fbpx

Operacija “Izvor mira”: Neutralizirano 277 terorista

  Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je do sada u okviru operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije neutralizirano ukupno 277 terorista, javlja Anadolu Agency (AA). U saopćenju Ministarstva se navodi da turske snage uspješno. Nastavi čitati 

 

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je do sada u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije neutralizirano ukupno 277 terorista, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva se navodi da turske snage uspješno provode operaciju istočno od Eufrata, te da je tokom sinoćnjih akcija neutralizirano još 49 terorista PKK/PYD-YPG-a, što je ukupno 277 od početka operacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu objavio kako je pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je izjavio da Turska ne planira preći više od 30 kilometara u okviru operacije “Izvor mira”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svrha operacije je uklanjanje terorista s ovog područja. Domet raketa koje padaju u Akcakale u turskoj pokrajini Sanliurfa iz sirijskog Nusaybina je oko 30 kilometara”, kazao je Cavusoglu za turski CNN.

Dodao je da prijetnje Turskoj nestaju već izvan tih 30 kilometara južno, te da Turska ne planira preći više od 30 kilometara.

Naglasio je da Turska planira proširiti sigurnu zonu, ne ograničavajući je na 120 kilometara.

“Čitava granica između Turske i Sirije mora biti sigurna zona”, kazao je turski šef diplomatije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je objavio kako je pokrenuta operacija “Izvor mira”, čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom.

Potpredsjednik Republike Turske Fuat Oktay izjavio je kako se njegova zemlja ne bori protiv Kurda već protiv terorista YPG/PKK, kao i da svijet treba odvojiti Kurde od terorističke organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay je gostovao na televiziji TRT World i tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara u vezi s operacijom “Izvor mira”, koju su jučer Oružane snage Turske pokrenule na sjeveru Sirije.

Podsjetivši ovom prilikom kako u njegovoj zemlji živi veliki broj građana kurdskog porijekla, Oktay je naglasio kako je i Stranka pravde i razvoja (AK Parti) stranka s najvećim brojem zastupnika u turskom parlamnetu koji su kurdskog porijekla.

“Mi se ne borimo protiv Kurda. U ovom dijelu svijeta mi stoljećima živimo u zajedništvu. Mi se borimo protiv terorista YPG/PKK. Treba odvojiti Kurde od terorističke organizacije. Turci, Kurdi, Arapi u Turskoj žive zajedno. Nemamo problema s tim. Ali niti jednoj terorističkoj organizaciji niti zemlji nećemo dozvoliti da nam prijeti, uključujući i ISIS”, poručio je Oktay.

Podvukao je kako operacija “Izvor mira” nije nikakva operacija okupatorskog karaktera.

“Ono što mi ovdje pokušavamo jeste stabilizirati regiju kako bi se civili mogli vratiti svojim domovima, uključujući i sirijske Kurde”, rekao je Oktay.

U napadu terorističke organizacije YPG/PKK minobacačkim granatama s područja Sirije na naseljena područja u mjestu Nusaybin u turskom gradu Mardinu poginula je majka i njenih dvoje djece, a 24 osobe su ranjene, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi YPG/PKK-a su s područja koja u Siriji drže pod okupacijom, izveli napad na mjesto Nusaybin u Turskoj.

Guverner Mardina je izjavio da su tom prilikom u napadu poginula 3 civila, a ranjeno 24. Istakao je da su poginuli Fatma Yildiz (48) i njene kćerke Emine (12) i Leyla (15).

Ranjene osobe su prebačene u državnu bolnicu u Nusaybinu.

Guverner turskog grada Šanliurfe je saopćio da su u napadima terorističke organizacije YPG/PKK na civile poginule dvije osobe, od kojih jedna beba, a ranjeno 46 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda guvernera se navodi da su minobacački i raketni projektili ispaljeni iz Sirije pali na mjesta Akcakale i Ceylanpinar u Turskoj.

U napadu terorističke organizacije YPG/PKK poginuli su devetomjesečna beba Muhammed Omar, sirijskog porijekla, i službenik iz Akcakalea Cihan Gunes.

U saopćenju se još dodaje da su ranjene osobe prebačene u državnu bolnicu u Akcakaleu.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI