fbpx

NOVI STAV: Republika Sarajevo

Ova fiksacija Sarajevom nije specifična samo za SDP-ove boljševičke junoše, štaviše, ona je dio političke platforme Naše stranke, koja je uspjela da kroz kontrolu Kantona Sarajevo utječe i na političke procese na višim nivoima. Naša stranka uspješno je sabotirala ideju probosanske koalicije Bh. bloka i SDA kroz ucjene drugih dvaju partnera (SDP-a i DF-a) i vještom manipulacijom radikalnog boljševičkog krila SDP-a. Time je Naša stranka uspjela vratiti fokus djelovanja na ono što njen ideolog Tarik Haverić naziva “Republikom Sarajevo”.

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Jedna od središnjih tema ovog 206. broja Stava je ideja o takozvanoj “Republici Sarajevo”.

Ova fiksacija Sarajevom nije specifična samo za SDP-ove boljševičke junoše, štaviše, ona je dio političke platforme Naše stranke, koja je uspjela da kroz kontrolu Kantona Sarajevo utječe i na političke procese na višim nivoima. Naša stranka uspješno je sabotirala ideju probosanske koalicije Bh. bloka i SDA kroz ucjene drugih dvaju partnera (SDP-a i DF-a) i vještom manipulacijom radikalnog boljševičkog krila SDP-a. Time je Naša stranka uspjela vratiti fokus djelovanja na ono što njen ideolog Tarik Haverić naziva “Republikom Sarajevo”.

U novom broju Stava saznajte sve o kandidatima za načelnike općina za koje će građani glasati narednog vikenda na vanrednim izborima. Donosimo priču o tome ko su Bošnjaci iz Dodikovog SNSD-a i ko su kanadidati koji se bore za mjesto načelnika Bužima.

Od zla oca i gore matere, suština je članka o članovima komisija za Sarajevo i Srebrenicu koje je sedmog febvruara formirala Vlada Republike Srpske u još jednom pokušaju revizije historije BiH.

Komisije su osnovane nakon što je Narodna skupština RS-a odbacila izvještaj Vlade RS o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, u kojem je stajalo da su snage Vojske RS odgovorne za zločin. U tom se izvještaju priznaje da su snage VRS nakon što su zauzele Srebrenicu ubile hiljade Bošnjaka. Odluka o formiranju novih komisija izazvala je negativne reakcije, neke od ambasada u BiH objavile su saopćenja u kojima se ograđuju od učešća svojih državljana u komisijama, a osuda je stigla i iz Ureda visokog predstavnika u BiH. Presudama koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu kao i Sud BiH utvrđeno je da su snage Vojske i MUP-a RS ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, što je kvalificirano kao genocid.

Navršava se 100 godina od osnivanja Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) a Stav u novom broju donosi članak u kojem je sve što trebate znati o stranki koja je obilježila historiju Bošnjaka između svjetskih ratova.

U novom Stavu čitajte i o tome šta je to fina muslimanska gradska raja.

Iz galerije FMGR likova izdvojili smo tek neke uzorke ne bismo li ilustrirali o kakvim je ljudima riječ. Ono što ih sve zajedno karakterizira jeste da se kreću iz krajnosti u krajnost, a da se istodobno vole zaklinjati u srednji put islama, ali i “onako kako ih je učio Alija Izetbegović”. Danas su jedno, sutra drugo, preksutra treće, ali ne bez reda jer, kako rekosmo, kreću se po krajnjim tačkama, iz jedne vjerske i političke, pa čak i nacionalne krajnosti u drugu.

Dopisnik Strava iz Mostara donosi priču o kući Mujage Komadine koja bi mogla dobiti hrvatski predznak.

Nakon ponovne najave da će mostarsko Sveučilište Mujaginu kuću jednostrano pretvoriti u knjižnicu, reagirao je i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. “Projekt zaposjedanja Univerzitetske biblioteke protivan je i pravu i moralu. Na nju ne može polagati pravo isključivo Sveučilište, gdje su tu Univerzitet i svi stanovnici i građani?! Ona je opće dobro. S moralnog aspekta, ona je djelo dobročinstva i filantropije Bošnjaka, kozmopolite, gradonačelnika Mujage Komadine.”

U novom smo Stavu analizirali “zanimljiva” pitanja o islamu na web-stranici Islamske zajednice u BiH.

Mnoga pitanja povezana su s današnjim načinom života, a neka su od njih i “da li je grijeh biti s djevojkom koja ima silikone, a koja je muslimanka”, kao i “da li je dozvoljen chat između djevojke i momka” te “da li je SMS prepiska varanje djevojke”. A neke zanima i to “da li igranje igrica kvari post”. A da je internet nekima postao dio svakodnevice, potvrđuje i pitanje “da li je grijeh hvatati bežični internet od komšije bez njegovog saznanja”.

Stav iz Tuzle donosi priču o nastavi u bolničkoj učionici.  Naime, nastavno osoblje Osnovne škole “Brčanska Malta” u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla realizira nastavu kako djeca koja su u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizirana duži period ne bi izgubila školsku godinu.

Za novi Stav govori Branislav Trifunović, pozorišni, televizijski i filmski glumac, jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona”, koji tvrdi: “U Srbiji apsolutno nema uslova za demokratske izbore”. Trifunović o proestima, između ostalog, kaže: “Mislim da je ovo zaista poslednja šansa da vratimo državu. Podrška se širi, ne samo od univerziteta i studenata već i od umetnika, lekara, vojnih i policijskih sindikata do penzionera. Ta količina ljudi koja je shvatila o čemu se radi iz nedelje u nedelju sve je veća.”

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 14. februara, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Za Stav pišu i govore kandidati na listama, uvaženi književnici, izdavači, intelektualci, privrednici, doktori nauka, sociolozi, sportaši, doktori medicine, muftije, imami, zlatni ljiljani, kulturni radnici, publicisti, dijaspora... Svi su Mostarci, rođenjem ili mjestom života, i svi se slažu u jednom: da su predstojeći izbori sudbinski bitni za Mostar i da je ključno u što većem broju izaći na izbore 20. decembra.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI