fbpx

NOVI STAV: Teroristi nisu muslimani

Novo izdanje magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, petog novembra širom Bosne i Hercegovine.

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Središnja tema ovog 296. broja Stava jeste teroristički napad u Beču koji je bio izvrstan povod za rasplamsavanje antimuslimanske histerije.

Aktiviralo se velikosrpsko Twitter i Facebook podzemlje kojem teroristički napadi u Beču, ali i ono što se ranije dešavalo u Francuskoj, služe kako bi rehabilitirali vlastite zločine nad Bošnjacima i Albancima, čak i sam genocid. Svako njihovo izražavanje podrške i saučešća austrijskom narodu ili pojedincima praćeno je opaskama kako “Srbi znaju kako je biti izložen muslimanskim zločinima”, pitanjima da li možda “Evropljani” sada razumiju kako je teško bilo Srbima u njihovoj borbi za odbranu kršćanstva u Bosni i na Kosovu, te jesu li shvatili koju stranu je trebalo podržati devedesetih.

Povodom terorističkog napada u Beču donosimo tekst o tome zašto su teroristi po definiciji otpadnici od islama.

Terorizam i nasilni ekstremizam, koji danas čine otpadnici od islama u ime islama nad nevinim ljudima, nema veze s islamom i njegovim vrijednostima. Ovaj narativ, nažalost, nikako nije uspio prodrijeti u svijest zapadnog čovjeka i političkih elita na zapadu. Tragično je da su muslimani kolektivno došli na udar mržnje i represalija. Muslimanski intelektualci, vjerski i politički lideri nisu uspjeli dobiti bitku za narativ.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oglasio se ovih dana povodom terorističkih napada u Francuskoj. Iskazavši podršku Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske, HNS, marketinška agencija Dragana Čovića i HDZ-a BiH, nije propustio priliku da u svoje saopćenje umetne uvredljivi i prije svega netačni termin „islamski terorizam“.

Teško je probavljiva činjenica da potporu francuskom predsjedniku pruža osoba koja je kao direktor jedne mostarske firme tražila „na revers“ Bošnjake zatočene u logorima koje je 1993. godine osnovala hercegovačka fašistička paradržavica. Još je ljigavija činjenica da potporu Macronu pruža osoba koja je, uz piće i meze, dočekala i izljubila pravosnažno presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, friškog diplomca zagrebačkog Katoličko-bogoslovnog fakulteta, čije su, da parafraziramo Čovića, „ekstremno katoličko djelovanje osjetili Bošnjaci Srednje Bosne“. Posebno oni u Ahmićima. Kordić je osuđen pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići, kada je ubijeno 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece.

U novom broju Stava analiziramo političke provokacije putem saradnje Dodika i Vučića s Čovićem i Plenkovićem.

Ima li veze između Dodikove, Čovićeve, Vučićeve i Plenkovićeve prkosne, provokativne, transparetne a tajnovite saradnje i upornog naoružavanja vojske Hrvatske i vojske Srbije, uz istovremeno Dodikovo i Čovićevo ometanje da jačaju vojni potencijali BiH i da BiH postane članicom NATO-a?

Za novi Stav govori Davud Zahirović, osnivač „Zada Pharmaceuticals“, kandidat za gradonačelnika Gračanice. Davud Zahirović u životu se vodi trima principima, prvi je država, to je svetinja za koju se svi trebamo boriti, drugi je vjera u Allaha, i da svaki čovjek bude dosljedan u svojoj vjeri, bez obzira na to u šta vjeruje, i treći princip je čast i dostojanstvo, vlastito, ali i svakog čovjeka. Zahirović je kandidat za gradonačelnika Gračanice na Lokalnim izborima, koji se održavaju 15. novembra.

Dopisnik Stava iz Srbije piše o stanju opozicije u parlamentu te zemlje.

Činjenica da cijelu opoziciju u Srbiji predstavljajaju tri Bošnjaka i tri Albanca raritet je u cjelokupnoj parlamentarnoj historiji Srbije. I još jedan kuriozitet: prvi put s većim dijelom konstatacija ovog manjinskog poslaničkog kluba slaže se značajan dio srpske vanparlamentarne opozicije u ovoj zemlji i uopće srpskog javnog mnijenja. U svakom zlu ima i zrnce dobra. Ovo je jedinstvena i neponovljiva prilika ovom poslaničkom klubu, koji predstavlja cjelokopnu srbijansku opoziciju, da sebe politički promovira i profilira, kao i svoje programe i političke ciljeve.

Istraživači širom svijeta rade na pronalasku vakcine protiv koronavirusa. Dr. Almasa Hadžiahmetović Bass rodom je iz Donjeg Vakufa i stručnjakinja je za razvoj lijekova u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna je od osnivačica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).  Doktorica farmaceutskih nauka govori za novi Stav.

U ovom broju Stava pišemo o krvavoj i mukotrpnoj borbi Alžiraca za nezavisnost od Francuske. Alžir je trpio pod francuskim kolonijalizmom od 1830. do 1962. godine. Ubistva i patnje koje su Alžirci pretrpjeli od francuskih okupacijskih vlasti tokom tih godina bili su potpuno institucionalizirani. General-pukovnik Marcel Bigeard priznao je da su francuske snage sistematski silovale i ubijale Alžirce a odrubljivanje glava tokom alžirskog rata za nezavisnost nije bila nikakva novost.

Dva su stoljeća od „Zapadno-istočnog divana” a o tome pišemo u nopvom broju Stava.  Oduševljen njegovim Divanom, Goethe je silno zavolio Hafiza Širazija. I kao što je sebe naspram Molièrea zvao malim čovjekom, tako je smatrao za ludost da sebe uporedo stavi s perzijskim liričarem. Takav sud o Hafizu još je izraženiji ako se sjetimo da Goethe, izuzevši rijetke pojedince, ni o najvećim evropskim veličinama (naprimjer o Danteu, Petrarci, Cervantesu) nije uvijek imao povoljno mišljenje.

U novom Stavu i novi feljton – Bosna i Hercegovina – putopisne slike i studije. Među putopisima o našoj zemlji nastalim tokom austrougarske okupacije posebno mjesto pripada putopisu Johanna von Asbotha (Janoš de Ašbot) Bosna i Hercegovina – putopisne slike i studije. Objavljen je najprije u Budimpešti 1887. godine na mađarskom, potom 1888. u Beču na njemačkom, te 1890. u Londonu na engleskom jeziku, da bi se njemačka verzija u reprintu pojavila i 2018. Trebalo su proći 133 godine da ova nevjerovatna knjiga bude prevedena i na bosanski jezik, što predstavlja osobiti izdavački i prevodilački kuriozitet. Asbothov putopis trenutno je u pripremi za štampu u izdavačkoj kući Dobra knjiga, a na tržištu će se pojaviti do kraja ove godine.

Novo izdanje magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, petog novembra širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI