fbpx

NOVI STAV: Zbogom BHS

Jedna od središnjih tema 202. broja Stava je skandal sa neizdavanjem svjedočanstava učenicima sarajevskih škola zbog naziva jezika kojim djeca govore. Stav donosi članak o tome kako su kantonalne vlasti riješile taj problem, te autorski tekst Halida Bulića.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema 202. broja Stava je skandal sa neizdavanjem svjedočanstava učenicima sarajevskih škola zbog naziva jezika kojim djeca govore. Stav donosi članak o tome kako su kantonalne vlasti riješile taj problem, te autorski tekst Halida Bulića.

Nijedan premijer nije dočekan na nož kao Fadil Novalić, niko nije pretrpio više kritika, uvreda i podsmijeha od Fadila Novalića. A niko nije bio bolji od Fadila Novalića. Ovo je rezultat analize u novom broju Stava koji je uporedio statističke podatke o rezultatima mandata dosadašnjih federalnih premijera.

U periodu od 2006. do 2010. godine (u ovom razdoblju dešavala se recesija izazvana globalnom ekonomskom krizom), broj zaposlenih povećan je za 48.288 osoba, dok je od 2010. do 2014. broj zaposlenih povećan za mizernih 4.638. To je bio period kada je Nermin Nikšić bio premijer, a, po ovom pokazatelju, najgori predsjednik Vlade FBiH do sada. Od njegovog odlaska s premijerske funkcije 2014. pa do oktobra 2018. broj zaposlenih u Federaciji BiH povećan je za 83.353. To pokazuje da broj nezaposlenih nije smanjen zato što su ljudi otišli vani, nego zato što je povećan broj otvorenih radnih mjesta.

„Koliko je Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj“, jedna je od tema novog izdanja Stava.

U vrijeme kada se u hrvatsku javnost svakodnevno šalje loša slika o BiH, u Sarajevo na nogometni turnir doputuje hiljade dječaka iz svih dijelova Hrvatske. Vrijeme je da to shvati i hrvatska oficijelna politika. Bosna i Hercegovina zemlja je koja je, u posljednjih stotinu godina, Hrvatskoj dala neke od svojih najvećih umjetnika, pisaca, sportaša, kreirajući na taj način i dobar dio hrvatskog identiteta, uprkos tome što ju je taj egzodus itekako osiromašio. Prema nezvaničnim podacima, svaki treći građanin u Hrvatskoj porijeklom je iz Bosne i Hercegovine.

Za novi Stav govori Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskom saboru, zastupnica u Skupštini grada Zagreba i predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS), koja kaže: „Glavni uzrok lošeg položaja Hrvata u BiH nalazi se na adresi središnjice HDZ-a u Zagrebu.“

Novi Stav piše o političkim trzavicama i stopiranju formiranja vlasti u Tuzli. Raspada li se “građanski” blok u Tuzlanskom kantonu? Iz SBB-a navode da koalicija nije upitna, dok iz SDP-a poručuju da nije isključeno traženje novog koalicionog partnera.

Nismo često u prilici sresti osobe čija životna iskustva imaju karakter filmske priče. Jedna od takvih osoba jeste Šefik Sadiković, ratni vojni invalid, vatrogasac i planinar iz Vrnograča kod Velike Kladuše. Ovaj pedesetčetverogodišnji demobilizirani borac 506. kladuške brigade Armije RBiH s porodicom živi u naselju Mekanovići pored Vrnograča. U proteklom ratu bio je akter nekih od sudbonosnih akcija i operacija, među kojima se posebno ističe situacija kada je potpuno nenaoružan zarobio 17 vojnika tzv. Narodne odbrane Fikreta Abdića, kao i zarobljavanje haubica u Grmeču, zbog čega je i nagrađen značkom “Srebreni štit”. Novi Stav donosi priču o Šefiku Sadikoviću, borcu, planinaru, vatrogascu, humanisti…

Iznad Kulen-Vakufa je brdo Ostrovica. I na vrh brda tvrđava. Tu su bili vitezi Kulina bana, govore djeci nene. U gradu džamija. Zelenog krova. Iz daljine se vidi, tu žive muslimani. A pored tvrđave, visoko iznad džamije, u kamenu je natpis TITO. Kako? Zašto? Kakve Tito ima veze s Vakufom? Tu nikad nije bio. Jeste u komšiluku, u Bišću, Jajcu i Drvaru, to smo učili u školi, no do muslimanskih Delfa nikad došao nije. Priču iz Kulen-Vakufa čitajte u novom Stavu.

Novi Stav detaljno analizira prijetnje Trumpove administracije Turskoj.

Ko zna koji put, Turska se susreće s kakofonijom iz raštimane Trumpove administracije. Razgovor između Trumpa i Erdoğana vjerovatno bi riješio “nesporazume” koje podmeću John Bolton i Mike, ali Trump je prezauzet borbom za zid na granici s Meksikom i blokadom američke vlade, pa je pitanje kada će se taj razgovor desiti. Ono što je očigledno, “multitasking” nije jača strana američkog predsjednika i pitanje je da li je uopće svjestan Boltonove subverzije.

O nikad prekinutoj vezi između islamofobije i rasizma čitajte u novom broju Stava.

Desničarsko-bjelački šovinizam u Evropi i SAD-u uglavnom je usmjeren protiv Hebreja i protiv tamnoputih osoba, Afrikanaca, Arapa, Indijaca, Roma… Zbog svoje tradicionalne neobrazovanosti, šovinisti su islamofobiju objedinili s rasnom pripadnošću pa bijele muslimane definiraju kao osobe koje ne pripadaju svojoj rasi. O tome govori i studija Kako bijeli muslimani podnose islamofobiju, nedavno objavljena u Americi.

Krajem 2018. godine Narodna biblioteka “Dositej Obradović” u Novom Pazaru publicirala je drugo i dopunjeno izdanje Sandžačkog frazeološkog rječnika autora Abdulaha Mušovića. Riječ je o dragocjenom i veoma važnom projektu podržanom i od Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, čije je prvo izdanje publicirano 2016. godine. Ovaj je rječnik ujedno i prvi kompletniji frazeološki rječnik bosanskog jezika, bez obzira na njegov regionalni karakter. Prezentirajući bogatu frazeološku građu bosanskog jezika u Sandžaku, Mušović je uradio kapitalan projekt na skoro 1.000 stranica, koristeći se pritom obilnom književnom građom iz djela sandžačkih pisaca. Sve to svjedoči o količini specifične sandžačke frazeologije ugrađene u bosanski književni jezik, što primjećuje i Dževad Jahić, glavni urednik drugog izdanja. Novi Stav donosi prikaz ove važne knjige.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 17. decembra, širom Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI