fbpx

NOVI STAV: Odnos Čović – Dodik drži odnose Bošnjaka i Hrvata u začaranom krugu

"Bošnjački predstavnici, naročito građanski orijentirane stranke, zaziru od osovine Dodik – Čović, nisu spremni izaći u susret zahtjevima HNS‑a jer se boje novih blokada i ucjena ako im se takvi mehanizmi daju u ruke. Hrvati to doživljavaju kao majorizaciju, tvrde da Bošnjaci biraju i svoje i njihove predstavnike, da time uzimaju sebi ono što pripada Hrvatima, i tako ukrug."

U prodaji je novi broj magazina Stav.

Za 108. broj Stava govori Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije, koji tvrdi: „Odnos Čović – Dodik drži odnose Bošnjaka i Hrvata u začaranom krugu“.

“Bošnjački predstavnici, naročito građanski orijentirane stranke, zaziru od osovine Dodik –  Čović, nisu spremni izaći u susret zahtjevima HNS‑a jer se boje novih blokada i ucjena ako im se takvi mehanizmi daju u ruke. Hrvati to doživljavaju kao majorizaciju, tvrde da Bošnjaci biraju i svoje i njihove predstavnike, da time uzimaju sebi ono što pripada Hrvatima, i tako ukrug.”

Stav piše o slučaju Dragan Vikić i ostali i otkriva: „Od svjedoka je traženo da kažu kako je Vikić naredio strijeljanje u Velikom parku“.

Čitanjem optužnice pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću za zločin u sarajevskom Velikom parku. Dvije su osobe još uvijek osumnjičene, riječ je o Nedžadu Herendi i Edvinu Jusiću, koji se nalaze u inostranstvu. Stav donosi detalje o tome kako je bivši tužilac Tužilaštva BiH Phillip Alcock navodio svjedoke da za ovaj zločin optuže Dragana Vikića.

Za Stav govori i Toni Vukadin, vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad i Gradskog vijeća Sarajevo

Nedavno je u Večernjem listu objavljen tekst pod naslovom Na izborima postali Hrvati ili kako su Adnan i Nuko ušli u saziv Gradskog vijeća Sarajevo. U ovom tekstu Večernjak, između ostalih, i Tonija Vukadina optužuje da nije dovoljno dobar Hrvat, ili da se samo predstavlja kao Hrvat, a da to zapravo nije. Novinar Večernjeg lista Vukadina je stavio u isti koš s nekolicinom drugih, ustvrdivši da je, lažirajući hrvatski identitet, ušao u Gradsko vijeće Sarajevo, u kojem djeluje kao “uzdanica najsnažnije bošnjačke stranke – Stranke demokratske akcije”.

U tekstu se još i navodi kako su određeni političari, “koji se predstavljaju kao Hrvati”, uplaćivali novac za klanje kurbana, ali i klanjali u obnovljenoj džamiji u Gacku 2011. godine. Magazin Stav u razgovoru s Vukadinom saznao je da postoje ozbiljne indicije da je on, unatoč Večernjaku, izvorni Hrvat. Toni Vukadin ne ide na džumu, ne uzima abdest prije sjednice Općinskog vijeća, a pritom voli svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i rodno Sarajevo

Stav otkriva i ko je Petar Dušanić, logističar srpske vojske.

U tekstu pod naslovom „Bogatstvo stečeno parama Srba i krvlju Bošnjaka i Hrvata“, stoji: „O Petru Dušaniću najbolje govori bizarna situacija koja se desila u Prnjavoru: u zemlji s pola miliona nezaposlenih na Dušanićev oglas za popunu pedeset radnih mjesta u fabrici lanaca “Metalka” niko se nije javio. Prnjavorčani objašnjavaju: “Znamo ko je Petar Dušanić”.

Stav piše i o tome kako Međunarodni aerodrom Tuzla nezaustavljivo raste.

“S tuzlanskog aerodroma 2013. godine prevezeno je 61.000 putnika u Malmö, Göteborg i Basel. Pozicioniranje prvog baznog aviona 2015. godine i povećanje broja operacija rezultiralo je rekordnim brojem prevezenih putnika u 2016. godini, kada ih je prevezeno 311.000”

Objavljujemo polemiku uprave prijedorskog “Mittala” i bivših logoraša Omarske.

Na članak Sudbina Musića, koji smo objavili u broju 106 magazina Stav, reagirali su iz uprave kompanije “ArcelorMittal”. Stav objavljuje njihovo pismo, ali i odgovor dvojice prijedorskih aktivista, žrtava prijedorskih logora smrti, Sudbina Musića i Satka Mujagića

Novinarska Stava bila je dio ekipe novinara iz BiH i Srbije u sedmodnevnoj posjeti Turskoj.

Novinarska delegacija upoznala se s događajima tokom pokušaja državnog udara u noći 15. jula 2016. godine, kao i s aktivnostima terorističke organizacije FETÖ. Predstavnici Vlade Turske s kojima su se bh. novinari susreli informirali su ih o odnosima između Turske i Bosne i Hercegovine, kao i o ustavnim promjenama o kojima će građani Turske odlučivati na referendumu 16. aprila.

Suradnik Stava, Ognjen Tvrtković, bio je na londonskom koncertu Dirty Dozen Brass Banda.

Dirty Dozen Brass Band kreće osamdesetih na svjetsku turneju i jednoga dana dolaze – gdje drugo negoli u Sarajevu – da nam isporuče porciju vrele glazbe koja nikoga nije ostavila ravnodušnim i koja je sve u dancing dvorani Doma mladih od prvih taktova pokrenula na ples. Zvučni udar kakav odavno nije bio doživljen u gradu na Miljacki.

Novi Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 30. marta, širom Bosne i Hercegovine.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI