fbpx

NVO ekstremizam 2.0

Ono što rade u YIHR-u doslovno je isto kao da neko danas pokrene projekt “ISIL 2.0” te zatim objavljuje konkurse za najbolji rad i djelo na zadatu isilovsku temu pozivajući ljude da pokažu svoj “stvaralački doprinos”.

Nevladin sektor u Bosni i Hercegovini čudan je i nadrealan ekosistem. Dok iz SAD-a i Velike Britanije stižu informacije da za tamošnje rasne nemire, pljačku i paljevinu trgovačkih radnji i vandaliziranje historijskih spomenika odgovornost u velikoj mjeri snosi ekstremna ljevičarska organizacija “Antifa”, te da ju američki predsjednik Donald Trump namjerava proglasiti terorističkom organizacijom, dotle ovdašnje NVO organizacije pokreću projekt imena “Antifa 2.0”.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, skraćeno YHIR, pod pokroviteljstvom Rockefeller Brothers Funda, potaknuta, kako kažu, “rastom globalnih i lokalnih regresivnih snaga čiji je glas mržnje prema drugom i drugačijem sve prisutniji i glasniji”, odlučila je dati “jasan antifašistički odgovor”. Iako tvrde da na “pojavu jačanja fašizma i njegovih modernih pojavnih oblika” žele odgovoriti kroz “obrazovanje i davanje glasa mladima”, izuzetno je zabrinjavajuće što “nadogradnju antifašizma kako bi uspio odgovoriti na moderne oblike fašizma” provode kroz projekt nazvan “Antifa 2.0”.

Jer kakve veze imaju obrazovanje i glas mladih s ekstremističkom organizacijom koja pokušava svoje ideološke ciljeve ostvariti vandalizmom, neredima i nasiljem nad svim neistomišljenicima? Koji su to tačno “pojavni oblici fašizma” kod nas, ko su “lokalne regresivne snage” i za kakav se to “antifašistički odgovor” zalažu u YIHR-u? Nije valjda da u ovoj “nevladinoj” organizaciji zagovaraju antifašističko divljaštvo, nerede, paljevine i vandaliziranje kulturne baštine “opresivne i privilegirane većine”? Kako je moguće da organizacija poput YIHR-a, koja tvrdi da se zalaže za ljudska prava, koristi ime i logo pokreta koji je ništa drugo no ljevičarska verzija poznatijeg ISIL-a!?

U pitanju su podjednako netolerantni pokreti kojima su zajednički ideološki ekstremizam, totalitaristička isključivost, legitimizacija nasilja spram neistomišljenika i vandaliziranje spomenika kulture. “Antifa”, doduše, još ne vrši javne egzekucije po ulicama već “samo” prebija neistomišljenike.

No, ako se prisjetimo da je u pitanju ekstremistički pokret koji baštini marksističko-lenjinističku ideologiju odgovornu za “revolucionarni teror”, a zatim i ideologiju režima koji su usmrtili desetine miliona ljudi, jasno da je samo pitanje mogućnosti, vremena i sredstava kada će se desiti upgrade u opasniju verziju.

Ono što rade u YIHR-u doslovno je isto kao da neko danas pokrene projekt “ISIL 2.0” te zatim objavljuje konkurse za najbolji rad i djelo na zadatu isilovsku temu pozivajući ljude da pokažu svoj “stvaralački doprinos”.

Nevjerovatno i neprihvatljivo! /M. Drnišlić/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI