko govorništvo zaživljava sve više i pretpostavljam da će sve više rasti. Važno je napomenuti da je motivacijsko govorništvo vid umjetnosti, ono se uči, trenira i usavršava i istinski motivacijski govornik nikada neće biti motiviran samo novcem i zaradom od ovog poziva, nego najviše željom i voljom da ostavi pozitivan trag u svijetu u kojem živi”, govori Tutić.

 UNIVERZALNE VRIJEDNOSTI I ISTINE

U svom autorskom djelu Život sa svrhom Tutić se bavi pozitivnim promjenama pojedinca koje u konačnici doprinose transformaciji zajednice. Također, Tutić nastoji jednostavnim savjetima stimulirati čitaoce na razmišljanje o vlastitom stanju, što je prvi korak ka pozitivnoj promjeni kojoj teže. Iako u svom djelu i pri javnim nastupima inspiraciju crpi iz Kur'ana ili hadisa, ističe da te univerzalne vrijednosti mogu koristiti svima, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

“Knjiga Život sa svrhom jeste djelo koje se bavi temom smisla i svrhe života. Zašto smo tu na ovom svijetu? Teme koje prožimaju ovo djelo isključivo su teme koje tretiraju pitanje pozitivne transformacije i usklađivanja cijelog našeg bića sa svrhom našega postojanja koja je sažeta u pedeset i šestom ajetu kur'anske sure Ez-Zarijjat, u kojem Stvoritelj kaže: ‘Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju (da Mi ibadet čine).’ Živjeti u ibadetu, zapravo, znači živjeti svrhu života, a to opet znači biti zahvalan na blagodatima, biti strpljiv na izazovima, shvatiti važnost rada na sebi i bivanja najboljom verzijom sebe. Ono što dijelim sa svima onima koji prate moj rad na kanalu na ‘YouTubeu’ Život sa svrhom jesu, zapravo, univerzalne vrijednosti i istine, a svako bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost može pronaći nešto vrijedno za sebe i prepoznati te vrijednosti i kao svoje”, naglašava Lejla Tutić.

U posljednje vrijeme često je boravila u zemljama bosanskohercegovačkog iseljeništva. Kako kaže, interesiranje bosanskohercegovačke dijaspore za motivacijsko govorništvo je veliki. Razlog tome je to što je većina Bosanaca i Hercegovaca u dijaspori već ranije upoznata s ovakvim edukacijskim metodama, ali i želja za vlastitim profesionalnim razvojem, kako bi bili što konkurentniji na tržištu u zemljama trenutnog boravka.

“Posebno me raduje što naša dijaspora prepoznaje ono čime se bavim kao nešto što je korisno za njihov razvoj i napredak. Oni su upoznati s ovim pozivom jer je u zemljama njihovog boravka ovaj poziv mnogo cijenjen. Lično usavršavanje svima je dobrodošlo, stoga je razumljivo prihvatanje ovakvih edukacijskih metoda u našoj domovini, ali i u dijaspori”, kaže Tutić.

Ramazan je posebna prilika za lično usavršavanje svakog pojedinca. Prije nastupanja ovog svetog mjeseca potrebno se pripremiti za dolazak najdražeg gosta. Iskorištavanje mjeseca ramazana na pravi način i doživljavanje pozitivne transformacije teme su o kojima je Tutić s posebnom pažnjom govorila neposredno prije početka ovog mubarek-mjeseca u motivacijskim predavanjima koja je održavala širom naše domovine, ali i van njenih granica. U djelu Život sa svrhom Tutić navodi da “nije ono što radimo povremeno to što određuje kvalitetu i smjer našeg života, nego ono što radimo konstantno”. Upravo težnja na ustrajnosti u činjenju korisnih i dobrih djela treba biti posebno izražena u ovom svetom mjesecu, a kako kaže Tutić, rezultate našeg zalaganja u ramazanu vidjet ćemo u mjesecima nakon njega.

“Ramazan doživljavamo kao mjesec potpunog okretanja svrsi zbog koje postojimo na ovom svijetu. Kroz ovaj mjesec imamo priliku da bolje upoznamo dubine našeg bića jer je ramazan mjesec oživljavanja naših srca. Ramazan je mjesec pozitivne transformacije i čišćenja naših duša od svih navika, misli, uvjerenja i programa koji nam ne služe, ali i transformacija naše svakodnevice. Ramazan dolazi s posebnim lekcijama ustrajnosti, strpljivosti, oprosta i milosti. To je mjesec Kur'ana i druženja s Kur'anom. Koliko se fokusiramo na ovaj blagoslovljeni mjesec, toliko ćemo i blagodati iz njega izvući”, konstantira Tutić.

Sljedeći članak

Šta je (nama) pravopis

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI