fbpx

NOVI STAV: Sarajevsko pozorište lutaka

Kako je Elmedin Konaković postao lutka u rukama Predraga Kojovića jedna je od središnjih tema 225. broja Stava.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Kako je Elmedin Konaković postao lutka u rukama Predraga Kojovića jedna je od središnjih tema 225. broja Stava.

Naša stranka možda je uspjela dobar dio bijesa javnosti preusmjeriti na svoje marionete, čije žice povlači dok ove srljaju i glavinjaju po političkoj pozornici, ali zato marionete trpe štetu od predmeta kojima ih obasipa nezadovoljna publika. Takvom degradacijom one postaju sve manje korisne te se javlja opasnost da, prije nego što to bude odgovaralo Našoj stranci, budu prekinute upravljačke niti, a marionete se ili skljokaju ili, možda, otmu kontroli. Pitanje je koliko dugo mogu ostale političke stranke i ličnosti frankenštajn-koalicije podnositi štetu koju trpe zbog uloge paravana Našoj stranci, njenim planovima i agendama njenih sponzora.

Crnogorska policija uhapsila je u maju 1992. nezakonito najmanje 66 Bošnjaka koji su izbjegli od rata i kao taoce ih predala vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića, navodno, da ih razmijene za ratne zarobljenike. Grupa izbjeglica deportirana iz Herceg-Novog 25. maja upućena je u koncentracioni logor u Foči i nekoliko ih je uspjelo preživjeti. Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore istražio je dugogodišnju borbu članova porodica deportiranih u traganju za pravdom te ko je stajao iza deportacija Bošnjaka izbjeglih iz BiH.

Nasilje nad ženama u politici jedna je od tema novog Stava.

Westminster fondacija za demokratiju (WFD) u okviru svog trogodišnjeg programa nastoji doprinijeti uspostavljanju inkluzivnijih demokratskih institucija unapređenjem mogućnosti za žene da se aktivno uključe u javni i politički život. Na osnovu dugogodišnjeg rada u ovoj oblasti, WFD i brojne druge relevantne institucije identificirale su nasilje kao jednu od prepreka za aktivni angažman žena u politici; stoga je sproveo istraživanje kako bi se bolje razumjeli pojavni oblici i strukturalni faktori u pozadini ovog fenomena u BiH. Ovo je prvi put da se radi istraživanje o nasilju u kontekstu političke participacije žena u Bosni i Hercegovini, kao i o rodno zasnovanim pritiscima s kojima se političarke u BiH susreću. U istraživanju su učestvovale 83 političarke iz 37 općina i gradova u BiH, stare između 18 i 55 godina. Najveći udio ispitanica ima univerzitetsku diplomu, najčešće su zaposlene puno radno vrijeme i uglavnom su članice jedne od političkih partija u Bosni i Hercegovini.

Reporteri Stava bili su na jednoj neobičnoj obljetnici mature. Prva generacija učenika Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu organizirala je proslavu jubileja – obilježavanje dvadesete godišnjice mature. Nakon što se neki od njih nisu vidjeli od onog trenutka kada su napustili učionice Prve bošnjačke gimnazije, želja im je bila da se sva tri odjeljenja prve generacije okupe na jednom mjestu, evociraju brojne uspomene iz školskih dana, podijele sadašnje uspjehe i lijepe trenutke. Sada su to već odrasli ljudi koji imaju vlastite porodice, a koji su Prvu bošnjačku gimnaziju doživljavali kao veliku porodicu, te bili ponosni što su upravo oni bili dio takvog kolektiva.

Bosanskohercegovačka, ali i javnost u regiji postala je bogatijom za još jedan novi strip. U petak, 14. juna, u maloj sali JU Centar za kulturu, sport i informisanje u Bužimu promoviran je strip-album akademskog slikara i strip-crtača Ismeta Erdića. Treći je to Erdićev strip-album u posljednje tri godine. Za razliku od prethodnih dvaju albuma Iskrivljeni svijet i Mix Comics, treći album Kulin, tajna slanih izvora tek je prvi dio zanimljive priče koja bi u narednom periodu trebala doživjeti nastavak u dva dijela. Stav je bio na promociji Stripa.

U novom Stavu čitajte priču o“Novopazarskom nalazu” koji je među najdragocjenijim eksponatima Narodnog muzeja u Beogradu.

“Novopazarski nalaz” ili “autarijatsko blago” treba vratiti gradu kojem pripada, odnosno Novom Pazaru. Ovaj jedinstveni nalaz bio bi turistički i znanstveni brend Novog Pazara i Zavičajnog muzeja u ovom gradu. Gradske vlasti i Zavičajni muzej trebaju pokrenuti inicijativu za povratak ovog izuzetnog ilirsko-grčkog blaga Novom Pazaru jer njemu izvorno i pripada.

Dopisnik Stava iz Turske piše o reakcije na rezultate ponovljenih izbora za gradonačelnika Istanbula te kako je Turska još jednom dokazala da je demokratija.

U demokratiji partije i/ili političari bez imalo demokratskog kredibiliteta mogu osvojiti izbore (pogled ka istočnom susjedu Bosne i Hercegovine), a što reče prijatelj (Amerikanac, koji živi 20 godina u Istanbulu): “Sada možemo potpuno i bez ograničenja ismijavati svakoga ko koristi riječ ‘diktatura’ za AK partiju i/ili Erdoğana”.

Za novi Stav govori doktor filozofije Salim ef. Hadžić, profesor vjeronauke u Beču, prvi imam IZ Jugoslavije u dijaspori.

„U jednom nedavnom istraživanju u Americi, na upit treba li biti uvedeno u nastavnom planu učenje arapskih cifri, 56% ispitanika bilo je protiv jer je sam naziv “arapski” omražen. To je zapadna stvarnost. Slika o islamu na Zapadu nije nimalo ružičasta. Utisak dobivam da su ovdje dva aršina, jedan prema islamu, a drugi prema ostalima. I mi smo sami krivi za takvo sadašnje zapadno držanje jer smo zaboravili islamske vrijednosti“, kaže Hadžić.

Novi broj  magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 27. juna širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI