fbpx

Pokušaj državnog udara: Novalić prebačen u Tužiteljstvo BiH

Ispitivanje Novalića, Solaka i Hodžića trajalo je do kasno u noć, nakon čega su zadržani u prostorijama SIPA-e, odakle su dovezeni u zgradu Tužilaštva.

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, koji su sinoć zadržani nakon ispitivanja u SIPA-i predati su u nadležnost Tužilaštva BiH.

Očekuje se da se ova pravosudna institucija i zvanično oglasi o daljim koracima ovom predmetu.

Kako javlja Faktor, njih trojica imaju status osumnjičenih u predmetu “Respiratori”, a sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službenen dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo ih ima pravo zadržati naredna 24 sata i u tom zakonskom roku eventualno uputiti Sudu BiH prijedlog za pritvor ili druge mjere zabrane.

Ispitivanje Novalića, Solaka i Hodžića trajalo je do kasno u noć, nakon čega su zadržani u prostorijama SIPA-e, odakle su dovezeni u zgradu Tužilaštva.

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu bit će poznato da li će postupajući tužioci za njih zatražiti određivanje pritvora ili mjere zabrane.

Službenici SIPA-e su saslušali osumnjičene na osnovu usmenog naloga postupajućih tužilaca Džermina Pašića, Mirze Hukeljića i Merise Nurkić, koje je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić ovlastila da vode predmet.

Tužioci Pašić i Hukeljić su insistirali na lišavanju slobode osumnjičenih, sa čim se nisu složili iz SIPA-e, s obzirom na to da službenicima te Agencije nisu bili dostupni dokazi koji bi potkrijepili potrebu da se osumnjičeni uhapse. Ova informacija potvrđena je Faktoru iz izvora bliskih istrazi.

Postupajući tužioci nisu dali na uvid službenicima SIPA-e dokumentaciju na osnovu koje su tvrdili da postoji osnov za hapšenje osumnjičenih, a usmeno su obrazložili da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela poput udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi, pranja novca, te krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih isprava.

Tužioci su se pozivali na navodno brisanje podataka sa mobilnih telefona, te nepotpunu dokumentaciju koja im je dostavljena, a potrebu lišavanja slobode osumnjičenih su pravdali mogućim utjecajem na svjedoke, iako je od formiranja predmeta, odnosno preuzimanja predmeta u ruke Tužilaštva BiH, prošlo više od tri sedmice.

Inspektori SIPA-e su smatrali da se tokom postupanja i preduzimanja aktivnosti svi građani trebaju tretirati na jednak način i da imaju jednak status pred zakonom, bez obzira na službenu dužnost koju eventualno obnašaju.

SDA je od početka tražila da pravosuđe hitno i temeljito istraži ovaj slučaj, ali je Tužilaštvo pokazalo da nema taj cilj. Od samog početka selektivnim objavama prikupljene dokumentacije i dokaza Tužilaštvo je pokazalo da im je jedina namjera diskreditirati premijera FBiH i po svaku cijenu ga uvući u aferu.

Ključna stvar koja jasno dokazuje ovu tvrdnju desila se kada su iz istrage izostavljeni svi nebošnjački kadrovi odnosno kadrovi HDZ-a – zamjenica premijera i komandantica Federalnog štaba CZ-a Jelka Milićević, ministar zdravstva Vjekoslav Manić i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, koji su direktno učestvovali u proceduri nabavke.

Ovdje je riječ o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji, sa svim elementima državnog udara, čiji je jedini cilj da se eliminišu premijer i SDA odnosno bošnjački faktor, te da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji.

To potvrđuje i činjenica da Tužilaštvu nije ni napamet palo da pokrene istragu poljske bolnice u RS-u ili privede premijera RS-a, jednako kao što se već godinama prave slijepi pred mnogim aferama čiji su nosioci kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić nije oduzelo mobitel predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji u aferi “Potkivanje” niti je provelo bilo kakvu ozbiljnu istragu; zatim je spriječilo istragu u aferi “Vrbovanje-SOA”, nije nikad procesuiralo Čovićevog savjetnika za aferu «Gepek», niti ministra pravde BiH Josipa Grubešu za oslobađanje osuđenog ratnog zločina Marka Radića.

Tužilaštvo nikad nije provelo istragu u aferi “Diplome” u koju su glavni akteri bili kadrovi HDZ-a, te se čak proglasilo nenadležnim nakon što im je SIPA dostavila materijal o pranju novca i organiziranom kriminalu u koji su bili umiješani vlasnici kladionica. Isto to Tužilaštvo, nakon što je pokrenulo sistemski progon generala Armije RBiH, a ukinulo procesuiranje haških predmeta sa A liste, sada je krenulo sa pokušajem sa potpune eliminacije Bošnjaka iz Vlade FBiH.

Ne može Tužilaštvo BiH biti nadležno samo na prostoru gdje žive Bošnjaci, a posebno ne može biti instrument HDZ-a sa političke obračune i nasilnu promjenu ustavnopravnog poretka u državi sa nesagledivim posljedicama.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI