fbpx

Park “Šume smeća”

Godinu dana nakon otvorenja, ima i gomile smeća koje danima stoji u parku, prepune kante o kojima niko ne vodi računa, razbacane stare gume, nepokošenu travu i zarasle staze kojima nije nimalo ugodno šetati.

 

Na lokalitetu Grdonj iznad Sarajeva otvoren je prije godinu dana Park “Šume prijateljstva”. Prvo izletište takvog tipa u Bosni i Hercegovini otvoreno je zahvaljujući saradnji Kantonalnog javnog preduzeća “Sarajevo-šume”, Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske i Općine Stari Grad.

Park se prostire na površini većoj od šest hektara i posjeduje uređene staze za šetnju, amfiteatar, dječije igralište, sprave za vježbanje, šadrvane, hladnjake, restoran, suvenirnice, pet javnih česmi, portirnicu i druge sadržaje. Park “Šume prijateljstva” ima i malo vještačko jezero, prostor za piknike i veliki vidikovac.

Godinu dana nakon otvorenja, ima i gomile smeća koje danima stoji u parku, prepune kante o kojima niko ne vodi računa, razbacane stare gume, nepokošenu travu i zarasle staze kojima nije nimalo ugodno šetati.

Stanje u kojem je ovaj park, kojim upravlja KJP “Sarajevo-šume”, najbolji je dokaz da nama, ovakvima kakvi smo trenutno, ne treba donirati ništa. Nema potrebe ulagati 800.000 maraka u park koji će služiti kao deponija za smeće, ostavu za iskorištene vlažne maramice i stare gume i neizbježnu šišu.

Možda u KJP “Sarajevo-šume” očekuju da će “naši turski prijatelji”, koji su finansirali izgradnju ovog parka, brinuti i o njegovom održavanju. Međutim, jasno je precizirano da upravljanje parkom na sebe preuzima KPJ “Sarajevo-šume”, koje snose punu odgovornost za stanje u kojem je ovaj park trenutno.

Pitanje je kako očekivati od “naših turskih” i drugih prijatelja da ulože bilo šta u neki novi park, kad ovako predano radimo na uništenju istog. Poštenije je reći da nam, ako već nešto hoće pomoći, ulože u deponiju.

Hem je njima jeftinije, hem još nismo pronašli modalitete kako da to uništimo za godinu dana. /Z. B./

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI