fbpx

Osim SDP-a, svi “Zajedno za Foču”

Na lokalnim izborima 2016. godine u Foči je također bila oformljena zajednička probosanska lista, koja je uvećala izborni rezultat u odnosu na prethodni izborni ciklus i imala dva odbornika u Skupštini opštine.

Zajednička lista, koju predvodi aktuelni predsjednik Skupštine opštine Foča i predsjednik SDA Foča Izet Spahić, imat će podršku od SBB-a, DF-a, Stranke za BiH, A-SDA i NBL-a. SDP je odbio podržati koaliciju i na izbore u Foči izlazi samostalno.

Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika i rukovodioca izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a, kao i predstavnika pet političkih partija koje djeluju na području regije Gornjeg Podrinja i Bosansko-podrinjskog kantona. Podršku koaliciji “Zajedno za našu Foču” dala je i Nezavisna bosanskohercegovačka lista, iako njeni predstavnici nisu bili prisutni na sastanku. Sastanku u Foči prisustvovali su i Aida Obuća (SDA), premijerka BPK Goražde i Edita Velić (DF), predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

“Zaista mi je žao što niste dobili podršku SDP-a jer smatram da bi se u manjem bh. entitetu te stranačke pripadnosti trebale gubiti, a jačati pripadnost bošnjačkoj zajednici. Kontaktirao me NBL BPK Goražde, koji nije prijavio samostalne liste na području entiteta RS-a, ali su dobili saglasnost centrale da podrže ovakve priče, tako da će oni podržati ovu koaliciju. SDA je uvijek bila za bošnjačko zajedništvo, a vi od nas možete tražiti i očekivati punu podršku”, izjavila je Obuća.

Edita Velić, predsjednica kantonalnog odbora DF-a BPK Goražde i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, istakla je važnost zajedničkog djelovanja na ovim prostorima. “Moramo biti svjesni koliko je bitno da se svi uključimo u ovo, da se okupljamo na ovaj način i pokušamo nešto uraditi zajedno. Voljela bih da se priključe i drugi politički subjekti koji mogu doprinijeti tome. Centrale naših stranaka nisu samo u Sarajevu već djeluju i u Foči i ovim sastankom poslata je jasna poruka da je važna briga za Bošnjake, posebno Istočne Bosne”, kaže Velić.

Izet Spahić, nosilac liste “Zajedno za našu Foču”, ističe kako je veoma značajna podrška bošnjačkoj zajednici i Koordinaciji bošnjačke zajednice “Naša Foča”. “Imamo podršku povratnika, među njima ima simpatizera drugih stranaka koji se nalaze na našoj kandidatskoj listi, ali to nam nije nikakva prepreka, već prednost, jer smo zajedno, djelujemo zajedno i postoji jedan politički front koji će davati više rezultata. Odavde šaljemo poruku zajedništva jer ljudi ovdje zajednički djeluju i razgovaraju. Želio sam da se za ovim stolom nađe i SDP, bio sam veliki zagovornik da svi Bošnjaci koji žele da se ‘izvagaju’ pred narodom idu na jednu listu, nažalost, to se nije desilo. Mi ćemo s našom zajedničkom listom jedinstveno djelovati i pokušati da zadržimo kontinuitet i aktivnosti bošnjačke zajednice u Foči”, izjavio je Izet Spahić.

Na lokalnim izborima 2016. godine u Foči je također bila oformljena zajednička probosanska lista, koja je uvećala izborni rezultat u odnosu na prethodni izborni ciklus i imala dva odbornika u Skupštini opštine. “S obzirom na specifičnost primarnog izbornog tijela (starija povratnička populacija), a da ćemo, pored liste ‘Zajedno za našu Foču’, imati još dvije liste koje će svoj izborni rezultat ostvarivati najviše u bošnjačkoj populaciji, te da je zbog pandemije uveliko otežan proces registracije za glasanje onih Fočaka koji žive van BiH i onih koji su u statusu raseljenih lica, primarni cilj koalicije jeste da zadrži dva postojeća odbornika”, istaknuo je Izet Spahić. Osim SDP‑a, koji će u Foči nastupiti samostalno, na fočanskoj političkoj sceni za predstojeće izbore prijavila se i lista “Most 21”, koju predvodi Amir Reko. /J. Salkić/

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI