fbpx

Orao, elhamdulillah

Khabib, prvi musliman UFC prvak u historiji tog sporta, pobjedom je nad McGregorom ponovo vratio Dagestan u središte pažnje svjetskih medija. Ovaj put ne govori se o neredima, nemirima, napadima, po čemu je zemlja bila poznata proteklih godina. Priča se o danas najpoznatijem Dagestancu. Nadimak mu je Orao. Sasvim prikladan ratničkom backgroundu njegove porodice. Khabibov se, naime, pradjed borio rame uz rame s najčuvenijim Dagestancem svih vremena Imamom Šamilom

 

Avari su najbrojniji narod u ruskoj republici Dagestan. Čine oko 29 procenata tamošnjeg stanovništva. Islamske su vjeroispovijesti, ima ih oko milion. Dio Avara živi i u Turskoj, Azerbejdžanu i Kazahstanu. Ovaj je narod tokom svoje historije dao nekoliko značajnih ličnosti, od Uma Khana, Hadži Murata pa do čuvenog Imama Šamila. Tu su i pjesnik Rasul Gamzatov, spisateljica Alisa Ganijeva, olimpijski pobjednik Abdulrašid Sadulajev.

Danas je najpoznatiji Dagestanac Khabib Nurmagomedov, UFC prvak. U ponedjeljak navečer vratio se u Rusiju nakon što je u noći sa subote na nedjelju u Las Vegasu gušenjem u četvrtoj rundi pobijedio Conora McGregora. Na stadionu Anzhija u Mahačkali priređen mu je veličanstven doček. “Molio sam se svakog dana da ne bude ozljeda i da sve prođe u redu. Nadam se da vas nisam razočarao potezom nakon borbe. Pokušao sam se suzdržati, ali nisam uspio. Želio sam ušutkati tog idiota, da dokažem razliku između našeg i njihovog naroda. Ništa nas neće slomiti, naš narod ima veliku historiju”, kazao je okupljenima Nurmagomedov.

ŠAMILOVO NASLIJEĐE

Nurmagomedov se vratio kući nakon borbe u Las Vegasu, u kojoj je u četvrtoj rundi meča u lakoj kategoriji gušenjem pobijedio Irca Conora McGregora i tako stigao do 27. pobjede u karijeri. Haos je uslijedio nakon meča, kada je počela masovna tučnjava u ringu, ali i izvan njega. Khabib se van ringa potukao s McGregorovim timom, a Conor s timom Dagestanca. Bila je to kulminacija tenzija koje je prije meča svojim islamofobnim izjavama podigao brbljavi Irac. Oba su borca napustila ring u pratnji policije, pojas prvaka nije dodijeljen nakon meča. Nakon meča je objavljeno kako je Conor zaradio tri, a Nurmagomedov dva miliona dolara.

Khabib, prvi musliman UFC prvak u historiji tog sporta, pobjedom je nad McGregorom ponovo vratio Dagestan u središte pažnje svjetskih medija. Ovaj put ne govori se o neredima, nemirima, napadima, po čemu je zemlja bila poznata proteklih godina. Priča se o Khabibu Nurmagomedovu, danas najpoznatijem Dagestancu. Nadimak mu je Orao. Sasvim prikladan ratničkom backgroundu njegove porodice. Khabibov se, naime, pradjed borio rame uz rame s najčuvenijim Dagestancem svih vremena Imamom Šamilom.

Stav je prošle godine, podsjetimo, iscrpno pisao o Imamu Šamilu, kojeg su zvali lavom od Dagestana. Četvrt stoljeća predvodio je kavkaske muride u neravnopravnoj borbi protiv ruskog okupatora. Kao alim i šejh nakšibendijskog tarikata, ustao je u odbranu svog naroda kada je bila ugrožena njegova egzistencija i identitet. Ukinuo je krvnu osvetu i pomirio zavađena kavkaska plemena, a neprijatelji su o njemu govorili sa strahopoštovanjem. Gerilske taktike ratovanja koje je ustanovio Šamil i danas se izučavaju na vojnim akademijama. Preselio je u gradu Božijeg Poslanika i ukopan u časnom mezarju “Džennetul Baki”.

Danas u Dagestanu, Šamilovoj domovini, živi više od 100 različitih nacionalnosti. Avari su najbrojniji, a oko 90 posto Dagestanaca jesu muslimani. Širenje islama počelo je u tim područjima u 7. stoljeću. Dominantna religija postao je šest stoljeća kasnije, nakon invazije Tatara. U Dagestanu je više od 1.600 džamija. U 16. stoljeću Rusi su osnovali Port Petrovsk (današnju Mahačkalu) i formalno čitavu obalu Kaspijskog mora priključili tadašnjem Ruskom carstvu. U vrijeme SSSR-a Dagestan je postao sovjetska republika, a samostalnost su proglasili 1993. godine.

HADŽIJA KHABIB

Dagestan je decenijama čuven po svojim sportašima, a Khabib je samo nastavio tu tradiciju. Deset sportaša iz ove regije postalo je olimpijskim prvacima, 41 je osvojilo naslov svjetskog prvaka, a 89 prvaka Evrope.

Kada je kući, Nurmagomedov živi kao i većina ostalih Dagestanaca. Tradicija je takva, pa i on sa suprugom i dvoje djece živi u istom stanu kao i njegovi majka i otac, Abdulmanap Nurmagomedov. Dnevna rutina mu je trening, molitva i spavanje. Vrijeme provodi slušajući rusku muziku, čitajući vijesti, ažurirajući svoje stranice na društvenim mrežama. Na Instagramu ga prati više od četiri miliona ljudi. “Sada, kada sam postao poznat, mogu više razgovarati s ljudima”, rekao je. “Mogu im reći šta da urade. Želim im biti dobar primjer, dobar uzor.”

Kaže da mu smeta kako se neki od njegovih protivnika ponašaju van borilišta. Misli na Conora McGregora i Natea Diaza. “Ima puno momaka koji su vrlo dobri u kavezu, ali izvan kaveza, oni su smeće, vrlo prljavi momci”, rekao je Nurmagomedov. “Ne možete reći: Ja sam prvak u kavezu, i ostati na tome. Morate biti prvak i izvan kaveza. To je moj cilj. Gledao sam kako Nate Diaz puši marihuanu na televiziji, ne želim da moja djeca puše marihuanu. Neki misle da trebamo živjeti poput životinja, ali postoji razlog zbog kojeg smo na ovom svijetu. Ne pušim i ne pijem. Ja sam sportaš, musliman. Imam porodicu, djecu, prijatelje, posao. Ne želim živjeti ludo. Kad umrem, doći ću pred Boga i on će nas pitati za sve što smo činili.”

Nurmagomedov kaže da je četiri puta posjetio Meku, obavio je jednom i hadž. Portretirati ga je nemoguće bez da se priča o njegovim vjerskim uvjerenjima. “Ne morate govoriti o tome, samo činite dobre stvari. Prijateljima ponekad smeta što ja ne radim neke stvari, pa se i ne druže sa mnom. Meni je to u redu. Ako sam vam previše religiozan, odustanite od druženja sa mnom.”

Javier Mendez, njegov trener na Američkoj kick boxing akademiji u San Joseu, izjavio je kako Nurmagomedov privlači više posjetilaca u teretanu nego svi ostali. “Ima ljudi koji dolaze ovdje iz drugih država samo da bi se fotografirali s njim ili dobili autogram. Voze sedam-osam sati da bi ga vidjeli. Nisu to samo Rusi, većina su muslimani.” Otac zauzima važno mjesto u njegovom životu. “Svaki put kada razgovaram s njim, napunim se pozitivnom energijom, govorimo o sportu, poslovanju, životu, o svemu”, rekao je Nurmagomedov. “Uvijek imamo o nečemu razgovarati.”

Nurmagomedov je rođen u dagestanskom selu Sildi u okrugu Tsumadinsky. Nurmagomedov često nosi papakhu, tradicionalnu kapu od ovčije kože koju nose Dagestanci, ali i druga plemena kavkaske regije.

“Osjećam da predstavljam svoju zemlju. Ne samo moj Dagestan već i sve bivše republike SSSR‑a. Imam mnogo fanova u tim zemljama, voli me milijardu muslimana”, rekao je Nurmagomedov u jednom intervjuu. “Osjećam da ih predstavljam diljem svijeta. Oni su moji fanovi. Kad idem u kavez, razmišljam o tim ljudima.” Gdje god da krene, šta god da uradi, Nurmagomedov intrigira ljude. Kao i njegov otac Abdulmanap, Khabib je počeo hrvati, kao i većina dagestanskih dječaka, u dobi od osam godina. Abdulmanap je mnoge dagestanske dječake podučavao džudo i vježbama samoodbrane. Khabib je pokazivao da je talent od prvog treninga, a otac ga je želio učiniti savršenim borcem.

Prije pet godina Nurmagomedov je otišao u inostranstvo kako bi usavršio svoje vještine. U Dagestanu više nije imao pravog sparing-partnera pa se pridružio treneru Javieru Mendezu na American Kick boxing akademiji u kalifornijskom gradu San Joseu. “Nikada nisam imao nekoga tako dobrog kao što je on”, kazao je Mendez. ”On je nevjerovatno uporan, jednostavno nikada ne staje.”

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI