fbpx

Očuvanje identiteta i veze s domovinom

Cilj je međusobno upoznavanje i zbližavanje mladih Bošnjaka iz različitih dijelova Norveške i njihovo uvezivanje s domovinom kroz kontekstualno učenje na lokacijama važnim za historiju i kulturu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Po ovom projektu, Bošnjaci Norveške unikatni su i prepoznatljivi u našoj dijaspori

Piše: Sanadin VOLODER

Od 13. do 21. aprila ove godine u posjeti Bosni i Hercegovini boravila je grupa srednjoškolaca iz Norveške. Ovo je već deveta edukativno-turistička ekskurzija u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, u kojoj je ove godine učestvovalo 75 omladinaca s četiri imama.

Po ovom projektu, Bošnjaci Norveške unikatni su i prepoznatljivi u našoj dijaspori. Cilj je međusobno upoznavanje i zbližavanje mladih Bošnjaka iz različitih dijelova Norveške i njihovo uvezivanje s domovinom kroz kontekstualno učenje na lokacijama važnim za historiju i kulturu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Pored ovog projekta, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj godinama, osim hadža, realizira i zajedničke umre, te putovanja u Istanbul, a sve u cilju jačanja međusobnih veza, duhovnog i nacionalnog identiteta.

Ove aktivnosti utemeljene su na islamskim vrijednostima, odnosno na kur'anskom imperativu “putujte po svijetu”. Putovanje je najbolja prilika za međusobno upoznavanje i efikasan način da se u jednoj zajednici prepoznaju budući lideri, menadžeri, organizatori…

Ovogodišnje putovanje počelo je u Brčkom, nastavljeno kroz Semberiju odlaskom u Janju. Nakon Janje, dani i gradovi su se nizali: Tuzla, Srebrenica, Sarajevo, Konjic, Mostar, Fojnica…

Posebnost u ovogodišnjem programu bila je posjeta tuzlanskoj dvorani Mejdan, odnosno prisustvovanje rukometnoj utakmici Bosna i Hercegovina – Finska.

Ranijih godina kroz ovaj projekt mladi Bošnjaci iz Norveške posjetili su gotovo sve veće gradove u Bosni i Hercegovini i kroz metodu kontekstualnog učenja u historijskim građevinama i na mjestima koja su obilježila i definirala Bosnu i Hercegovinu uz podršku domaćina na najbolji način proširili svoja saznanja o domovini.

Idejni začetnik ovog projekta jeste Edin-efendija Mezit, koji je u jednom razgovoru s djecom u mektebu prije devet godina saznao da srednjoškolci iz Norveške organizirano posjećuju Auschwitz kroz projekt koji koordinira država. To je bio povod iz kojeg se rodila ideja da bošnjačka omladina organizira sličan program posjete domovini. Maršruta kretanja svake se godine mijenja, ali uvijek obuhvata posjete Srebrenici i Sarajevu.

Ovim povodom razgovarali smo s Edin-efendijom Mezitom, imamom za područje južne Norveške.

“Iako je riječ o veoma zahtjevnom projektu, evo već devet godina, hvala Allahu, uspijevamo osmisliti i provesti izuzetno bogate programe obilazaka, posjeta i druženja koja su mnogo više od običnih putovanja u domovinu. Posjete Srebrenici, Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim mjestima, te džamijama, crkvama, sinagogama, samostanima, muzejima, memorijalnim centrima, uz sve sadržaje koje pažljivo pripremamo, ostavljaju dubok trag u životima naših mladih džematlija”, kaže na početku razgovora efendija Mezit.

U ovogodišnju posjetu, kao domaćini, bili su uključeni članovi Mreže mladih Sarajevskog muftijstva, koji su svojim vršnjacima iz Norveške u Carevoj džamiji priredili druženje.

“Ova organizirana druženja, kao i kontakti s većim brojem ljudi, a ovdje prije svega mislim na imame, profesore, kulturne radnike, te ove godine i omladince iz Mreže mladih Sarajevskog muftijstva, doprinose nastajanju posebne, intenzivne emocije koju momci i djevojke iz Norveške ne bi mogli osjetiti na nekom ‘običnom’ putovanju. Riječ je o emociji bliskosti, srodnosti koja mladim Bošnjacima iz Norveške omogućava snažniji osjećaj povezanosti s ovdašnjim ljudima, sunarodnjacima, te krajevima, što neupitno jača njihov vjerski, kulturni i nacionalni identitet.”

Ovaj projekt prilika je da naša mlada dijaspora afirmira multireligijski identitet svoje domovine, što će im svakako olakšati njihov životni evropski put.

“Posebna odlika ovogodišnje ekskurzije bila je stavljanje naglaska na multireligioznost naše domovine, te smo tim povodom, pored Bijele džamije u Brčkom, Atik džamije u Janji, Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru i Careve džamije u Sarajevu, posjetili i Aškenašku sinagogu u Sarajevu, Pravoslavnu sabornu crkvu u Mostaru i Franjevački samostan u Fojnici”, pojašnjava efendija Mezit.

Svi projekti bošnjačke dijaspore imaju i humanitarnu dimenziju, pa tako ni ovaj projekt nije izuzetak. Omladinci učesnici ekskurzije od svog džeparca svaki put odvoje određenu sumu novca koja se donira povratničkim džematima, tj. za potrebe njihovih najugroženijih članova. Ove godine sakupljeno je približno 3.700 KM i raspodijeljeno na tri dijela, od kojih je prvi doniran Medžlisu IZ Janja, drugi Medžlisu Srebrenica, a treći Medžlisu Stolac.

“Najsretniji sam kada nakon putovanja primim poruke roditelja učesnika ekskurzije u kojima se izražava zahvalnost za naš trud, a nerijetko i priznanje da su pojedini momci i djevojke, nakon ekskurzije, u znatnoj mjeri promijenili svoj pogled na domovinu, na Bosnu i Hercegovinu, koju su do tada poznavali veoma površno, tj. boraveći svega nekoliko sedmica u mjestima porijekla njihovih roditelja za vrijeme ljetnih odmora”, objašnjava efendija Mezit.

Tokom godine kroz naše džemate u dijaspori, na džumama i u ramazanu uključen je dio članova za koje su organizirane raznovrsne redovne aktivnosti. Međutim, izazov je šta ponuditi pasivnim članovima i onim Bošnjacima koji nemaju vezu s džematom u cilju očuvanja njihovog identiteta. Ovo je zasigurno jedan od najboljih projekata u bošnjačkoj dijaspori i odličan urnek sunarodnjacima širom svijeta.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI