fbpx

NOVI STAV: Ruši

Reporteri Stava posjetili su Fatu Orlović koja čeka bagere u svom dvorištu. “Želja mi je da na mjestu crkve moji sinovi naprave kuće”, kaže nana Fata i nastavlja: „I kada se crkva izmjesti, a nadam se da ću to doživjeti, svi smo na neki način oštećeni: i oni koji su nam nanijeli mnogo zla, i oni koji su crkvu napravili, i oni koji su nas vrijeđali, ali i ja jer sam oboljela.”

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Reporteri Stava posjetili su Fatu Orlović koja čeka bagere u svom dvorištu. “Želja mi je da na mjestu crkve moji sinovi naprave kuće”, kaže nana Fata i nastavlja: „I kada se crkva izmjesti, a nadam se da ću to doživjeti, svi smo na neki način oštećeni: i oni koji su nam nanijeli mnogo zla, i oni koji su crkvu napravili, i oni koji su nas vrijeđali, ali i ja jer sam oboljela.”

Novi Stav analizira izdajnički i kukavički mentalitet SDP-a.

Sve su učestalije situacije iz kojih se vidi duboka kriza u koju je SDP došao, između ostalog rasipanjem članstva, te odlaskom i isključenjem iskusnih političara iz ove stranke. Očevidno, sve je manje SDP-ovih kadrova koji mogu obavljati značajne funkcije u politici, privredi i drugim društvenim djelatnostima, a one koje imaju ne poznaju dovoljno niti više raspolažu kvalitetnim mehanizmima za njihovu provjeru. U takve situacije svrstava se i “afera” o zahtjevima za smjenu direktora sarajevskih “Toplana” Envera Zornića, koji je na tu funkciju postavljen kao kadar ove stranke.

Bosanskohercegovačkom pravosuđu nedostupno je mnoštvo optuženih za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH. Među nedostupnim su uglavnom bivši oficiri Vojske Republike Srpske, policijski komandiri ili pripadnici kriznih štabova i većina ih se nalazi u Srbiji a Stav donosi njihova imena i lokacije.

U novom Stavu čitajte najvažnije detalje izvještaja o evropskoj islamofobiji 2018. čiji je zaključak kako su muslimani među prvim žrtvama porasta krajnje desnog ekstremizma u Evropi.

Ovogodišnja evropska sedmica djelovanja protiv islamofobije realizira se pod još uvijek svježim utiscima dramatičnog terorističkog napada u Novom Zelandu 15. marta, u kojem je poginula 51 osoba, a 49 ih je povrijeđeno. Ovaj događaj skrenuo je pažnju svjetskih medija i istraživača na Balkanu i na vrlo živu i raširenu četničku ideologiju koja je, zahvaljujući internetu, postala inspiracijama nasilnim islamofobima širom svijeta. S druge strane, to je odlična prilika da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci pošalju poruku svijetu da su se upravo na Balkanu desila najveća stradanja nakon holokausta, a da su žrtve Bošnjaci i Albanci određeni za metu zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti.

Stav prati dešavanja u vezi sa predstojećom skupštinom dioničara RMU “Banovići”.

U posljednje vrijeme stvari u rudniku mrkog uglja (RMU) “Banovići” d. d. Banovići ne funkcioniraju onako kako bi željela politika (PDA predvođena Mirsadom Kukićem) pod čijim je neformalnim patronatom rudnik bio godinama, jer je Vlada Federacije BiH, koja je većinski vlasnik, zatražila održavanje Skupštine dioničara, poništila konkurs za zapošljavanje, a i rudnik je predmet pojačanih inspekcijskih kontrola. U ovoj maloj općini u Tuzlanskom kantonu, u kojoj skoro svi direktno ili indirektno zavise od rudnika, svi su na nogama i pitaju se je li ovo početak promjena u Rudniku, koji nije u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH. Odgovor bismo trebali djelimično saznati nakon 21. oktobra, za kada je zakazana Skupština ovog dioničkog društva. U međuvremenu, iz rudnika krive Vladu da je zakočila proces izgradnje termoelektrane i cementare, a i Općinsko vijeće Banovići raspravljalo je o aktuelnoj situaciji.

U ovom broju Stava obilježavamo 150 godina od rođenja Osmana Nuri Hadžića.

Osman – Aziz, književni dvojac koji čine Osman Nuri Hadžić i Ivan Milićević, jedinstvena je kulturološka pojava u historiji bosanskohercegovačke književnosti. Nema pouzdanog odgovora na pitanje zbog čega su se ova dva pisca književno udružila, ali njihove biografije otkrivaju da su se zbližili još kao školarci u Sarajevu, potom studenti u Zagrebu, kao mladići i sugrađani koji su, pokrenuti istim idejama, pronašli zajedničko tlo za književnu djelatnost.

Sarajlija Anis Bajrektarević profesor je međunarodnog prava i šef je katedre međunarodnog prava i globalnih političkih studija u prijestolnici Austrije. Autor je sedam knjiga i desetina drugih radova, član i predavač u brojnim institucijama u svijetu. U razgovoru za Stav Bajrektarević je komentirao političku situaciju u Bosni i Hercegovini, na Bliskom istoku, utjecaj Austrije na dešavanja u našoj zemlji, migrantsku krizu i njene posljedice, odnos BiH sa susjedima i budućnost zemalja Balkana.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, trećeg oktobra širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Prethodni članak

Super Dino

Sljedeći članak

Progresivni križar Bojić

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Vlahomlat 02.10.2019.

    Nije “poginula” 51 osoba nego je UBIJENA. Velika je razlika izmedju pogibije i ubistva.

    Odgovori